El Parlament ha declarat la República catalana independent i ha instat el Govern a aplicar-ne els seus efectes desenvolupant la llei de transitorietat jurídica i obrint el procés constituent. La proposta presentada per JxSí i la CUP ha obtingut el vot afirmatiu de 70 diputats en una votació secreta que s'ha fet en una urna. 10 diputats han votat en contra i 2 més en blanc. Cs, PPC i PSC han marxat de l'hemicicle per no participar de la votació.

El text aprovat estableix, en la seva part declarativa, que s'assumeix el mandat del poble de Catalunya expressat a l'1-O i declara que "Catalunya esdevé un estat independent en forma de República". Així mateix, el text també insta el Govern a dictar "totes les resolucions necessàries" per desenvolupar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república així com obrir el procés constituent.

Unes hores després, Mariano Rajoy ha anunciat les primeres mesures de l'article 155Mariano Rajoy . El president del govern espanyol, ha cessat Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, i tot el seu Govern. El president espanyol també ha acordat la dissolució del Parlament de Catalunya i la convocatòria d´eleccions autonòmiques el 21 de desembre.

Tot seguit, el minut a minut amb tot el que ha donat de sí d'una jornada històrica en la que el Parlament de Catalunya ha declarat la independència:

21.56 h - S'acaba la reunió del Govern i Puigdemont marxa del Palau de la Generalitat

La primera reunió del Govern després que el Parlament hagi declarat la independència ha acabat pocs minuts abans de les 21.00 hores i el president Carles Puigdemont ja ha marxat del Palau de la Generalitat. A més del president i dels consellers, a la trobada també hi han participat les entitats sobiranistes i ha servit per analitzar la situació. Mentrestant, a la plaça de Sant Jaume s'hi han aplicat milers de persones celebrant la declaració de la República.

21.55 h - CiU i PSC trenquen de mutu acord el pacte a Girona per l'escenari que obre la declaració d'independència

CiU i el PSC han trencat de mutu acord el pacte a l'Ajuntament de Girona davant l'escenari que obre la declaració d'independència. L'alcaldessa Marta Madrenas s'ha reunit aquest divendres amb la fins ara primera tinent d'alcalde, la socialista Sílvia Paneque, i les dues han coincidit en que dins el govern hi podria haver "contradiccions" i "dificultats" que posarien en perill l'acord. Davant d'això, Paneque ha posat el càrrec a disposició de Madrenas i l'alcaldessa ha acceptar la renúncia, entenent-la com una "mostra de lleialtat institucional". Madrenas, que a partir d'ara governarà en solitari, ha subratllat la "lleialtat mútua" que ha tingut l'acord. En espera que CiU (que queda amb deu regidors de 25) reorganitzi àrees i cartipàs, l'alcaldessa de Girona ha demanat a tots els grups polítics "responsabilitat de ciutat i de país" i s'ha compromès a "mantenir l'estabilitat a l'Ajuntament".

21.45 h - Puigdemont, a Charles Michel: "El diàleg ha estat, i sempre serà, la nostra elecció per resoldre situacions polítiques"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost una piulada del primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, que ha reclamava aquest divendres en relació a Catalunya una "solució pacífica" amb respecte per "l´ordre nacional i internacional". "El diàleg ha estat, i sempre serà, la nostra elecció per resoldre situacions polítiques i aconseguir solucions pacífiques", ha contestat Puigdemont a Charles Michel.

Michel ha recordat en la seva piulada que una "crisi" política "només pot ser resolta amb diàleg". El dia 1 d´octubre el primer ministre belga va fer una piulada per denunciar l'actuació policial a Catalunya per impedir el referèndum. "La violència mai pot ser la resposta. Condemnem totes les formes de violència i reafirmem la nostra crida al diàleg", va dir en un missatge a Twitter.

21.40 h - El DOGC publica el cessament de diversos alts del Govern abans que es faci efectiva l'aplicació del 155

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha fet públic el cessament de diversos alts càrrecs aquest divendres, abans que es faci efectiva l'aplicació de l'article 155. Segons consta en un annex del diari oficial, Maria Badia ha cessat com a secretària d'Afers Exteriors i de la Unió Europea "per motius de salut"; Melchor Arcarons ha cessat com a director general de Formació Professional Inicial i Ensenyaments de Règim Especial del Departament d'Ensenyament; Albert Serra com a secretari general del Departament de Salut; Adrià Comella com a secretari general del Departament de Justícia; i Teresa Masjuan com a directora general d'Agricultura i Ramaderia.

21.30 h - Boya crida a desacatar la convocatòria d'eleccions: "El 21 de desembre paella massiva insubmisa"

La presidenta del grup parlamentari de la CUP, Mireia Boya, ha estat la primera dels cupaires de reaccionar a la compareixença del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que ha cessat el Govern, ha dissolt el Parlament i ha convocat eleccions el 21 de desembre. La diputada cupaire hi ha respost amb un crida a Twitter per no avalar la convocatòria d'eleccions. "El 21 de desembre paella massiva insubmisa", ha escrit. El compte dels cupaires a Twitter també ha piulat en una línia semblant: "Continuarem construint la república. No ens sotmetrem ni a l'autoritarisme de Rajoy ni al 155"", han advertit. Hores abans la portaveu del secretariat Núria de Gibert ja ho augurava: "L'hem declarat. Ara ens toca defensar-la".

21.00 h - Iceta veu les eleccions anunciades per Rajoy com un "raig de llum"

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha afirmat que les eleccions autonòmiques anunciades pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pel 21 de desembre són un "raig de llum" en el dia "més trist". Ho ha fet a través d'una piulada a les xarxes socials, on ha tornat a lamentar la decisió "equivocada i irresponsable" dels independentistes. D'altra banda, el primer secretari ha enviat una carta a la militància en la que demana "confiança" en el país i la seva gent, "fermesa" en al defensa del projecte socialista i "màxima cohesió" dins del partit. Assegura que cal aquesta actitud per fer front al "greu error" i "irresponsabilitat enorme" que s suposa la declaració de forma "unilateral, il·legal i antidemocràtica" de la República catalana. "Estic convençut que, un cop més, en un moment greu per Catalunya, sabrem estar a l'alçada de les circumstàncies", ha manifestat.

