El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha declarat aquest dimarts la independència de Catalunya al Parlament després del referèndum de l'1-O, en aplicació de la llei del referèndum, però immediatament ha proposat suspendre els seus efectes per obrir un període de diàleg amb l'estat i trobar una solució pactada al conflicte català.

Relacionades

El President ha volgut «assumir, en presentar els resultats del referèndum, el mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república». Tot seguit, Puigdemont, en nom seu i del Govern, ha proposat «que el Parlament suspengui els efectes de la declaració d´independència perquè en les properes setmanes emprenguem un diàleg sense el qual no és possible una solució acordada».

Regió7 t'explica en directe les hores prèvies de la compareixença de Puigdemont i les seves posteriors conseqüències.

22.35 h - Sáenz de Santamaría: «El govern no pot permetre que es doni validesa a un referèndum il·legal i sense garanties»

Soraya Sáenz de Santamaría ha comparegut aquesta nit en roda de premsa i ha anunciat un Consell de Ministres Extraordinari per demà al matí. En una aparició molt curta, Santamaría s'ha limitat a reafirmar que el referèndum de l'1-O va ser il·legal i que per tant no es pot aplicar cap llei al respecte. A més, ha afirmat que «Puigdemont no sap on és, ni on va, ni amb qui vol anar».

22.30h - El govern espanyol convoca un Consell de Ministres

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha convocat aquest dimecres a les 09.00h un Consell de Ministres extraordinari per abordar la resposta que donarà al discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, al ple del Parlament. Rajoy ha mantingut aquest dimarts contactes amb els líders dels partits polítics a la recerca del "màxim consens" en aquesta resposta, segons ha informat en una compareixença sense preguntes la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. L´executiu espanyol manté d´aquesta manera la incògnita sobre les mesures que pot adoptar en reacció a la proclamació d´independència i la seva posterior suspensió al Parlament de Catalunya.

22.20h - Arran: "Estem assistint a una traïció inadmissible"

"Estem assistint a una traïció inadmissible. Avui Puigdemont frena el mandat popular clar i rotund de l'1-O". Així s'ha pronunciat aquest dimarts el col·lectiu de l'esquerra independentista Arran, proper a la CUP, que ha demanat executar ara mateix la declaració d'independència. A través de diverses piulades a Twitter, Arran adverteix que "la falta d'un termini clar és un xec en blanc a un diàleg que ha quedat clar que no arribarà". En aquest sentit, asseguren que al passeig de Sant Joan, on s'han congregat centenars de persones per seguir el discurs del president de la Generalitat, "es respira ràbia i indignació". "Milions de persones ferides per a això? No teniu vergonya Junts pel Sí", han conclòs.

22.17 h - L´ANC i Òmnium accepten la suspensió de Puigdemont però exigeixen que el temps de diàleg "tingui dates acotades"

Els presidents de l´ANC i Òmnium Cultura, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, han abandonat el ple del Parlament "satisfets" amb el discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la seva decisió de "suspendre" la declaració d´independència que hauria d´emanar dels resultats del referèndum de l´1-O. Per a les entitats, "ningú pot estar descontent o decebut" amb aquesta estratègia, donat que asseguren que el "compromís" del Govern i els independentistes amb la independència segueix "ferm" i el moviment d´aquest dimarts només obre la porta "al diàleg i la mediació" després de les "ofertes" i "pressions" internacionals per donar una oportunitat més a la negociació. Amb tot, però, reclamen al Govern i al president que aquest temps de diàleg que interpreten que s´obre, sigui "acotat", i per això demanen que es "facin públiques" les dates límits i el calendari.

22.15h - La declaració d'independència que han signat els diputats

22.08 h - El Grup Planeta decideix traslladar la seva seu a Madrid després del discurs de Puigdemont al Parlament

El Grup Planeta ha decidit traslladar la seva seu a Madrid després del discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, aquest dimarts al Parlament. Planeta, assumeix, doncs, que aquest discurs suposa una proclamació de la independència, tot i que Puigdemont ha demanat a la cambra catalana que se suspenguin els seus efectes mentre s´obre un termini de mediació.

