Jordi Sànchez comparteix cel·la a la presó de Soto del Real amb l'empresari asturià Rodolfo Cachero. El líder de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) es troba empressonat de forma preventiva des de fa una setmana com a presumpte autor d'un delicte de sedició, en haver encapçalat la concentració davant la conselleria d'Economia de la Generalitat, que va impedir -segons la fiscalia- la sortida de la comissió judicial del departament que encapçala el vicepresident Oriol Junqueras i durant la qual es van danyar tres vehicles de la Guàrdia Civil.

El company de cel·la de Sànchez, Cachero, porta un mes a la presó per complir una condemna per delictes contra la hisenda pública. Tots dos ocupen la cel·la 203 al mòdul 1 de Soto del Real, una de les zones més benignes del centre, en què es congreguen els presos sense delictes de sang i alguns que s'enfronten per primera vegada a l'experiència carcerària. A la presó també hi ha ingressat Jordi Cuixart, president d'Òmnium Cultural. En aquest article resolem les preguntes i respostes sobre l'empresonament de Sànchez i Cuixart.

Assetjat psicològicament

Els primers dies a la presó de Jordi Sànchez, barceloní de 53 anys, han estat marcats per la seva petició de ser traslladat de mòdul després d'una pres li cridés "Viva España!". La resta dels reclusos consideren que la seva denúncia és un "xivatada", una de les pitjors accions en el codi carcerari. Això va provocar, segons afirma el diari "El Mundo", que Sànchez estigui sotmès a l'assetjament psicològic de la resta dels reclusos. Als insults de "maricona, gossa chivata" s'afegeixen els himnes d'Espanya, de la Legió i el "Viva España" de Manolo Escobar que els reclusos fan sonar quant tenen ocasió.

Tot i les informacions publicades pel diari "El Mundo", l'advocat de Jordi Sànchez, Jordi Pina, ha explicat aquesta tarda que ha pogut estar amb el president de l'ANC i que «està bé», a més d'explicar que les informacions i la crònica del diari és falsa.

Qui és Cachero?

L'empresari asturià Rodolfo Cachero (Villamorey, Sobrescobio, 1946), amb interessos en el sector de la mineria del carbó i altres, roman reclòs a la presó de Soto del Real des de setembre de 2017, on va ingressar, després de dos mesos en recerca i captura , per complir una condemna per vuit delictes contra la Hisenda Pública.

Amb alguns problemes de salut, Cachero, propietari de la Companyia Minero Astur Leonesa i altres negocis, va ser condemnat a 80 mesos de presó (dels quals haurà de complir un màxim de 30) per delictes tributaris en els quals va incórrer durant la gestió del seu companyia, també carbonera, Copo Minera Jove (Jovesa). Aquesta és la segona vegada que l'industrial asturià ingressa a la presó per delictes fiscals. L'altra vegada va complir la pena a la presó de Màlaga entre 2001 i 2002. En els dos casos va ser reclòs després de passar mesos en recerca i captura per la policia.

Una presó de referència per a l'Audiència quan dicta mesures preventives

Amb 78.000 metres quadrats i a 40 quilòmetres al nord de Madrid, Soto del Real és la presó de referència per als jutges de l'Audiència Nacional quan decreten mesures preventives de presó. En aquestes instal·lacions va estar ingressat l'extresorer del PP Luis Bárcenas i el desaparegut Miguel Blesa. L'exbanquer Mario Conde ha estat un altre dels seus interns més cèlebres.

També hi són Jordi Pujol i Sandro Rosell

En la mateixa presó que Sànchez i Cachero també hi ha Jordi Pujol Ferrusola, el primogènit de l'expresident de la Generalitat. Pujol Ferrusola, en presó preventiva pels presumptes delictes de blanqueig de capitals, frau fiscal, falsedat documental i organització criminal, està sancionat per dues faltes greus, que impliquen la suspensió d'actes recreatius durant 60 dies, per traficar amb targetes telefòniques.

El primogènit de Pujol va utilitzar els codis de telèfon d'un altre pres, antic company de cel·la. Tot i que van ser separats per les seves diferències, el reclús va accedir a cedir a Pujol part de la seva quota de trucades (deu per setmana) a canvi d'una targeta de telèfon de cinc euros i una altra amb saldo ja utilitzat. L'intercanvi de targetes de telèfon és un comportament irregular dins del règim carcerari.

El 25 de maig, també va ingressar a Soto del Real l'expresident del Futbol Club Barcelona Sandro Rosell pels delictes de blanqueig i organització criminal. La jutge Carmen Lamela el va acusar d'haver rentat a través d'una estructura empresarial a Andorra 8,4 milions d'euros per a l'expresident de la Confederació Brasilera de Futbol Ricardo Teixeira i gairebé 6,6 per a si mateix.