Per segona vegada en poc més d'un mes, Catalunya viu aquest dimecres una nova jornada de vaga general amb carreteres tallades, serveis de tren interromputs i aules buides. En aquesta ocasió, la protesta l'ha convocat la Intersindical-CSC i li donen suport l'ANC i Òmnium en senyal de rebuig a l'empresonament dels exconsellers. CCOO, UGT i Pimec se n'han desmarcat tot i que fan una crida a la mobilització dels seus afiliats si ho creuen oportú. Regió7 s'ha afegit a l'aturada però manté l'actualització constant de les notícies relacionades amb la vaga.

18 trams viaris afectats per mobilitzacions relacionades amb la vaga general

Un total de 18 trams viaris estan afectats per mobilitzacions relacionades amb la vaga general a les 19:00 hores d’aquest dimecres, segons el Servei Català del Trànsit. Entre les vies afectades hi ha l'AP-7 en diversos trams, com ara Sant Celoni, L’Ametlla de Mar, Figueres i l'Ampolla, on l'autopista segueix tallada en els dos sentits de la marxa. Altres carreteres tallades són l'N-340 a Amposta i l'Aldea, la C-59 a Caldes de Montbui, l'N-145 a la Seu d'Urgell, o l'-N-152 a Puigcerdà.

A les comarques de Barcelona, hi ha afectats tres grans trams de la xarxa viàlia. A la C-25 hi ha restriccions pels camions a Vic en sentit Girona i se’ls està desviant cap a zones habilitades d’aparcaments. L’AP-7 té restriccions també camions a Sant Celoni en sentit nord i s’està aplicant el mateix sistema. A més, la C-59 està tallada a Caldes de Montbui en tots dos sentits de la marxa.

Pel que fa a la demarcació de Tarragona, l’AP-7 està actualment tallada a l’alçada de l’Ampolla en tots dos sentits, i té 3 km de retenció a l’Ametlla de Mar en sentit València. A més, l’N-340 està tallada a Amposta, a l’Aldea, a l’Ampolla, i a Vallirana en tots dos sentits.

Segons el mateix Servei Català de Trànsit, a les comarques de Girona hi ha fins a vuit trams afectats per les mobilitzacions. L’A-2 té retencions a Riudellots de la Selva en tots dos sentits i l’AP-7 està tallada a Figueres -on s’apliquen desviaments per l’N-II- i a Borrassà en ambdós sentits. També està la mateixa AP-7 tallada a Sant Julià de Ramis en sentit França. A més, hi ha 5 km de retenció a Maçanet de la Selva en sentit nord. Igualment, l’N-152 està tallada a Puigcerdà en tots dos sentits, a l’N-154 es circula amb intensitat a Puigcerdà per enllaçar amb l’N-152 en sentit sud, i l’N-II té 13 km de retencions a la zona de Vilamalla en sentit sud.

Per últim, a la demarcació de Lleida només hi ha un tram afectat, amb l’N-145 tallada a la Seu d’Urgell en tots dos sentits.

Problemes per circular per les principals carreteres per la vaga

Els talls i afectacions a les carreteres catalanes amb motiu de la vaga general continuen afectant aquest migdia una trentena de vies, segons ha informat el Servei Català de Trànsit. Destacat l'A-2, que està tallada a Òdena, a Granyadella i pateix interrupcions intermitents a Cervera en sentit Lleida, retencions a Soses i només disposa de dos carrils oberts a Sant Joan Despí

L'AP-7, que està tallada a Cardedeu, a Borrassà sentit nord, a Riudellots de la Selva i a Camarles i només té un carril obert a Sant Perpètua de la Mogoda. La B-23 disposa d'un carril obert a Molins de Rei en els dos sentits i un carril obert a Sant Just Desvern en sentit Barcelona; la C-17, està tallada a Tagamanent; la C-32 a Argentona; la C-37, a Castellfollit del Boix i l'N-II a Premià de Dalt i a Vilamalla.

A la demarcació de Barcelona, també hi ha talls a la C-1413 a Sant Quirze del Vallès i a la C-141C, a Moià, mentre que a l'A-27 hi ha una marxa lenta a Constantí en sentit Lleida, així com a l'N-240 a Montblanc en sentit Valls; l'A-7 està tallada a Vila-seca; a l'AP-2 hi ha retencions a la Bisbal del Penedès en sentit nord (amb només un carril obert), l'N-340 està tallada a Amposta i l'N-420 ho està a Bot.

Pel que fa a les comarques de Girona, també hi ha l'N-152 tallada a Puigcerdà i a la demarcació de Lleida consta tallada l'A-2 a Almacelles en sentit Lleida, la C-12 a Maials, la C-14 de manera intermitent a Ponts; la C-45 a Seròs, l'LL-11 a Lleida, l'LL12 en l'accés a l'AP-2 a Albatàrrecs; l'n-145 a la Seu d'Urgell i la N-230 entre Vilaller i Alfarràs.