22.00 h - Reunió entre Sánchez i Rajoy

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, es desplaça ara mateix a La Moncloa per reunir-se amb el president espanyol, Mariano Rajoy, i abordar la resposta que l´executiu espanyol donarà a la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, segons informen fonts del PSOE. Fonts de Ciutadans apunten que Rivera no anirà aquesta nit a La Moncloa i que ha quedat per parlar amb Rajoy aquest dimecres. En tot cas el líder de Cs i el president espanyol han estat en contacte al llarg del dia. Fonts de l´executiu espanyol apunten a hores d´ara que serà la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, qui oferirà una compareixença per anunciar les mesures que adoptarà el seu executiu.

21.58 h - Comença la signatura del document de declaració d'Independència

Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Carme Forcadell ja l'han signat.

21.25 h - Els 72 diputats independentistes signen un document de declaració d'Independència que queda en suspens

Un cop finalitzat el ple, els diputats de Junts pel Sí i la CUP han de signar la Declaració d'Independència que quedarà en suspens.

21.20 h - Corominas nega "dubtes" en les paraules de Puigdemont i defensa que es tirarà endavant la independència

El president del grup parlamentari de JxSí, Lluís Corominas, ha negat "dubtes" en les paraules del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha defensat que s'han assumit els resultats de l'1-O on hi van haver més vots a favor del 'sí' que del 'no' i, llegint l'article 4.4 de la llei del referèndum, ha recordat que aquest resultat "implica la independència de Catalunya". Corominas ha explicat que després de l'1-O tenien tres opcions: no reconèixer els resultats, respectar-los i "aplicar la llei sense dialogar" o assumir-los, fer-los vinculants i "apostar per la independència però estenent la mà per poder omplir de contingut la república". El diputat ha dit que aquesta tercera opció escollida és la "més valenta". Ha defensat també que no els calia que donessin validesa a l'1-O ni els observadors internacionals, ni lleis ni sindicatures, ni un ple ja que la validesa li van donar els detinguts el 20 de setembre, els ferits de l'1-O, els alcaldes citats per la fiscalia i la gent que va "defensar" urnes i escoles.

21.10 h - Forcadell dóna per acabat el ple

Acaba el ple del Parlament i els diputats abandonen l'hemicicle.

21.00h - La CUP avisa que "ja no es poden suspendre" els efectes del resultat de l'1-O

El grup parlamentari de la CUP ha lamentat que el president del Govern, Carles Puigdemont, hagi proposat suspendre els efectes de la independència per mediar, en el ple d'aquest dimarts al vespre. La diputada anticapitalista Anna Gabriel ha avisat, en la seva intervenció, que "ja no es poden suspendre els efectes de la voluntat de més de dos milions de persones", en referència al resultat del referèndum de l'1-O. Segons la diputada, ni la CUP ni tampoc "molta gent" no pensa renunciar-hi. A més, Gabriel ha sentenciat que "potser s'ha perdut una ocasió" ja que considera que "avui tocava la proclamació solemne de la República catalana". La dirigent independentista també s'ha preguntat de manera retòrica "amb qui" es vol mediar i negociar, tenint en compte que l'Estat "amenaça i persegueix", desplega la policia i els militars pel territori, sembra "terror" i nega "drets civils, bàsics i fonamentals".

20.57 h - Divisió d'opinions en la concentració del Passeig de Lluís Companys després del discurs de Puigdemont

El discurs del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha provocat múltiples reaccions en els milers de persones que s'han concentrat aquest dimarts al vespre al Passeig de Lluís Companys de Barcelona per seguir a través de pantalles gegants la declaració del cap del Govern. L'eufòria i els crits a favor de la independència han esclatat quan Puigdemont s'ha referit al "mandat del poble que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república". Tanmateix, quan el president ha reclamat que se suspengui la declaració d'independència per emprendre el "diàleg", una part del públic ha xiulat les paraules del president. A mida que el cap del Govern s'acostava al final del seu discurs, els aplaudiments han retornat majoritàriament al Passeig de Lluís Companys, però s'han mantingut alguns xiulets. La majoria dels assistents han començat a abandonar progressivament la concentració quan Puigdemont ha conclòs el seu discurs.