20.35 h - El president espanyol tanca les oficines a l´estranger tret de Brussel·les i cessa el secretari d´Interior i el director dels Mossos

Mariano Rajoy ha anunciat aquest divendres les primeres mesures que adopta d´acord a l´article 155 de la Constitució per al que ha obtingut l´aval del Senat, que comporten el cessament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i tot el seu Govern, i la designació dels Ministeris com els òrgans que gestionaran les competències de cada àrea.

El president espanyol també ha acordat la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions autonòmiques el 21 de desembre. A més, ha anunciat l'extinció de les oficines del president i del vicepresident, del Consell de la Transició Nacional, del DIPLOCAT, de totes les delegacions a l'estranger excepte Brussel·les i del cessament dels delegats de Brussel·les i Madrid. També el cessament del secretari de l´Interior, César Puig, i del director general dels Mossos, Pere Soler. A més, el Consell de Ministres espanyol ha aprovat presentar un incident d´execució de sentència davant del TC contra les resolucions aprovades al Parlament de Catalunya.

20.30 h - Mariano Rajoy dissol el parlament català i convoca eleccions el 21 de desembre

El president anuncia la convocatòria d'eleccions autonòmiques a Catalunya el proper 21 de desembre. El Consell de Ministres ha ordenat el cessament dels responsables del departament d'Interior de la Generalitat en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

20.25 h - Rajoy anuncia el cessament immediat del Govern català

Mariano Rajoy anuncia el cessament del president Carles Puigdemont i de tot el Govern català.

20.20 h - Compareix Mariano Rajoy a la Moncloa

El president del Govern espanyol compareix per anunciar els acords del Consell de Ministres.

20.10 h - Un grup d'ultres intenten assaltar Catalunya Ràdio

Segons informa Pau Llonch a Twitter, un grup d'ultres està intentant assaltar Catalunya Ràdio.

20.00 h - Primera reunió del Govern presidit per Puigdemont després de la proclamació de la República

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha convocat al Palau de la Generalitat els consellers i les entitats sobiranistes per analitzar la situació després que el Parlament hagi declarat la independència. A la mateixa hora el consell de ministres està reunit de manera extraordinària per prendre les primeres decisions després que el Senat hagi aprovat les mesures del 155. Amb tota probabilitat una de les primeres mesures serà el cessament del president de la Generalitat, el vicepresident i els consellers. A la Plaça Sant Jaume milers de persones continuen concentrades celebrant la declaració de la República.

19.55 h - Emotiu minut de silenci en solidaritat amb els Jordis a Barcelona

19.50 h - Unes 500 persones celebren la independència a la Plaça Sant Domènech de Manresa

19.40 h - El president francès Emmanuel Macron expressa el seu "ple suport" a Rajoy

El president de França, Emmanuel Macron, ha declarat aquest divendres que només té "un interlocutor" a Espanya i que aquest és el president Mariano Rajoy. Segons recullen diversos mitjans francesos, Macron ha expressat també que Rajoy té el seu "ple suport" per "fer respectar" l'estat de dret i ha recordat que a l'estat espanyol hi ha unes normes constitucionals que "han de respectar-se".

19.35 h - Segueix la festa i la gentada present a la plaça de Sant Jaume de Barcelona

19.30 h - Colau rebutja la DUI però constata que ara cal defensar l'autogovern després del "cop a la democràcia" del Senat

"No en el meu nom: ni 155 ni DUI". Així s'ha expressat en un escrit en el seu Facebook l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, poc després que el Parlament declarés la independència i el Senat aprovés també l'aplicació del 155. Aquest últim fet l'ha qualificat de "cop a la democràcia".

19.25 h - L'OTAN reclama una solució a Catalunya "d'acord amb l'ordre constitucional d'Espanya"

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha reclamat aquest divendres una solució constitucional a la situació a Catalunya. En una piulada, Stoltenberg, ha dit que "el tema de Catalunya s'ha de resoldre d'acord amb l'ordre constitucional d'Espanya". "Espanya és un aliat compromès, amb una contribució important a la nostra seguretat", ha assegurat.

19.20 h - El Consell de Ministres del Govern espanyol ja està en marxa

19.15 h - El Regne Unit diu que "no reconeix ni reconeixerà" la declaració d'independència perquè l'1-O era "il·legal"

El govern britànic ha dit aquest divendres que "no reconeix ni reconeixerà" la declaració d'independència de Catalunya. En un comunicat, el portaveu del 10 de Downing Street ha dit que la declaració "es basa en una votació que va ser declarada il·legal pel tribunals espanyols". "Continuem volent que es respecti l'estat de dret i la Constitució espanyola i que es preservi la unitat espanyola", assegura Downing Street. En canvi, el govern escocès ha dit que entén i respecta la decisió del Parlament. "La declaració d'avui només ha arribat després que es rebutgessin repetidament les crides al diàleg", ha assegurat la ministra d'Afers Exteriors, Fiona Hyslop.

19.10 h - La Viquipèdia ja qualifica Catalunya com a "país europeu" constituït com a República

La Viquipèdia, l'enciclopèdia oberta i col·laborativa més gran del món ja recull la declaració d'independència de Catalunya. Aquest és el primer paràgraf de la seva versió en català:

«Catalunya és un país europeu situat a la Mediterrània occidental constituït, des del 27 d'octubre de 2017, com a República Catalana.[2] És situat a la costa nord-est de la península Ibèrica i limita al nord amb Andorra i França, a l'oest amb Espanya, al sud amb el País Valencià i a l'est amb el mar Mediterrani. Catalunya és la part més extensa del territori històric i cultural del Principat de Catalunya i de tot el conjunt de terres de parla catalana o els Països Catalans. Per diferenciar-la del territori històric, sovint es denomina República de Catalunya. Amb un estimat de 7.508.106 d'habitants del 2015, agrupa el 51,55% de la població total dels Països Catalans».

