Agents de la Guàrdia Civil han acudit aquest matí al Centre de Telecomunicacions i Tecnologia de la Informació (CTTI) de la Generalitat per comprovar si s'han bloquejat els serveis informàtics per al vot telemàtic, com va ordenar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Segons han informat a Efe fonts pròximes a la investigació, quatre agents de paisà han entrat cap a les 10.30 hores a la seu del CTTI a Barcelona per determinar si han bloquejat l'accés a 29 aplicacions informàtiques que gestionen bases de dades i que es pretenien usar en el referèndum de l'1-O, per la qual cosa la jutge va obligar a suspendre-les en un acte que es va notificar ahir a la nit als responsables de l'entitat.

A primera hora d'aquest matí, un grup de tècnics del CTTI ha anat també a la seu per analitzar els riscos que el bloqueig de les aplicacions assenyalades per la jutge pugui afectar altres sistemes informàtics que gestiona l'entitat, dependent del Departament de Presidència, segons ha explicat una portaveu d'aquesta.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va ordenar ahir a la Generalitat que suspengués els serveis informàtics que ha activat dins d'un pla per facilitar el vot telemàtic en la jornada del referèndum de l'1-O, que s'havia de materialitzar amb una aplicació anomenada 'evot'.

En un acte, la magistrada Mercedes Armas, que dirigeix la investigació al Govern català per l'1-O, va requerir al Centre de Seguretat i de la Informació de Catalunya (CESICAT) que adoptés les mesures necessàries per a la "detecció de punts de votació electrònica als diferents col·legis electorals definits per l'organització del referèndum".

La magistrada va prendre aquesta decisió després de rebre un atestat de la Guàrdia Civil que, en el marc de la investigació secreta sobre l'1-O oberta pel jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona, va detectar que la Generalitat "tindria establert un pla pel qual, a través d'una aplicació coneguda com a 'evot' es podrien comptabilitzar els vots en els col·legis electorals i podria ser usada per exercitar el vot telemàtic".

Aquest pla va ser confiscat, segons detalla la jutge, al cap de riscos del Cesicat, responsable del desenvolupament informàtic de l'aplicació 'evot'. El pla també inclou un sistema per al recompte o escrutini dels vots de la consulta, suspesa pel Tribunal Constitucional.

El CTTI és una empresa pública de la Generalitat en la qual s'integren tots els serveis informàtics i de telecomunicacions de l'administració catalana, mentre que el CESICAT és l'organisme que garanteix la protecció en matèria de seguretat informàtica de la Generalitat.