20.50h - Albiol limita el diàleg a "propostes assumibles des de la legalitat" i tanca la porta a parlar de la independència

El líder del PPC, Xavier García Albiol, ha replicat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i a la seva demanda per dialogar i que hi hagi mediació. El popular ha aprofitat el seu discurs al ple del Parlament per posar límits a aquesta voluntat de diàleg de la que ha assegurat estar "a favor". "Concretem. De què vol que dialoguem. De com volar la sobirania nacional? De si ho fem en dos, quatre o vuit mesos? Pretén que el president Mariano Rajoy se segui a taula a dialogar de com i quan els catalans deixarem de ser espanyols? Siguem seriosos, facin propostes que siguin assumibles des de la legalitat i el respecte a les normes de convivència", ha etzibat. En aquest sentit, Albiol ha reclamat a Puigdemont que "es deixi de piruetes semàntiques" perquè "l´estat de dret i la democràcia no permetran cap estat independent en forma de república a Catalunya". "No hi serà ni per la seva declaració de present, ni en diferit. No hi haurà república independent de Catalunya", ha sentenciat.

20.40h - Pablo Iglesias: "Avui Puigdemont no ha declarat la independència, demano a Rajoy que aposti pel diàleg"

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat després del discurs del president, Carles Puigdemont, que "no hi ha hagut declaració d'intendència". Per això, ha instat el govern espanyol a deixar de banda els plans per suspendre l'autonomia (155) o declarar l'estat d'excepció (116) i apostar pel diàleg. "Demanem a Rajoy que sigui sensat, és evident que no hi ha hagut DUI i és molt important que no escolti les veus extremistes del seu partit i de Cs que li demanen que suspengui llibertats i ens porti a un estat d'excepció", ha manifestat. Per això, creu que el discurs de Puigdemont suposa "una bona oportunitat" per abordar la situació des "de diàleg i les solucions polítiques". "Si no ho fa, cometria un error gravíssim", ha afirmat.

20.30h - La Moncloa veu inadmissible una "declaració implícita d'independència" i que es deixi en suspens de manera "explícita"

El govern espanyol veu "inadmissible" que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi fet "una declaració implícita d´independència per, després, deixar-la en suspens de manera explícita". Així ho apunten fonts de La Moncloa poc després de les paraules del president al ple del Parlament. Segons La Moncloa "no es pot acceptar" donar "validesa a la llei del referèndum suspès pel TC", ni "donar com a vàlid el suposat recompte d´un referèndum fraudulent i il·legal", ni "encara menys donar per segur "que els catalans han dit que volen la independència". L´executiu encara no avança si posarà en marxa les mesures que té preparades per contrarestar aquesta declaració d´independència que considera "implícita". S´espera que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, o la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, compareixeran en breu a La Moncloa.20.25 h - Iceta a Puigdemont: "No es pot suspendre una declaració que no s'ha pres"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que "no es pot suspendre una declaració que no s'ha pres". En la seva intervenció després del president, Iceta ha dit que les paraules del president situen el país en un terreny "molt complex" i ha afirmat que no es pot concloure que s'hagi celebrat la sessió per declarar la independència. "No en aquesta sessió o jo em confonc molt", ha dit. Iceta ha defensat que aquesta declaració tampoc es podia fer perquè "no s'han complert els supòsits" que preveien les lleis del referèndum i de transitorietat jurídica i ha reivindicat que l'1-O no hi va haver un referèndum vinculant i amb garanties. El socialista ha dit que ajornar "sine die" l'efecte d'una declaració d'independència no contribuirà a posar fi a la "inestabilitat" generada i ha assegurat que la sortida al problema són unes eleccions al Parlament.

20.05 h - Arrimadas assegura que la intervenció de Puigdemont és un "cop a la democràcia"

La presidenta del grup parlamentari de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, ha assegurat que la intervenció del cap del Govern, Carles Puigdemont, en el ple d'aquest dimarts a la tarda ha estat un "cop a la democràcia". En el seu discurs a l'hemicicle -just després que acabés de parlar el president-, la cap de l'oposició ha titllat de "crònica d'un cop anunciat" i de "cop al sentit comú i al Parlament" el fet que Puigdemont hagi assumit que Catalunya esdevingui un estat, i hagi proposat suspendre els efectes de la independència per mediar. A més, Arrimadas ha afirmat que el president de la Generalitat hagi posat "en perill" l'autonomia de Catalunya. Finalment, la líder de Cs a exigit que Puigdemont convoqui eleccions i posi les "urnes de veritat".