19.00 h - El BOE publica l'acord del Senat amb totes les mesures del 155

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ja ha publicat l'acord del Senat que recull totes les mesures de l'article 155. La cambra alta ha aprovat aquest divendres per una àmplia majoria el dictamen (214 vots a favor, 47 en contra i una abstenció). L'aprovació s'ha fet poc després de les quatre i passades unes dues hores el BOE ja publicava l'acord. Paral·lelament, el Consell de Ministres ja està reunit a la Moncloa en sessió extraordinària des de les sis de la tarda. En aquesta reunió, el govern espanyol aprovarà els decrets per aplicar les primeres mesures. El mateix president espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat que la primera mesura que faran serà cessar el president Puigdemont i tot el seu Govern. L'ordre entrarà en vigor des del moment que es publiqui al BOE.

18.55 h - "Els catalans voten separar-se d´Espanya", la declaració d'independència ocupa les portades de la premsa internacional

Diaris de tot el món obren les portades digitals amb la declaració d´independència votada aquest divendres pel Parlament. El rotatiu britànic ´The Times´ indica que "Els catalans voten separar-se d´Espanya" i el ´Financial Times´ destaca que "El Parlament de Catalunya declara la independència" i afegeix que la "tensió augmenta" davant la votació de Madrid "d´apoderar-se del control" de la regió. En la mateixa línia, la BBC subratlla que "El Parlament català declara la seva independència d´Espanya" i també es fa ressò de l´aprovació d´un "control directe a la regió" per part del govern espanyol. El rotatiu ´The Guardian´ també destaca que "Espanya imposa un control directe després que Catalunya voti per declarar la independència". En la mateixa línia, ´The Independent´ afirma que una "desafiant Catalunya declara la independència mentre el Senat espanyol vota per apoderar-se dels seus poders".

18.40 h - Fachin ha votat en contra de declarar la República catalana independent

El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha aclarit aquest divendres que ha votat en contra aquest divendres al Parlament de declarar la República catalana independent. Dante Fachin ha explicat, en declaracions als mitjans, el sentit del seu vot -que era secret-, ja que en el moment en què ha votat al Parlament, a diferència d'altres parlamentaris de Catalunya Sí que es Pot, no ha mostrat el sentit del seu vot. "Ho he fet per mostrar solidaritat amb alguna gent que probablement sigui perseguida pel sentit del seu vot". El dirigent de Podem ha recordat que la DUI no era la seva via, que no comparteixen el full de ruta de Junts pel Sí i que "difícilment poden reconèixer la república catalana".

18.35 h - Cs Manresa demana al govern municipal que reposi la bandera espanyola en la façana de l'Ajuntament

El portaveu municipal de Ciutadans (Cs) a Manresa, Andrés Rojo, ha demanat al govern municipal que reposi la bandera espanyola a la façana de l'Ajuntament perquè "representa a la majoria dels ciutadans" que no volen participar d'aquest cop a la democràcia. "S'han declarat en rebel·lia i volen arraconar al que no els secunda", ha apuntat Rojo.

18.25 h - Rull assumeix les funcions de conseller d'Empresa i Coneixement després de la dimissió de Vila

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assumit les funcions de conseller d'Empresa i Coneixement, després de la dimissió de Santi Vila aquest dijous al vespre. Així ho ha decretat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, tal com recull el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) aquest divendres. Així doncs, "mentre romangui vacant el càrrec de conseller d'Empresa i Coneixement", Rull s'encarregarà del despatx dels assumptes i les funcions que fins ara feia Vila, assegura el DOGC.

18.20 h - Alemanya no reconeix la DUI i espera que "tothom" participi de "totes les possibilitats de diàleg"

El govern federal d'Alemanya no reconeix la declaració unilateral d'independència. Segons un text difós a Twitter pel portaveu d'Angela Merkel, Steffen Seibert, el govern veu "amb preocupació" el que considera un "trencament de la constitució" per part del Parlament de Catalunya. ""La sobirania i integritat territorial d'Espanya resten invulnerables. Una proclamació unilateral de la independència de Catalunya perjudica aquests principis", recull el comunicat. En el text també s'afirma que el govern federal dona suport "al clar posicionament" del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, "per garantir i restaurar l'ordre constitucional". A més, espera que "tothom" participi "de totes les possibilitats de diàleg per una desescalada que respecti el dret i l'ordre constitucional espanyol".

18.15 h - L'AMI afirma que la república catalana és "imparable" i espera que hi hagi diàleg i pau en les properes passes

La presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha celebrat que el Parlament hagi proclamat la República catalana independent i ha alertat que és un procés "imparable" perquè surt de la gent. En declaracions als mitjans, Lloveras ha esperat que les passes que s'han de donar a partir d'ara es facin amb diàleg, serenor i pau i ha assegurat que la porta del diàleg no ha estat mai tancada per part de Catalunya. La presidenta de l'AMI ha celebrat que avui s'ha fet possible "quelcom que semblava impossible" però ha lamentat que s'hagi fet amb els presidents de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, i Òmnium, Jordi Cuixart, a la presó i l'actuació del govern espanyol que ha arribat a tirar endavant l'article 155.

18.10 h - Els alcaldes es comprometen amb el procés constituent de la República catalana

Els alcaldes catalans s'han compromès amb el procés de construcció de la República catalana que s'ha proclamat aquest divendres al Parlament. En un acte que s'ha celebrat fora de l'hemicicle per solemnitzar el moment històric, l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, ha estat l'encarregada de fer la preguntat als alcaldes presents: "Alcaldes us comprometeu amb el procés de construcció de la República catalana que s'acaba de proclamar?". I acte seguit s'ha sentit un sonor 'sí'. Sabaté ha defensat el compromís municipal davant la "involució" de l'Estat, que està menystenint i atacant la sobirania i les institucions. I ha defensat que la república és una oportunitat de transformació social que acaba definitivament amb el caduc règim del '78.

