El Ministeri búlgar d'Exteriors ha anunciat avui que cessarà l'exfutbolista Hristo Stóitxkov del càrrec de cònsol honorari de Bulgària a Barcelona, després de les seves "recents aparicions públiques".

En un comunicat, la citada autoritat búlgara assegura haver iniciat el procediment per retirar-li a l'exjugador del Barcelona el títol diplomàtic que ostenta des de fa més de sis anys, i avança que la decisió definitiva serà adoptada aviat pel Consell de Ministres.

"El Regne d'Espanya és un soci estratègic i amic de Bulgària, mantenim excel·lents relacions bilaterals a tots els nivells i una cooperació intensa en totes els àrees d'interès mutu", destaca la nota.

El text no és refereix directament als declaracions la setmana passada de l'exjugador del Barcelona sobre la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría i els seus familiars, a qui va qualificar de "franquistes". Dies després, va demanar disculpes a Santamaría "però només pel seu fill".

Stóitxkov va ser designat cònsol honorari de Bulgària, amb seu a Barcelona i jurisdicció consular per al territori dels comunitats autònomes de Catalunya i Aragó, el 29 de juliol del 2011.

La decisió de posar fi a aquesta responsabilitat s'ha relacionat oficialment i en primer terme amb períodes importants d'absència del titular.

"Els últims anys l'activitat d'Stóitxkov com a cònsol honorari ha estat obstaculitzada pel fet que resideix principalment als Estats Units", explica el comunicat.

Però reconeix també que, "a més, cal tenir en compte que el futur compliment eficaç dels funcions de cònsol honorari per part del senyor Stoichkov serà dificultat en complicar-la hi seva comunicació amb els autoritats oficials del Regne d'Espanya després dels seves recents aparicions públiques".