20.00 h - Llegeix i repassa paraula per paraula tot el que ha dit el President Puigdemont

19.55 h - 30.000 persones segueixen el discurs de Carles Puigdemont al passeig Lluís Companys

Unes 30.000 persones han seguit des del passeig Lluís Companya de Barcelona el discurs de Carles Puigdemont al Parlament de Catalunya, segons ha informat la Guàrdia Urbana. Puigdemont ha comparegut per explicar els resultats del referèndum de l´1 d´octubre i el full de ruta que decidirà a partir d´ara. Els assistents s'han concentrat en aquesta cèntrica avinguda de la capital catalana convocats per l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural per seguir a través de pantalles gegants de televisió la declaració de Puigdemont davant del Parlament.

19.50h - El Govern agafa la via eslovena: declarar la independència, suspendre-la i obrir una via de diàleg

19.45 - Acaba el discurs de Puigdemont

El President ha suspès la declaració d'independència, ha fet una crida a evitar la tensió i a obrir un període de mediació i diàleg. El Govern català agafa la via eslovena per aconseguir la independència.

19.38h - "Proposem suspendre els efectes de la declaració d'independència per emprendre el diàleg en les properes setmanes"

19.35h - Puigdemont canvia la llengua i comença a parlar en castellà

«No tenemos nada contra los españoles. No som uns delincuentes ni unos locos. Somos gente normal»

19.33h- Puigdemont fa un repàs a la repressió de l'estat espanyol contra l'independentisme

19.30h - S'ha demanat obrir diàleg amb l'estat espanyol 18 vegades per realitzar un referèndum acordat

19.28h - El President recorda la negociació de l'Estatut i les seves retallades

19.25h - El món, pendent de Catalunya

19.22h - Puigdemont: «Mai no ho oblidarem»

19.20h - El President anuncia que presenta el resultats de l'1-O

«El món es va esgarrifar amb les càrregues de l'1 d'octubre, els que van votar van vèncer la por. Res no va impedir el referèndum»

19.15h - Puigdemont ja és al faristol

19.13h - Comença finalment el ple

19.05h - Entren els diputats de Junts pel Sí i Carles Puigdemont al Parlament

Tot preparat per la declaració del President.

19.00h - Els diputats tornen a entrar al Parlament

Els diputats de la oposició comencen a entrar altra vegada a l'interior de l'hemicicle parlamentari.

18.55h - Vídeo de la plaça Sant Domènec de Manresa

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

La plaça Sant Domènec espera la decaració de Puigdemont

La plaça Sant Domènec espera la decaració de Puigdemont

18.50h - La CUP acusa el PP i CS de voler boicotejar el ple

18.45 h - El Passeig Lluís Companys segueix ple i expectant

18.20 h - El discurs de Puigdemont al Parlament s'endarrereix pels contactes internacionals per mediar

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha retardat una hora el seu discurs al Parlament pels contactes que està tenint el Govern a nivell internacional per mediar, segons han informat a l'ACN fonts de la Presidència. Així doncs, la seva compareixença a l'hemicicle prevista per les 18 hores començarà a partir de les 19 hores.

18.12 h - Expectació a Sant Domènec per la declaració de Puigdemont

La plaça Sant Domènec de Manresa és plena de gent per seguir en directe la compareixença de Carles Puigdemont. El comitè de defensa del referèndum ha muntat una pantalla en un dels cantons de la plaça per seguir l'acte del Parlament.

18.05 h - La compareixença s'endarrereix una hora

A petició del propi Puigdemont, l'inici del ple, previst per a les 6 de la tarda, s'ha endarrerit una hora. Els diputats de l'oposició havien entrat a l'hemicicle i, fins i tot, s'havien assegut als seus escons quan s'ha conegut la notícia de l'ajornament. S'ha convocat una Junta de Portaveus extraordinària per tractar dues peticions. La de Puigdemont de retardar una hora la seva compareixença i una altra de PPC i Cs que demana la suspensió del ple.

17.55h - Els diputats comencen a entrar al Parlament

Tot preparat per la declaració de Carles Puigdemont. Els diputats ja són a l'interior de la sala.17.40h - Alcaldes de la Catalunya Central, al Parlament

17.30h - L'ambient a l'exterior del Parlament, en imatges

Veure Galeria

17.22h - Expectació sense precedents al Parlament

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha arribat al Parlament enmig d'una expectació mediàtica sense precedents amb més d'un miler de periodistes acreditats. El cap de l'executiu català ha creuat la porta de la cambra catalana quan passaven quatre minuts de les 17 hores. Ha arribat a l'edifici del Parlament en cotxe i ha fet una salutació al Mosso de l'entrada. Seguidament ha pujat sol les escales principals amb el personal del seu equip darrera seu i s'ha dirigit directament als despatxos de JxSí. Està prevista una reunió del grup parlamentari per tal que el president avanci als diputats de JxSí les línies mestres del seu discurs en què farà una possible declaració d'independència compatible amb una mediació. La seva compareixença començarà a partir de les 18 hores dins de l'hemicicle.