18.00 h - La plaça Sant Jaume plena de gom a gom després de la proclamació de la República catalana

La plaça de Sant Jaume de Barcelona ja està plena de gom a gom després que el Parlament hagi declarat la independència de Catalunya. L'ANC i Òmnium Cultural han fet una crida per celebrar al carrer la declaració d'independència i han convocat la 'Festa de proclamació de la República' a les sis de la tarda a la plaça de Sant Jaume. Una estona abans, la plaça ja està col·lapsada de gent després que moltes persones s'han traslladat fins aquí des de la Ciutadella, on han seguit el transcurs dels esdeveniments al Parlament que han culminat amb la proclamació de la República catalana independent.

17.45 h - El primer ministre belga reclama una "solució pacífica" amb respecte per "l'ordre nacional i internacional"

El primer ministre de Bèlgica, Charles Michel, ha reclamat aquest divendres en relació a Catalunya una "solució pacífica" amb respecte per "l'ordre nacional i internacional". Mitjançant una piulada a Twitter Michel ha recordat que una "crisi" política "només pot ser resolta amb diàleg". El dia 1 d'octubre el primer ministre belga va fer una piulada per denunciar l'actuació policial a Catalunya per impedir el referèndum. "La violència mai pot ser la resposta. Condemnem totes les formes de violència i reafirmem la nostra crida al diàleg", va dir en un missatge a Twitter.

17.40 h - La Fiscalia emprendrà accions contra el Govern i la Mesa del Parlament dilluns

La Fiscalia preveu emprendre accions contra el Govern de la Generalitat i la Mesa del Parlament dilluns. Fonts del ministeri públic no han concretat quines seran aquestes accions i sobre quins delictes, poc després que el Parlament hagi declarat la República catalana independent i hagi instat el Govern a aplicar-ne els efectes i obrir el procés constituent. Ja abans de la votació del Parlament, la Fiscalia han remarcat que actuarà contra "tots aquells que hagin participat en els fets" i fa uns dies va confirmar que estava preparant una querella pel delicte de rebel·lió si es declarava la independència al Parlament, tot i que fonts del ministeri públic no confirmen aquest divendres per quin delicte es prendrien accions.

17.35 h - La imatge de tots els alcaldes al Parlament de Catalunya

17.32 h - Un diputat finlandès anuncia que presentarà una moció al Parlament per reconèixer la independència de Catalunya

El diputat del Partit de Centre Mikko Kärnä ha anunciat a través de Twitter que la setmana vinent presentarà al Parlament de Finlàndia una moció per reconèixer la independència de Catalunya. "Felicito a la República independent de Catalunya. La setmana que ve presentaré una moció al Parlament finlandès pel vostre reconeixement", ha piulat.

17.30 h - Els EUA diuen que "Catalunya és part integral d'Espanya" i donen suport a les "mesures" que prengui l'Estat

Els Estats Units han assegurat que "Catalunya és part integral d'Espanya" després de la declaració d'independència del Parlament. En un comunicat, el Departament d'Estat ha assegurat que dona suport "a les mesures constitucionals" que prengui el govern espanyol per "mantenir Espanya forta i unida". "Els EUA tenen un gran amistat i una aliança llarga amb el nostre soci de l'OTAN, Espanya. Els nostres dos països cooperen estretament per avançar en la seguretat compartida i les prioritats econòmiques", diu el comunicat de la portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert.

17.20 h - L'ANC i Òmnium celebren el "pas històric" i es posen "al servei" del Govern per construir la república catalana

L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmium Cultural han celebrat el "pas històric" que ha donat aquest divendres el Parlament i s'han posat "al servei" del Govern per omplir de contingut i continuar construint la república catalana. En una atenció als mitjans, el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, ha afirmat que la proclamació marca "un abans i un després" i ha afirmat que ara toca que l'executiu català "comenci a actuar com a Estat". El portaveu i líder accidental d'Òmnium, Marcel Mauri, ha esperat que a partir d'avui "es puguin obrir vies de diàleg" amb el govern espanyol i que aquest entengui la "barbaritat" que suposa que els presidents de les dues entitats, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, estiguin a la presó i que s'apliqui l'article 155 de la Constitució. Precisament, els dos portaveus han tingut un record per als presidents empresonats i han reiterat l'exigència de que siguin posats en llibertat.

17.15 h - El PNB respecta les decisions de les "institucions legítimes" de Catalunya

El Partit Nacionalista Basc (PNB) ha mostrat "respecte" cap a Catalunya i "les decisions de les seves institucions legítimes". Així ho ha expressat en un missatge al compte de Twitter oficial del partit poc després que el Parlament hagi declarat la República catalana independent i hagi instat el Govern a aplicar-ne els efectes i obrir el procés constituent. La formació basca ha afegit que "el nou temps" que ara s'obre demanda "democràcia i responsabilitat".

17.00 h - Deixen d'onejar les banderes a la façana del Parlament

La bandera espanyola i la senyera no onegen a la façana del Parlament. Només llueixen durant el ple i en dies o esdeveniments especials i s'han despenjat una vegada acabada la sessió. A l'Ajuntament de Girona han despenjat la bandera espanyola de la façana després de la proclamació de la República catalana enmig de crits d'eufòria, plors d'alegria i danses, sota l'atenta mirada de centenars de persones s'han aplegat a la plaça del Vi per seguir el ple del Parlament.