Protestes indefinides a les fronteres

On tampoc no s'ha aturat les protestes és a les fronteres (Puigcerdà, la Seu i la Jonquera), i a les entrades a Catalunya des d'Aragó i el País Valencià, concretament a l'AP-7, a l'Aldea, i l'A-2, a Alcarràs.

En el cas de Puigcerdà, s'han començat a reunir provisions per passar-hi la nit. S'organitzen autobusos des de diferents CDR per a les persones interessades en afegir-s'hi. Des de Manresa surten a les 17 h, des del Congost.

Talls a les línies R1, R3, R4 i R16

Com a conseqüència dels actes de protesta s'ha vist afectada la circulació de trens.

  • A la línia R4, la que uneix Manresa amb Barcelona, els manifestants han tallat la línia a l'estació de Sant Vicenç de Castellet.
  • A l'alçada de Mataró (R1) alguns manifestants han accedit a la via quan passaven pocs minuts de les set del matí i han obligat a interrompre el servei, així com a les línies R3 i R4 amb talls a l'alçada de Montcada Bifurcació.
  • L'R16 també està tallada a Ulldecona.
  • Quan a l'AVE, centenars de persones han tallat aquest dimecres al matí les vies a l'estació de Girona, segons ha informat la companyia Renfe.

Manifestants a l'estació de l'AVE de Girona / ACN.

Consulta l'estat del Rodalies aquí.

Hi ha manifestacions aquest 8-N?

Igual que en la cita del 3 d'octubre, per aquest dimecres 8 de novembre hi haurà dues grans convocatòries organitzades per la Taula de la Democràcia. Una a les 12 h i una a les 18 h. A Manresa, però, la de les 12 s'ha endarrerit a les 12.30 h i reubicat a la plaça de Sant Domènec.

Al migdia, es crida a concentrar-se davant les delegacions del Govern de la Generalitat (12 h o 12.30 h):

  • Barcelona, Plaça Sant Jaume
  • Girona, Plaça Pompeu Fabra, 1
  • Lleida, Carrer de Lluís Companys, 1
  • Tarragona, Carrer de Sant Francesc, 3
  • Manresa, CANVIS: a la plaça de Sant Domènec a les 12.30 h
  • Tremp, Avinguda d'Espanya, 12

A la tarda, la protesta es traslladarà davant els ajuntaments de les capitals de comarca a les 18 h.

Paral·lelament, els Comitès de Defensa de la República ha variat l'estratègia del 3 d'octubre. No es tracta ja de fer una gran mobilització al carrer, sinó d'aconseguir que l'aturada sigui real, i que l'acció tingui efectes que es notin sobre l'economia.

Vaga a les escoles

A les escoles hi haurà un mínim d'un docent per a cada 6 aules a Infantil i Primària i un per a cada 4 classes per als centres d'educació especial. En llars d'infants, cal un terç de la plantilla, la mateixa ràtio que per a horari de menjador i activitats complementàries.

Serveis mínims al transport públic

  • Durant la jornada de vaga d'aquest dimecres es garantirà un 33% a Rodalies Renfe.
  • Per al metro, autobusos urbans, tram i FGC, un 50% en hores punta (6.30h a 9.30h i de les 17.00h a les 20.00h) i un 25% en hores vall.
  • L'aerobús haurà de tenir un 50% de les freqüències habituals.

Es garanteixen les urgències mèdiques

Quant a l'assistència sanitària en centres públics i privats, cal garantir el normal funcionament del servei d'urgències, així com els tractaments de radioteràpia i quimioteràpia en situacions urgents i de necessitat vital i en les ocasions que consideri el facultatiu. Els centres d'assistència extrahospitalària també han de garantir les urgències, un servei que es prestarà com a mínim amb el 25% de la plantilla. El servei de neteja en centres hospitalaris ha de mantenir l'activitat normal en les àrees d'alt risc.

En els serveis funeraris, la recollida dels difunts fins a les sales de refrigeració haurà de ser com a mínim del 85%.

Pel que fa a la ràdio i televisió públiques, els serveis mínims són del 50% en els continguts habituals en els seus canals, emissores i portals.

La vaga a Manresa

Aquest dilluns, els Comitès de Defensa de la República es van reunir a Manresa per coordinar les accions de la vaga a la ciutat, però el programa d'activitats es manté en secret per evitar donar pistes sobre els llocs o col·lectius on es vol incidir. El que sí que s'ha donat a conèixer en el cas de Manresa és els punts de trobada i la primera hora. La jornada de mobilització per la vaga començarà a les 6 del matí, i els punts de trobada seran la plaça Catalunya i la plaça de la Reforma.