17.12 h - El govern espanyol creu que pot escurçar per sota dels cinc dies els terminis per aplicar el 155

El govern espanyol està preparant tots els mecanismes necessaris per donar resposta a una declaració d'independència i creu que -en cas necessari- pot aplicar l'article 155 per suspendre competències autonòmiques en menys de cinc dies. Fins ara, fonts del govern havien apuntat que necessitarien, com a mínim, cinc dies per fer tots els passos que requereix aquest article constitucional. Hores abans de la compareixença del president, Carles Puigdemont, les mateixes fonts afirmen que estan en disposició d'actuar amb més celeritat.

17.10 h - El Berguedà es mobilitza per escoltar el President

Desenes de berguedans s'han desplaçat a Barcelona des de diferents poblacions de la comarca (Avià, Casserres, Berga, Cercs, Guardiola de Berguedà Gironella, Olvan, Puig-reig) , per escoltar a través d'una pantalla gegant de televisió la intervenció del President Carles Puigdemont al Parlament català. Fonts de l'expedició berguedana han explicat a Regió7 que hi ha bon ambient i "força gent". Al Berguedà el discurs presidencial es podrà seguir en directe a través de pantalles gegants a la biblioteca de Gironella i la plaça del Forn de Berga a partir de les 6 de la tarda.

17.05 h - Carles Puigdemont arriba al Parlament de Catalunya

17.00 h - El Passeig Lluís Companys es comença a omplir a falta d'una hora per la declaració de Puigdemont

16.45 h - Bulgària cessarà Stóitxkov del càrrec de cònsol a Barcelona

El Ministeri búlgar d'Exteriors ha anunciat avui que cessarà l'exfutbolista Hristo Stóitxkov del càrrec de cònsol honorari de Bulgària a Barcelona, després de les seves "recents aparicions públiques".

16.35 h - Sáenz de Santamaría adverteix que no hi haurà mediació "entre la llei i la desobediència"

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat aquest dimarts des del Senat que "no hi haurà mediació entre la legalitat i la il·legalitat" ni "entre la llei i la desobediència", ni "entre la democràcia i la imposició" on fa "molt de temps" que s´ha situat el govern de la Generalitat. Durant la sessió de control al govern espanyol que ha tingut lloc a dues hores de la compareixença de Puigdemont al Parlament, ha emplaçat el president de la Generalitat i el seu govern a "fer història" pensant "no en les seves ambicions personals, sinó en el benestar al conjunt dels catalans". "Estan a temps de reflexionar, prendre una ambició justa pel que necessita el poble de Catalunya", ha afirmat la vicepresidenta, que ha "apel·lat" a la "consciència dels que tenen responsabilitats de govern a Catalunya".

16.25 h - Màxima expectació al Parlament amb afluència massiva de mitjans de comunicació

16.20 h - Ovació a Sáenz de Santamaria al Senat, entre crits de 'Viva Espanya!'

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaria, ha arribat al ple del Senat entre l'ovació de la bancada popular.Mentre feia acte de presència a la cambra alta, els senadors s'han posat dempeus per aclamar la número 2 de Rajoy entre crits de 'Viva Espanya!'. El Senat celebra sessió de control aquest dimarts amb la vista posada al Parlament, on a partir de les sis de la tarda està prevista la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per explicar com aplicarà els resultats de l'1-O. Sàenz de Santamaria ha defensat l'actuació del govern i ha mantingut un intercanvi de retrets amb el senador del PDeCAT Josep Lluís Cleries en la primera pregunta que li ha adreçat.

16.00 h - Tusk a Puigdemont: "Li demano que no anunciï una decisió que faci el diàleg impossible"

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha demanat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no anunciï una declaració d'independència que "faci el diàleg impossible". En un discurs al comitè de les Regions abans de l'inici d'un debat sobre Catalunya, Tusk ha volgut dirigir-se directament a Puigdemont i ha dit que ell, com a polonès i "membre d'una minoria ètnica i regionalista", és algú que sap "què se sent a l'haver estat colpejat per la porra d'un policia" i "entén els arguments i les emocions de totes les parts". Tot i això, ha demanat a Puigdemont que "respecti, en els seus plans, l'ordre constitucional". A més, ha recordat que ja va demanar al president espanyol, Mariano Rajoy, que trobi "una solució al problema sense l'ús de la força".

