Un dels moments àlgids de la mobilització que va tenir lloc ahir a la tarda a Barcelona va ser l'emissió del missatge que el president Carles Puigdemont va gravar el divendres. El polític destituït pel Govern espanyol va adreçar unes paraules d'ànim i de fermesa reclamant una solució democràtica.

«Benvolguts compatriotes, tenim una cita per expressar un clam unitari, alt i clar, que volem llibertat i volem democràcia», va començar dient Puigdemont: «volem que tota la gent que és a la presó o a fora siguin a casa, i tenir llibertat per fer allò que els ciutadans ens van encarregar el 27 de setembre del 2015, que és llutar per les nostres institucions i les nostres llibertats, per les nostra manera i el nostre dret de fer un país nou, millor i diferent».

En el vídeo que es va projectar a la pantalla de l'escenari on es van fer diversos parlaments en el tram final de la manifestació, Puigdemont va afirmar que «no ens deixem atemorir ni tenallar pels que voldrien imposar la llei del 155, retallar les nostres llibertats, els que voldrien anorrear, vexar i humiliar les nostres institucions». Referint-se a la convocatòria prevista per al dissabte, el polític gironí va dir que «com hem fet sempre en tots els 11 de setembre, de manera pacífica i transversal, ens hem de tornar a fer sentir, que tot el món escolti aquestes veus plurals que envien un missatge molt nítid i molt clar. A l'estat espanyol: Així no pot continuar. A la comunitat europea: Que deixi de mirar cap a un altre costat. A tots els demòcrates del món, dient-los que hi ha un poble dempeus, digne, que no hi haurà barrots ni exilis que el puguin dissuadir de fer possible allò que els és permès a la majoria de pobles demòcrates del món, que és decidir lliurement el seu futur, i decidir-ho a través de les urnes, ni amb violència, ni amb repressió, ni amb fiscals, ni amb jutges, ni amb governs autoritaris ni amb governs imposats, sinó a través de les urnes, que és la manera de saber la voluntat popular». Finalment, Puigdemont va dir: «us necessitem molt actius, us volem sentir. Els que som a Brussel·les i els que són a la presó sentirem el vostre clam demà».