16.55 h - Les imatges de l'alegria dels independentistes

Veure Galeria

16.50 h - L'alcalde de Manresa afirma estar «emocionat» pel que ha viscut

16.45 h - Puigdemont crida els ciutadans a mantenir el pols del país "en el terreny de la pau, el civisme i la dignitat"

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha fet una crida als ciutadans a mantenir el pols del país "en el terreny de la pau, el civisme i la dignitat, com ha passat sempre i com continuarà passant". En el marc d'un acte que s'ha celebrat al Parlament per escenificar la declaració d'independència, Puigdemont ha defensat que la cambra catalana, legítimament escollida, ha fet un pas "llargament esperat i lluitat". "La immensa majoria dels representants legítimament escollits han culminat un mandat validat a les urnes", ha afegit. El president també ha posat en valor que la societat catalana sempre ha respost "pacíficament i cívicament" els reptes democràtica. "S'han entomat de manera pacífica i per això s'han convertit en conquestes democràtiques. Siguem-ne conscients i siguem-ne dignes", ha conclòs.

16.30 h - Rajoy promet que "l'Estat reaccionarà" i "adoptarà les decisions que correspongui per recuperar la legalitat a la tarda"

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest divendres des dels passadissos del Senat que "l'Estat de dret reaccionarà" i "adoptarà les decisions que correspongui per recuperar la legalitat aquesta tarda". Segons Rajoy, la declaració del Parlament "és la prova inequívoca del necessari que era que el Senat aprovés la proposta del 155". "Avui el Parlament de Catalunya ha aprovat una cosa que en opinió d'una gran majoria de persones no només va contra la llei, sinó que és un acte delictiu, perquè suposa declarar una cosa que no és possible, la independència de Catalunya". En aquest marc, ha afirmat que el seu govern "adoptarà les decisions que correspongui per recuperar la legalitat aquesta tarda", en què se celebrarà un Consell de Ministres ordinari a les 5 i un altre d'extraordinari a les sis amb l'objectiu de "recuperar la legalitat".

16.25 h - Tusk demana a Espanya que "afavoreixi la força dels arguments, i no l'argument de la força"

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha demanat a Espanya que "afavoreixi la força dels arguments, i no l'argument de la força" després de la declaració d'independència de Catalunya. En una piulada, Tusk ha dit que per a la Unió Europea "no canvia res" i que l'Estat "segueix sent" el seu "únic interlocutor".

16.15 h - L'Ibex 35 cau prop d'un 2% coincidint amb la declaració d'independència

L'Ibex 35 registra pèrdues de prop d'un 2% coincidint amb la declaració d'independència aprovada pel Parlament. A quarts de quatre de la tarda, quan s'ha aprovat la declaració, totes les empreses del selectiu espanyol estaven en números vermells excepte dues catalanes: Grífols (+0,59%) i Abertis (+0,32%). Els bancs lideren les pèrdues: Banc Sabadell (-5,87%) Caixabank (-5%), BBVA (3,53%), Bankia (-3%), Banc Santander (-2,51%), Bankinter (-2,68%). El grup d'aeorlínies IAG, que inclou Vueling, cau prop d'un 6%. Mentrestant, la prima de risc ha millorat des d'aquest dijous. Així, ha baixat fins als 111 punts, un 4,8%.

16.00 h - El govern espanyol "iniciarà de manera immediata" l'aplicació del 155 i portarà la declaració al TC

Fonts del govern espanyol han reaccionat a l'aprovació de la declaració del Parlament de Catalunya assegurant que l'executiu "iniciarà de manera immediata" l'aplicació de l'article 155 de la Constitució tan bon punt es voti al Senat, i també recorrerà al TC el text que s'ha aprovat a la cambra catalana. El president del govern espanyol podria comparèixer a La Moncloa després del Consell de Ministres que tindrà lloc aquesta mateixa tarda on ja s'aprovaran els primers decrets d'aplicació de les mesures del 155.

15. 28h - El moment de la votació de Puigdemont

15.55 h - Els ministres del govern espanyol es reuneixen a una sala al Senat després de la declaració del Parlament

Els ministres del govern espanyol que es trobaven a l'hemicicle del Senat han abandonat els seus escons a la cambra alta poc després de la votació de la declaració del Parlament i es troben reunits a la sala de govern de què disposen a l'edifici. No hi és encara el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría que han abandonat l'hemicicle molt abans i que es troben en unes altres dependències. El ple del Senat per a l'aprovació de les mesures del 155 està encara en marxa i Rajoy podria intervenir-hi de nou d'acord a la potestat de què disposa l'executiu de prendre la paraula quan ho consideri necessari. Fonts del Ministeri de l'Interior han descartat a l'ACN que es puguin produir detencions immediates i apunten que s'actuarà amb " moltíssima tranquil·litat".

15.42 h - La resposta de Mariano Rajoy a la proclamació de la república

15.40 h - El Parlament insta el Govern a aplicar-ne els efectes

El Parlament ha declarat la República catalana independent i ha instat el Govern a aplicar-ne els seus efectes desenvolupant la llei de transitorietat jurídica i obrint el procés constituent. La proposta presentada per JxSí i la CUP ha obtingut el vot afirmatiu de 72 diputats en una votació secreta que s'ha fet en una urna. Cs, PPC i PSC han marxat de l'hemicicle per no participar de la votació. El text aprovat estableix, en la seva part declarativa, que s'assumeix el mandat del poble de Catalunya expressat a l'1-O i declara que "Catalunya esdevé un estat independent en forma de República". Així mateix, el text també insta el Govern a dictar "totes les resolucions necessàries" per desenvolupar la llei de transitorietat jurídica i fundacional de la república així com obrir el procés constituent.

15.30 h - Els diputats canten els Segadors

Després de declarar la independència de Catalunya, els diputats del Parlament canten els Segadors.

15.27 h - El Parlament de Catalunya aprova la constitució de la República Catalana

El Ple del Parlament de Catalunya aprova la constitució de la República Catalana per 70 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions després d'una votació secreta dels diputats en una urna.

15.05 h - Comença la votació secreta

Carme Forcadell llegeix la part resolutiva de la constitució de la República i comença la votació. Forcadell crida un per un a tots els diputats, que dipositen el seu vot secret en una urna.