15.30 h - El govern de Manresa treballarà el 12-O

Els membres de l'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa, que formen CDC i ERC, han decidit treballar el pròxim dijous, 12 d'octubre, tot i ser festiu a l'estat espanyol. La decisió s'ha pres davant la situació política que viu el país, i per donar resposta a les peticions plantejades pels treballadors municipals. En aquest sentit, el govern els ha ofert la possibilitat que dijous puguin assistir a la feina "de forma totalment individual i voluntària". Tot i això, l'Ajuntament no donarà servei al públic i només es podran realitzar feines d'oficina a porta tancada.

15.10 h - Les denúncies per lesions de la policia espanyola l'1-O ja arriben a 218 a la ciutat de Barcelona

Les denúncies per lesions provocades per la policia espanyola el passat 1 d'octubre ja sumen 218 persones a la ciutat de Barcelona. Divendres passat eren 130, però aquest dimarts al migdia ja havien augmentat considerablement. Els lesionats es trobaven en 26 col·legis electorals. La immensa majoria són lesions lleus, hematomes i erosions, excepte dos casos greus.

14.45 h - Els Mossos asseguren que l'1-O De los Cobos va anul·lar totes les reunions de coordinació policial

Els Mossos d'Esquadra asseguren que el coordinador de l'operatiu policial per l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, va anul·lar les reunions convocades aquell dia perquè els tres cossos policials compartissin informació. Així, la primera reunió, a la qual va assistir la policia catalana, "no es va dur a terme", i les altres trobades convocades "van ser anul·lades" sense justificar-ne el motiu.

14.30 h - La policia espanyola arrestarà "immediatament" Puigdemont si declara la independència, segons Bloomberg

La Policia Nacional espanyola "està preparada per arrestar el president català, Carles Puigdemont, immediatament si declara la independència", segons informa el mitjà econòmic Bloomberg. En una exclusiva, el rotatiu indica que hi ha "agents d'elit desplegats" a Catalunya que podrien participació en una "operació si la policia catalana intenta protegir Puigdemont". Tot i això, Bloomberg indica que "encara no s'ha pres una decisió final sobre si actuar" i afegeix que si el president de la Generalitat no fa una declaració d'independència amb efectes immediats el govern de Madrid "potser no actua".

14.26 h - Zoido fa una 'ultima crida' a Puigdemont perquè faci 'marxa enrere'

El ministre de l´Interior, Juan Ignacio Zoido, ha fet aquest dimarts una "última crida" al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè faci "marxa enrere" i no declari la independència a la seva compareixença al Parlament de Catalunya. Durant un acte al Senat on ha fet un homenatge a la Guàrdia Civil i al Cos Nacional de Policia, ha apel·lat a la "coherència, la sensatesa" del president de la Generalitat i li ha demanat que "suspengui la deriva dels últims mesos i que deixi de dividir la pròpia societat catalana".

13.28 h - La caserna de Manresa, també protegida

Tal i com ja passa a Berga, la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa també llueix, des d'aquest migdia, tanques de protecció per impedir l'acostament als accessos a l'edifici militar.

13.07 h - La Guàrdia Civil posa tanques davant de l'edifici de la seva caserna a Berga

L'edifici de la caserna de la Guàrdia Civil de Berga ha aparegut aquest dimarts amb unes tanques de plàstic resseguint el perímetre d'on hi ha la porta d'entrada de l'immoble, just a sobre de la vorera. Aquesta acció té lloc el mateix dia que hi ha prevista la compareixença a petició pròpia del President de la Generalitat Carles Puigdemont.

12.45 h - Montilla demana al Govern que aturi la declaració unilateral d'independència

L'expresident de la Generalitat José Montilla ha demanat al Govern i al Parlament "que aturin la DUI" i apel·la als dos governs a fer "esforços reals" pel diàleg. En una declaració escrita a poques hores de la compareixença del president de la Generalitat, Montilla ha alertat que "la ruptura de la llei és inacceptable" però ha afegit que l'"immobilisme també".

