El president del Govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va rebre ahir a Brussel·les el suport dels principals líders europeus a la seva defensa de la Constitució espanyola davant del procés independentista català.

Tot i que ahir es parlava sobre la independència de Catalunya als passadissos i davant les càmeres, el tema no formava part de l'agenda de la cimera de caps d'Estat i de Govern. En les seves declaracions, la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, entre d'altres, van donar suport públic a la política del Govern espanyol davant el Govern català.

Merkel va defensar que la solució a aquest conflicte «tingui com a base la Constitució espanyola», i va abonar la postura del Govern espanyol, a més de recordar que el Govern de Rajoy compta amb el suport dels principals partits polítics a Espanya.

Macron (amb qui Rajoy té previst reunir-se durant la cimera) va assegurar de la seva banda que el Consell Europeu estarà marcat per «un missatge d'unitat» al voltant d'Espanya.

En arribar a la reunió del Consell Europeu, Rajoy va evitar fer declaracions als periodistes sobre la resposta concreta que donarà a Puigdemont, i tampoc va voler fer comentaris als informadors el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que ahir es va reunir a Brussel·les amb el president de la Comissió, Jean Claude Juncker, i amb diversos dirigents socialdemòcrates.

A més de Merkel i Macron, també va parlar sobre Catalunya el president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, en la conferència de premsa que va fer després de reunir-se amb els líders europeus.

Tajani va reiterar el seu suport al Govern de Rajoy i va rebutjar convidar Puigdemont a l'Eurocambra perquè no pretén «reconèixer Catalunya com un país i com un soci que està al mateix nivell que Espanya».

També Mark Rutte, primer ministre holandès, va abonar les decisions que prengui Rajoy perquè creu que actua seguint l'opinió del Tribunal Constitucional, que va recordar que ha considerat il·legal el referèndum a Catalunya de l'1 d'octubre.

El seu homòleg luxemburguès, Xabier Bettel, va apostar per «trobar una solució política, diplomàtica, de parlar tots junts» a Catalunya però sempre respectant la Constitució espanyola.

Rajoy, que no va voler fer declaracions en arribar a Brussel·les, ocupa en aquestes cimeres el seient contigu al del primer ministre belga, Charles Michel, que en una entrevista dies enrere va dir que si fracassava el diàleg a Catalunya, s'hauria de plantejar una mediació internacional.

Tots dos es van saludar protocol·làriament a l'inici de la cimera i Michel va assegurar que no hi ha cap crisi entre els dos governs per aquestes declaracions de les quals creu que hi ha hagut una «dramatització mediàtica». A més, va reiterar que la seva posició és condemnar la violència i cridar al diàleg entre les parts i al respecte de l'ordre nacional i internacional.

De la seva banda, el primer ministre eslovè, Miro Cerar, va considerar que la independència del seu país de Iugoslàvia fa 26 anys no és comparable a la situació a Catalunya, crisi per a la qual va demanar una solució pacífica.

D'altra banda, l'exprimer ministre italià Silvio Berlusconi va advocar per una solució dialogada que permeti en el futur un «referèndum controlat» i «legal» i que estigui «emmarcat en la legitimitat constitucional» espanyola.

Per la seva banda, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va afirmar ahir que «no hi ha espai» per a una mediació de la Unió Europea «en el debat sobre la situació a Catalunya».

El president del Consell Europeu va indicar que «estic en contacte per moltes raons amb el president Mariano Rajoy», i que «no es pot amagar que la situació a Espanya és preocupant».