15.00 h - S'accepta la petició de permetre el vot secret

El vot serà secret i en una urna. Així ho han votat els diputats amb 73 vots a favor.

14.52 h - Arriba la votació de proposta de Junts pel Sí

Els diputats del PPC, CS i PSC abandonen el parlament. Torrent (JxSí) demana canviar la forma de votació i que sigui secret i en una urna. Carme Forcadell ho sotmet a votació. Els diputats del PP estenen banderes catalanes i espanyoles. 14.50 h - PP i PSOE pacten deixar fora del 155 el control dels mitjans de comunicació

El Senat ha decidit finalment deixar fora de l'article 155 el control dels mitjans de comunicació, TV3, ACN i Catalunya Ràdio.

14.45 h - Carme Forcadell anuncia que comencen les votacions

Comencen les votacions de les propostes de resolució al Parlament de Catalunya. Les tres primeres de Ciutadans han estat rebutjades. També rebutjades les tres que ha presentat el PSC i les tres del PPC.

14.40 h - Inés Arrimadas demana la paraula per al·lusions

La cap de la oposició i líder de Ciutadans Inés Arrimadas torna a parlar. Té tres minuts per al·lusions.

14.38 - Marta Rovira: "Avui fundem un nou país, fem-ho"

La portaveu del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxSí), Marta Rovira, s'ha mostrat convençuda que aquest divendres es crea la República catalana. "Avui fundem un nou país, fem-ho", ha assegurat durant la seva intervenció en el debat del ple d'aquest migdia. La dirigent independentista ha dit que és "urgent" crear un espai lliure de repressió per poder prendre les decisions que vulgui la societat. Rovira ha insistit en la importància del procés constituent per a bastir els pilars de la República, un procés constituent "sense límits ni subordinació". A més, la portaveu del grup majoritari ha augurat que "venen temps difícils i de tensió", però també ha subratllat que "no hi ha alternativa". "No serà fàcil, gratuït, ho sabem", ha apuntat Rovira, que tot i això confia en el talent, la xarxa de complicitats, la solidaritat i la cooperació civil per a fer possible la implementació del resultat de l'1-O.

14.35 h - Discussió al passadís del Senat entre el comitè professional de TV3 i Millo sobre el paper dels mitjans públics al 155

La repercussió de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució sobre els mitjans públics catalans també ha arribat als passadissos del Senat. El president del comitè professional de TV3, Lluís Caelles, acompanyat d'altres representants dels mitjans públics catalans, ha traslladat al delegat del govern espanyol a Catalunya Enric Millo la preocupació per com afectarà l'activació d'aquest article al seu dia a dia. En el marc d'una conversa informal als passadissos de la cambra alta, Caelles ha retret el perquè "intervenen" els mitjans públics, al que el delegat del govern espanyol ha respost que no s'ha de parlar d'intervenció ni de suspensió, i "s'ha d'usar bé el llenguatge". Millo, que ha dit que desconeixia com s'articularia el que va proposar el govern espanyol, ha insistit diverses vegades en què l'objectiu de l'article 155 de la Constitució no són els mitjans sinó "garantir l'ordre constitucional".

14.30 h - Carles Riera: "Aquest pas el fem dempeus. Iniciem la destitució del règim del '78 i proclamem la república catalana"

El diputat de la CUP Carles Riera ha afirmat que aquets divendres el Parlament fa el pas cap a la república "dempeus, amb el cap alt, no de genolls ni com a súbdits sinó com a persones lliures i sense por". "O amb la por compartida amb tendresa i solidaritat, que esdevé determinació i coratge", ha afegit. En aquest context, ha manifestat que s'inicia la destitució del règim del '78 i la monarquia borbònica i es proclama la República catalana. "Avui és un dia molt feliç", ha celebrat el diputat cupaire. Riera ha fet un repàs històric per demostrar que el pas d'aquest divendres "ve de lluny" i ha qualificat l'Estat de "despòtic". "Ha arriba l'hora del poble, sense encara estructures d'estat, construint una república des de baix", ha conclòs.

14.15 h - El PPC acusa l'independentisme de titllar de "fatxa" el que no pensa com ell i avisa que la resposta serà "més Espanya"

El portaveu del PPC al Parlament, Alejandro Fernández, ha acusat aquest divendres l'independentisme de titllar de "fatxes" els que no pensen com ells, i ha citat periodistes, polítics i artistes, incloent ara també l'exconseller Santi Vila. "Fins i tot vostè va ser fatxa durant tres. No li fa vergonya liderar un moviment que assenyala fatxes? Hi ha algú al planeta Terra i a la Via Làctia que no sigui Maduro que no sigui fatxa?", ha etzibat dirigint-se al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Fernández ha parlat de "dia negre per a la democràcia", i ha advertit que la resposta a una DUI serà "més Espanya", perquè "més Espanya és més Catalunya". Els populars, ha afegit, es dedicaran ara a promoure la "reconciliació".

14.02 h - Catalunya Sí Que Es Pot anuncia que votarà en contra

La diputada de CSQP Marta Ribas s'ha mostrat aquest divendres "indignada" tant amb el bloc independentista per empènyer la via "unilateral" com també amb els partits estatals que tiren endavant l'aprovació de l'article 155 de la Constitució al Senat. "Indignada amb el PP i la seva nul·la voluntat de diàleg, amb qui ha aplaudit al Senat anular l'autonomia, amb els governs que engrandeixen problemes, amb el desconcert, la incertesa, la improvisació i el surrealisme de l'ambient polític i social del país; indignada per la sensació que alguns, molt poquets, però alguns amb poder han jugat un partida d'escacs les darreres setmanes carregada de testosterona on el tauler era Catalunya i els peons, la ciutadania", ha etzibat la diputada de la coalició d'esquerres en defensar les propostes de resolució durant el debat específic per donar resposta a l'aplicació del 155. De fet, Ribas ha assegurat que el seu grup votarà 'no' als textos dels grups perquè veuen com una "barbaritat" les vies que estan seguint tant el bloc independentista com la resta de l'oposició. "La DUI no ens protegirà del 155", ha advertit Ribas.

