El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha acordat presó eludible amb fiança de 150.000 euros per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, segons han confirmat a l'ACN fonts jurídiques.

La decisió contradiu la petició de la Fiscalia, que havia sol·licitat presó incondicional per a la presidenta del Parlament. Forcadell haurà d'ingressar en un centre penitenciari fins que aboni la quantitat de la fiança.

Pel que fa a Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, el jutge els deixa lliures però els dona 7 dies per ingressar fiances de 25.000 euros cadascun. Pel que fa a Joan Josep Nuet, el jutge ha decretat la seva llibertat sense cap mesura cautelar.

La Fiscalia demana presó sense fiança

La Fiscalia ha demanat l'ingrés a la presó sense fiança de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els diputats Lluís Corominas, Lluís Guinó i Anna Simó per haver facilitat amb els seus vots el procés independentista, presó eludible amb fiança per a Ramona Barrufet i deixar lliure el diputat de CSQP Joan Josep Nuet.

Segons han informat a Efe dues fonts presents en la vista, la Fiscalia ha sol·licitat la mesura cautelar més dura per a quatre dels investigats pel Suprem per rebel·lió, sedició i malversació en la línia de la posició mantinguda la setmana passada a l'Audiència Nacional durant la declaració dels consellers del Govern.

Ho ha fet malgrat que Forcadell i la resta de membres de la Mesa han acatat davant del jutge l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i han reconegut que la declaració unilateral d'independència del 27 d'octubre no tenia efectes jurídics, sinó caràcter simbòlic.

Els fiscals han demanat que es deixi lliure sense mesures cautelars Nuet, que ha acreditat que va votar en contra de la tramitació de la declaració malgrat que en la querella de la Fiscalia se l'acusava de fer-ho a favor. En el cas de Barrufet, que era secretària quarta de la Mesa, se sol·licita presó eludible amb fiança de 50.000 euros.

Canvi d'estratègia en la declaració

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha interrogat avui la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i cinc membres de a Mesa per la declaració unilateral d'independència de Catalunya, després de la decisió de l'Audiència Nacional d'enviar a la presó nou exconsellers acusats de rebel·lió.

El passat dia 2, Llarena va concedir a Forcadell, Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet una setmana per preparar la seva defensa i els va imposar vigilància policial com a mesura cautelar, en contrast amb la decisió de la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. Tots ells compareixeran com investigats pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició, malversació i altres connexos dels que la Fiscalia els considera responsables.

Les declaracions han començat pels volts de les deu i han acabat sis de la tarda. Tots ells han respost tant les preguntes dels seus advocats com també les dels fiscals i el jutge. Durant els tres primers interrogatoris (Forcadell, Corominas i Guinó) han estat presents els fiscals Fidel Cadena i Consuelo Madrigal.

Tots ells han acatat el 155 i han argumentat que la declaració d'indepedència aprovada el 27 d'octubre al Parlament tenia un "caràcter simbòlic".

En els altres tres interrogatoris (Simó, Barrufet i Nuet), els fiscals han estat Javier Zaragoza i Jaime Moreno. La declaració més llarga ha estat la de la presidenta del Parlament, que ha sigut la primera en comparèixer i ha estat dins la sala dues hores i quinze minuts.

EL SEGUIMENT EN DIRECTE

18.50 h - La Fiscalia demana presó incondicional per a Forcadell i tres membres de la Mesa

La Fiscalia demana mesura cautelar de presó per a Carme Forcadell i tres membres de la Mesa, Coromines, Simó i Guinó. A Ramona Barrufet li demana una fiança i llibertat per Joan Josep Nuet.

18.15 h - Acaben les declaracions de Forcadell i dels membres de la Mesa al Tribunal Suprem

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres sobiranistes de la Mesa ja han acabat de declarar davant el jutge instructor del Tribunal Suprem. La decisió final estarà en mans del jutge Llarena, que haurà de resoldre quines mesures cautelars aplica als sis investigats.

17.40 h - Ja declara Joan Josep Nuet

Després de Ramona Barrufet, ara és el torn de Joan Josep Nuet. Amb ell finalitzaran les declaracions de la Mesa davant del Tribunal Suprem.

17.05 h - El jutge del Suprem reclama al TSJC que li remeti la causa en què investiga els membres de la Mesa del Parlament

El jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha reclamat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que li remeti la causa en la què investiga als membres de la Mesa del Parlament. L'alt tribunal català els investiga per desobediència prevaricació per permetre diverses votacions de resolucions i lleis suspeses pel Tribunal Constitucional (TC), però després d'aquesta petició la causa s'acumularà a l'alt tribunal espanyol. De moment, la petició del Suprem només es dirigeix al TSJC i no a l'Audiència Nacional, on la magistrada Carmen Lamela té oberta una investigació contra els membres del Govern destituït per rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

16.50 h - Es reprèn la sessió amb la declaració de Barrufet

Després del descans per dinar, Ramon Barrufet ja declara al Tribunal Constitucional.