12.19 h - Catalá diu que l'estat està preparat per actuar i Rivera clama pel 155

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha insistit aquest dimarts al Govern que el l'executiu espanyol utilitzarà "tots els instruments" perquè es compleixi la llei. "[L'Estat] té i farà ús de tots els instruments que la legislació estableix per garantir que a Espanya quelcom tan senzill com que es compleixin les lleis, les sentències, es respectin pels poders públics les obligacions jurídiques de tots i per tant, és pel que estem preparats", ha assenyalat el ministre. En la mateixa línia, el president de Ciutadans, Albert Rivera, ha tornat a demanar a Rajoy que apliqui l'article 155 de la Constitució per convocar eleccions a Catalunya.

12.10 h - Rajoy valorarà demà al Congrés els resultats del referèndum

El govern espanyol ha confirmat que serà demà quan el president Mariano Rajoy compareixerà al ple del Congrés, a petició pròpia, per valorar els efectes i els resultats del referèndum. Ana Pastor, presidenta del Congrés, tindrà lloc a les quatre de la tarda. Abans, al matí, al ple del Congrés se celebrarà una sessió de control al govern.

12.03 h - Puigdemont desvetlla el seu pla al Consell Executiu

El president de la Generalitat ha entrat aquest matí a la reunió del Consell Executiu acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller de la Presidència, Jordi Turull, donant així una imatge d'unitat de l'executiu català poques hores abans del discurs de Puigdemont. Dins la reunió, ha explicat als membres del Consell Executiu les línies mestres de la declaració d'independència que preveu incloure dins del seu discurs al Parlament.

11.45 h - La Mesa «pren nota» dels resultats del referèndum

La Mesa del Parlament, reunida aquest migdia, ha "pres nota" dels resultats del referèndum i ha acordat informar al Parlament sobre les xifres de l'1-O, gràcies als vots a favor de JxSí i CSQP. Hi han votat en contra Cs i PSC. El PPC, que té dret a veu però no a vot, també hi ha mostrat la seva oposició. A més, els socialistes demanaran la reconsideració pel fet que la Mesa hagi explicat els resultats del referèndum, segons han apuntat fonts properes a aquest grup parlamentari.

Finalment, fonts presents a la reunió també han afegit que el lletrat major del Parlament, Antoni Bayona, ha exposat que la Mesa no hauria de donar els resultats de l'1-O ni de prendre'n nota, i que el secretari general del Parlament, Xavier Muro, no hi ha posat cap problema.

11.14 h - La fiscalia estudia imputar un delicte de rebel·lió a Puigdemont

A set hores de la compareixença de Puigdemont, la Fiscalia General de l'Estat ha anunciat que està estudiant els "diversos escenaris" que es poden donar. Fonts de l'entorn de José Manuel Maza no descarten cap actuació, tampoc la querella per un suposat delicte de rebel·lió, que està castigat amb penes d'entre 15 25 anys de presó. En tot cas, les mateixes fonts apunten que cal esperar a veure que passa a partir de les sis de la tarda, en què començarà la compareixença del president de la Generalitat.

11.05 h - El recinte del Parlament de Catalunya, tancat

El Parc de la Ciutadella estarà tancat durant tota la jornada al públic per motius de seguretat coincidint amb la compareixença al Parlament del president de la Generalitat. Els Mossos d'Esquadra només autoritzaran l'accés a les persones relacionades amb l'activitat parlamentària, com diputats, personal de la cambra i mitjans de comunicació.

Segons han explicat fonts policials, també es permetrà el pas d'aquells ciutadans que puguin justificar que necessiten accedir al recinte, com per exemple el subministrament de serveis al Parlament, i es vigilarà especialment que no hi accedeixin grups.

10.53 h - Què passarà avui al Parlament?

Segons fonts consultades per l'ACN, aquest dimarts el Parlament no votarà un text sinó que la compareixença de Puigdemont servirà per aplicar la llei del referèndum, que en l'article 4.4 estableix que dins els dos dies següents a la proclamació del resultats de l'1-O "se celebrarà una sessió ordinària per efectuar la declaració formal de la independència de Catalunya, els seus efectes i acordar l'inici del procés constituent". Des del govern espanyol, la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, no ha descartat aplicar l'article 155 de la Constitució si aquest dimarts es declara la independència i ha advertit que es prendran "totes les mesures necessàries".