13.56 h - El PSC acusa l'independentisme d'inocular l'odi contra Espanya

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha acusat l'independentisme de "rebentar-ho tot" amb la DUI, de "destrossar-ho tot" posant en marxa el "monstre" de la Llei de transitorietat jurídica. "No en el nostre nom", ha exclamat. L'aplicació del 155, ha dit, és ja "inevitable". En la seva intervenció per defensar les propostes de resolució del PSC, ha lamentat que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, hagi preferit "quedar-se amb els purs" i tirar pel dret, però l'ha advertit que els que ara li donen suport "ahir li deien que pot passar d'heroi a traïdor en qüestió de segons". Granados ha denunciat una estratègia "deliberada" i pagada amb els diners de tots per "intentar inocular l'odi cap a altres terres d'Espanya, per generar divisió i fractura entre les famílies, companys de feina i amics".

13.40 h - Carrizosa estripa la resolució del Parlament

El portaveu del grup parlamentari de Ciutadans (Cs), Carlos Carrizosa, ha estripat les dues propostes de resolució que JxSí i la CUP han portat al ple del Parlament per a declarar la independència i constituir Catalunya en una República. En la seva intervenció en la sessió plenària d'aquest divendres al migdia, Carrizosa ha assegurat que la seva formació "no permetrà que es trenqui Espanya", ni que es "divideixi ni arruïni" la societat. El dirigent de Cs - aplaudit pels diputats del seu grup, que s'han posat dempeus- també ha exigit eleccions al Parlament via l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Segons ha apuntat, els comicis haurien de parar "aquest Brexit" que lidera el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

13.24 h - Comença el ple del Parlament

Els diputats i els membres del Govern de la Generalitat prenen lloc per començar el ple del Parlament de Catalunya. La sessió comença amb vora una hora i mitja de retards. Abans de l'inici de la sessió, el portaveu de Ciutadans Carlos Carrizosa ha demanat que el Govern faci callar els crits d'independència dels alcaldes reunits a la sala annexa.

13.03 h - Cs, PSC i PPC avancen que no participaran en la votació per declarar la independència

Ciutadans, el PSC i el PP Català no prendran part en la votació al Parlament de la proposta de resolució que plantejarà declarar Catalunya com a estat independent, segons han anunciat els líders d'aquests partits just abans d'iniciar-se la segona sessió del ple. Junts pel Sí (JxSí) i la CUP han registrat una proposta de resolució en la qual -en la seva part expositiva, i no en la part que se sotmet a votació- es planteja "assumir el mandat del poble expressat en referèndum" i "declarar Catalunya com a Estat independent en forma de república".

12.50 h - Més presència d'alcaldes de la Catalunya Central al Parlament

Alcaldes del Bages davant les portes del Parlament.

12.44 h - Alcaldes berguedans del PDeCAT

12.41 - Centenars de persones rodegen a aquesta hora el recinte del Parlament

12.33 h - Endarreriment del ple de la DUI

Tot i que estava previst per a les 12 del migdia, el ple del Parlament d'aquest divendres començarà més tard. Fonts properes a la cambra catalana assenyalen que podria arrencar a la 1.

12.15 h - CSQP proposa que el Parlament rebutgi el 155 i no es faci efectiva una DUI

CSQP ha presentat tres propostes de resolució al ple extraordinari. La primera aposta perquè el Parlament rebutgi l'aplicació del 155 i demana que no es faci efectiva una declaració unilateral d'independència "per no allunyar la resolució política del conflicte". Així mateix, el grup presidit per Lluís Rabell també exigeix la retirada dels efectius policials i la llibertat "immediata". Les propostes de resolució també defensen la necessitat d'un referèndum amb totes les garanties establertes en el codi de bones pràctiques de la comissió de Venècia i articulat a partir de la Constitució i reclamen que es retiri la intervenció de les finances de la Generalitat.

12.14 h - Cs reclama en les seves resolucions eleccions immediatament

Cs reclama en les seves propostes de resolució que el Govern "torni a actuar dins del ple respecte a la llei, la Constitució i l'Estatut" i acati també les resolucions judicials. A més, l'insta a convocar immediatament eleccions autonòmiques anticipades segons l'Estatut i la LOREG, "proporcionant garanties democràtiques i de seguretat per a tots els catalans". La segona proposta exigeix la dimissió del vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, per les conseqüències en el camp econòmic que està tenint la inestabilitat política actual. El tercer text demana que es condemni l'"assetjament" a persones no independentistes.

12.04 h - JxSí i la CUP demanen al Parlament «instar» al Govern a proclamar una república

JxSí i la CUP han registrat aquest divendres al Parlament una proposta de resolució perquè la Cambra aprovi "instar el Govern a dictar totes les resolucions necessàries per al desenvolupament de la Llei de Transitorietat Jurídica i fundacional de la República". El document recull la declaració d'independència que els diputats de JxSí i la CUP van signar el 10 d'octubre en una sala del Parlament, una declaració que mai no va entrar en vigor perquè el president català, Carles Puigdemont, la va deixar en suspens. Així, el document no proclama la independència, sinó que insta el Govern que ho faci sense precisar com ha de fer-ho, i també reclama a l'Executiu català "declarar l'inici i obertura del procés constituent".

Llegeix les dues resolucions de JxS i la CUP.

11.59 h - Representació berguedana a Barcelona

Alcaldes d'ERC del Berguedà s'han desplaçat fins a la capital catalana per seguir el ple del Parlament.

11.35 h - Centenars de persones es concentren als voltants del Parlament

Centenars de persones es concentren als voltants del Parc de la Ciutadella -on està el Parlament- per seguir el ple en què es votaran les resolucions en resposta a l'article 155 de la Constitució. Convocats per l'ANC i altres entitats a les 10.30 hores, els concentrats van arribant en un degoteig constant, amb l'epicentre en l'accés al Parlament del passeig Picasso. Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han restringit l'accés al parc de la Ciutadella a partir de les 8.30 d'aquest divendres amb motiu de la mobilització.

