L'exministre de Sanitat i president del PP del País Basc, Alfonso Alonso, va advertir ahir que Euskadi disposa de «tots els ingredients» per arribar «a la mateixa situació» que Catalunya, alhora que va demanar al lehendakari, Iñigo Urkullu, que «sigui responsable» per evitar-ho.

Alonso va fer aquesta reflexió en un acte organitzat per la seva formació a Sant Sebastià amb motiu de la celebració dels 40 anys de democràcia a Espanya, que va servir també per commemorar el sisè aniversari del moment en què «ETA va assumir la seva derrota» i va abandonar les armes.

L'exministre va estar acompa-nyat en aquest esdeveniment pel vicesecretari de Política Social i Sectorial del Partit Popular, Javier Maroto, així com pel president d'aquesta formació a Guipúscoa, Borja Semper, a més d'altres dirigents populars bascos com Amaya Fernández, Iñaki Oyarzabal i Raquel González.

Durant la seva intervenció, Alonso va explicitar que, igual que a Catalunya, a Euskadi hi ha un «nacionalisme al poder», en referència al PNB, «forces radicals que encara estan en la justificació de posicions violentes», en al·lusió a EH Bildu, «populistes de Podem que són la tercera força», i la plataforma Gure esku Dago, que va definir com una «incipient» Assemblea Nacional Basca.

Una sèrie d'«ingredients» que, segons va descriure, si arriben a unir-se portarien «a la mateixa situació, a la mateixa posició, i per tant al mateix desafiament i al mateix perill que s'està patint a Catalunya».

«No sóc endeví, dic el que he conegut en el passat», va insistir Alonso, que, després de recordar els anys soferts a Euskadi pel terrorisme d'ETA, va reiterar que «els ingredients estan posats aquí» i, per tant, la «responsabilitat» del PP «és impedir que es puguin barrejar mai al País Basc».

Alonso va recordar, en aquest sentit, que «fa sis anys l'ambient a Catalunya era molt bo socialment», motiu pel qual va demanar als ciutadans que no pensin que al País Basc «no pot passar», alhora que va criticar el PNB pel «discurs polític» de «simpatia, suport i reconeixement al moviment secessionista a Catalunya» que «està fent».

Respecte a això, va reclamar al lehendakari, Iñigo Urkullu, que «sigui responsable», que «allunyi» qualsevol «risc» que a Euskadi pugui produir-se una situació com la de Catalunya, i que «doni suport a la democràcia espanyola» perquè «és la seva obligació». «Això és molt seriós i arriba el moment també de llançar les advertències de debò», va sentenciar.