Els sectors oest i nord tindran com a destinació la primera plaça. Els veïns interessats a ser part activa de la mobilització de Valldaura, Plaça Catalunya, la Parada, les Bages, Sant Josep, entre d'altres, han d'anar a plaça Catalunya. Els veïns de la Balconada, Sagrada Família, Barri Antic, Escodines, la Guia, entre d'altres, han d'anar a la plaça de la Reforma.

Marc Garcés, membre dels comitès, explicava que es demana als que hi vagin que portin roba còmoda, d'abric, i menjar i aigua, un equip de supervivència, comenta Garcés, per fer front a una jornada d'activitats.

Quan a l'Ajuntament, l'equip de govern anul·larà tota la seva activitat laboral prevista per aquest dimecres. L'alcalde, els regidors i les regidores del govern municipal volen mostrar d'aquesta manera la seva solidaritat amb les convocatòries plantejades per condemnar l'actitud repressiva i autoritària de l'Estat, que ha culminat amb l'empresonament del consellers i les conselleres cessats, així com dels líders de les principals entitats cíviques del país, i la persecució judicial del president de la Generalitat. El govern de Manresa convida també la ciutadania a mantenir l'esperit cívic i pacífic durant les mobilitzacions que tindran lloc demà i en els pròxims dies.

Per als que no acudeixin a la crida de les 6, els comitè recomanen que es faci un seguiment a través de les xarxes socials. En aquests moments, la plataforma que més funciona és la de Telegram i a través del grup que hi ha creat de CDR Manresa es pretén convocar la població. Garcés ha recordat que la convocatòria es fa per reclamar l'alliberament de tots els empresonats pel cas, per reclamar que s'aturi l'aplicació de l'article 155 i per dir prou a la repressió.

Els Ajuntaments d'Igualada i Moià també aturen l'activitat

L'Ajuntament d'Igualada, com els de la majoria de capitals de la Catalunya Central, ha decidit adherir-se a la convocatòria de vaga general. El govern municipal ha suspès tota l'activitat prevista per tal de sumar-se a les mobilitzacions de suport als presos polítics i exigir-ne la seva llibertat. Per altra banda, tots els serveis municipals de l'Ajuntament obriran amb serveis mínims.

A Moià, el consistori només preveu obrir l'Oficina d'Atenció al Ciutadà i la llar d'infants municipal amb serveis mínims com a mostra de suport als presos polítics i per tal d'exigir-ne la llibertat. A més, també hi ha convocada una nova concentració a les portes de l'ajuntament a les sis de la tarda.

Crida a la mobilització a Solsona

El CDR Solsonès també prepara mobilitzacions a la comarca i fa una crida a participar-hi. Informarà de l'activitat durant la jornada a través de les seves xarxes socials (grup de Telegram, Facebook, @CDR_Solsones a Twitter i Instagram).

L'Ajuntament de Solsona ha anunciat que s'afegeix a la convocatòria de vaga general. Segons informa el consistori a través d'un comunicat, les instal·lacions municipals romandran tancades al públic i el personal que opti per anar a treballar ho farà a porta tancada. Igual com es va fer durant l'aturada del passat 3 d'octubre, no hi haurà atenció al públic a les instal·lacions de l'Ajuntament solsoní i tampoc obriran portes la Biblioteca ni les instal·lacions esportives. Pel que fa a l'Escola Municipal de Música, s'oferiran els serveis mínims. D'altra banda, la Unió de Botiguers i Comerciants (UBIC) de Solsona i Empresaris per al Solsonès han fet un comunicat conjunt en el qual informen que donen suport a la vaga i esperen que hi hagi una resposta "cívica, pacífica i exemplar com fins ara".

A Barcelona, la cultura fa vaga

La Fundació Tàpies, el CCCB i el Maldà han decidit aquest dimarts adherir-se a la vaga general d'aquest dimecres i tancaran les seves portes al públic. La Fundació ha justificat la decisió com a mostra de rebuig als empresonaments de càrrecs electes i líders de moviments socials, que entenen que és un "atac" a les institucions catalanes, a la democràcia, a les llibertats i a l'estat de dret . En aquest sentit, exigeixen l'alliberament dels "presos polítics catalans" i el respecte a la "voluntat democràtica del poble de Catalunya". El Maldà suspèn la funció de 'Dones Sàvies' i ha anul·lat totes les activitats. El MNAC també ha suspès els actes previstos, però obrirà les seves portes al públic en funció de si els treballadors secunden la mobilització o no, en la mateixa línia que el MACBA, el TNC, el Liceu, el Teatre Lliure, el Museu Picasso, la Fundació Miró, el Palau de la Música, els teatres del grup Focus o L'Auditori, que també manté el concert previst.