Els concentrats porten cartells i criden per l'alliberament dels presidents de l'ANC i d'Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i contra l'aplicació de l'article 155 i banderes --la majoria estelades--, i han aplaudit el pas d'alcaldes, vara en mà, cap al Parlament.155.

11.18 h - La Fiscalia adverteix que actuarà «contra tots aquells» que participin en una DUI

La Fiscalia General de l'Estat preveu incloure els membres de la Mesa del Parlament de Catalunya en la querella per un delicte de rebel·lió que està preparant en cas que aquests parlamentaris acordin aquest divendres en la sessió d'aquesta cambra una declaració unilateral d'independència.La querella que s'està preparant pel Ministeri Públic i que inicialment es va anunciar que es presentaria contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, podria incloure també el vicepresident Oriol Junqueras i la resta de membres del govern autonòmic per la tasca que estan fent per dur a terme el seu projecte secessionista.

10.43 h - Els diputats de JxSí es reuneixen poc abans del ple que podria declarar la independència

Els diputats de JxSí es troben reunits al Parlament des de les 9.50 h, poques hores abans que comenci el ple que podria declarar la independència. El president del grup parlamentari, Lluís Corominas, i la portaveu, Marta Rovira, encapçalen la reunió a la qual no assisteixen d'entrada ni el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ni el vicepresident, Oriol Junqueras. Junqueras ja és al Parlament però s'ha dirigit directament als despatxos de JxSí sense entrar a la reunió que se celebra a una de les sales de la cambra catalana. El portaveu adjunt de JxSí, Roger Torrent, ha sortit un moment de la reunió per mantenir una conversa informal d'uns minuts amb els diputats de la CUP Carles Riera, Albert Botran i Gabriela Serra. JxSí es va conjurar ahir dijous a presentar una proposta de resolució per aplicar el mandat de l'1-O i iniciar el procés constituent.

10.33 h - Rajoy, des del Senat, subratlla que la situació és excepcional i per això requereix el 155

El president del Govern, Mariano Rajoy, afirma que l'aplicació de l'article 155 de la Constitució és "excepcional" perquè la situació a Catalunya també ho és, i amb "conseqüències molt greus per a moltíssimes persones". Rajoy ha començat així la seva intervenció en el ple del Senat que debat i vota les mesures del Govern per a Catalunya a l'empara de l'article 155 de la Constitució.

10.17 h - Albiol es planteja demanar votació secreta perquè sospita "divisió important" de vot a JxSí

El president del grup parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, estudia que la votació de les propostes de resolució a la sessió del ple d'aquest divendres sigui secreta. És una opció que els populars sospesen perquè creuen que "hi podria haver divisió important" dins de JxSí de cara una votació sobre la declaració d'independència. Quan que es concretin les propostes de resolució dels grups parlamentaris, els populars analitzaran totes les "teories vàlides", ha explicat Albiol. Tampoc descarten, per contra, que es visualitzi la votació perquè tots els diputats "donin la cara" i per tant "quedin retratats". "Fins que no es conegui el text definitiu no tenim elements suficients per valorar l'opció estratègicament més vàlida", ha assegurat Albiol en declaracions als mitjans aquest divendres al Parlament.

9.45 h - Venturós sobre la DUI: «No m'atreveixo a dir què passarà»

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, es mostra confiada que avui el Parlament de Catalunya declararà la independència de Catalunya tot i que no en té la certesa. "No m'atreviria a posar les mans al foc que avui hi haurà DUI. Esperem que es faci efectiva", ha dit en una entrevista a la Xarxa de Televisions locals. La líder cupaire explica que "a partir del dia 10 la confiança de la Cup al Govern ha quedat tocada" i tot i que remarca que "els resultats del dia 1 ja són clars" desconeix com actuarà avui el Parlament, "si aixecant la suspensió o votant".

9.35 h - El PSC vol que el Parlament insti Puigdemont a "desistir d'una secessió unilateral" i a convocar eleccions

El PSC ha presentat una proposta de resolució perquè el Parlament insti el Govern a "desistir d'una secessió unilateral" i al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a convocar eleccions "segons la legalitat vigent". La proposta també demana al govern espanyol la "paralització" dels tràmits per a l'autorització del desplegament de l'article 155 de la Constitució. El text reclama el "restabliment d'un marc de diàleg entre les institucions catalanes i del conjunt d'Espanya en un procés de distensió i desescalada del conflicte". Afegeix que aquest ha d'incloure també el reconeixement per part del Govern de la "plena vigència" de l'Estatut i la Constitució, el reconeixement de que no s'ha declarat la independència, l'establiment d'una mesa de diàleg entre totes les formacions catalanes, la normalització de les relacions entre governs i l'inici d'un procés de reforma constitucional.

9.30 h - El Senat afronta la jornada definitiva per aprovar el 155

El Senat afronta aquest divendres la jornada definitiva per aprovar les mesures del 155. Després de la reunió de la comissió dijous i l'aprovació d'un primer informe (amb 22 vots a favor i 5 vots en contra), aquest divendres es reuneix el plenari que també haurà de validar les mesures acordades pel govern espanyol en Consell de Ministres. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, intervindrà al ple per defensar la postura del govern espanyol i justificar el perquè de la intervenció de la Generalitat. L'acompanyaran també altres ministres i diputats del Congrés que poden assistir a la sessió tot i que no poden ni intervenir ni votar. Després de la jornada de dijous, la Junta de Portaveus va decidir ampliar el termini d'esmenes i presentació de vots particulars. Això suposa, a la pràctica, que el dictamen de les mesures es pugui modificar fins just abans de la votació. Fins al moment, només s'ha incorporat una esmena del PSOE que demana una aplicació "gradual" de les mesures