15.30 h - Forcadell, Corominas, Guinó i Simó ja han declarat davant del Tribunal Suprem

Tots quatre han respost a les preguntes dels fiscals, del jutge i dels seus advocats. Les compareixences s'han suspès per fer un recés per dinar i a a partir de dos quarts de cinc de la tarda serà el torn dels interrogatoris a la secretària quarta, Ramona Barrufet, i el secretari tercer, Joan Josep Nuet. La Fiscalia esperarà fins al final de la ronda d'interrogatoris per fer la vista i demanar mesures cautelars. Llavors, el jutge haurà de prendre una decisió.

15.20 h - Forcadell, Corominas i Guinó acaten el 155 i diuen que la declaració d'independència va ser "simbòlica"

La presidenta del Parlament defensa davant el jutge que evitar un debat parlamentari "hauria estat un incompliment de la legalitat"

13.15 h - Lluís Corominas acaba la seva declaració

L'exvicepresident de la mesa del Parlament Lluís Corominas acaba la seva declaració prop d'una hora després d'haver començat. Rere Corominas, ara li toca el torn a Lluís Ginó, actual vicepresident.

12.12 h - Forcadell acaba de declarar després de dues hores

Carme Forcadell, ha declarat durant dues hores i 15 minuts davant el Tribunal Suprem. Ha estat la primera dels sis investigats en donar explicacions davant del jutge instructor, Pablo Llarena, i els fiscals.

El proper en comparèixer davant el Suprem és l'exvicepresident primer de la Mesa, Lluís Maria Corominas, que està assistits pels lletrats Xavier Melero i Judit Gené. Faltarà per declarar Anna Simó, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet.

11.05 h - Forcadell respon les preguntes de la Fiscalia

La presidenta del Parlament està responent a les preguntes dels fiscals presents en la seva declaració, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena, cosa que no va fer en les seves altres declaracions al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Forcadell ha començat a declarar minuts abans de les 10h i està responent a la Fiscalia del Tribunal Suprem, representada per aquests dos fiscals, mentre que en les altres dues ocasions que va declarar al TSJC -el 16 de desembre de 2016 i el 8 de maig de 2017- es va negar a respondre a jutge ja fiscal i només ho va fer al seu advocat.

Després de la presidenta del Parlament declararan, un a un tot i que no se sap encara l'ordre, els altres cinc membres de la Mesa querellats: Lluís Maria Corominas, Lluís Guinó i Ramona Barrufet (PDeCAT), Anna Simó (ERC) i Joan Josep Nuet

10.17 h - Roger Torrent parla d'un "judici polític" en una "causa general contra l´independentisme"

El portaveu adjunt de de Junts pel Sí, Roger Torrent (ERC), ha expressat aquest dijous a les portes del Tribunal Suprem el suport de la seva formació als membres de la Mesa investigats per rebel·lió. Segons Torrent, aquest és "un judici polític i una farsa judicial" en el marc d´una "causa general contra l´independentisme". Segons Torrent, Forcadell i la resta de membres de la Mesa investigats ho estan "per haver defensat la democràcia i el dret a expressió com a diputats". "Esperem que avui es faci justícia, hi hagi rigor jurídic i puguin tornar cap a casa amb nosaltres", ha dit, perquè aquest judici "no hauria d´haver existit mai".

10.14 h - Pascal: "Permetre el debat parlamentari no pot ser un delicte"

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha expressat a les portes del Suprem el suport de la seva formació als membres de la Mesa investigats per rebel·lió. "Estem molt serens, molt ferms i convençuts que no han fet absolutament res i que permetre el debat parlamentari i tramitar iniciatives respecte al futur polític del nostre país no pot ser mai un delicte", ha dit. Pascal ha qualificat de "vergonya" que part del Govern destituït estigui empresonat però s´ha mostrat "confiada" que els membres de la Mesa podran dormir aquesta nit "amb les seves famílies i els seus fills". "El que han fet no és cap delicte, ho diu Europa i ho diu molta gent".

9.15 h - Forcadell arriba al Suprem

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, el vicepresident primer, Lluís Guinó, els secretaris Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet, i l'exvicepresident de l'òrgan i posteriorment president de Junts pel Sí (JxSí), Lluís Corominas, ja han arribat al Tribunal Suprem per declarar pels presumptes delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics.

{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}{C}

Forcadell i els membres de la mesa arriben al Suprem

Forcadell i els membres de la mesa arriben al Suprem