El primer ministre d´Irlanda, Leo Varadkar, ha assegurat en una reunió del govern irlandès que parlarà amb el president espanyol, Mariano Rajoy, sobre l´ús que la policia espanyola va fer de la violència per impedir el referèndum de l´1-O. Varadkar ha dit que ho farà en la pròxima trobada que tingui amb el president espanyol, que podria ser en la pròxima cimera del Consell Europeu. Varadkar ha assenyalat que la violència que es va viure durant la jornada va ser "desproporcionada i contraproduent". Tot i això, ha apuntat que els resultats del referèndum no són vàlids perquè es va celebrar fora del marc legal espanyol i de la Constitució.

El ministre d´Estat, Finian McGrath, ha exigit al govern d´Irlanda que transmeti a l´ambaixador d´Espanya a Irlanda la seva condemna a la violència exercida per la policia espanyola durant la celebració del referèndum, que va deixar més de 800 ferits. Tanmateix, tant el primer ministre com el ministre d´afers exteriors s´han negat a intervenir-hi.

Ha estat McGrath, que ha qualificat l´actitud del govern espanyol d´"espantosa", qui ha introduït la qüestió catalana durant la reunió del govern irlandès. El líder del Sinn Féin, Gerry Adams, també ha demanat al primer ministre irlandès que accepti fer de mediador entre el govern català i l´espanyol.

No és la primera vegada que la situació política a Catalunya es debat a les institucions irlandeses. Recentment, el portaveu d´exteriors del Sinn Féin, Séan Crowe, ja va fer una pregunta parlamentària a la secretària d´estat d´Afers Europeus d´Irlanda, Helen Louise McEntee, perquè el govern irlandès es posicionés sobre la qüestió catalana. McEntee, però, va reiterar que era "un afer intern".