El jutge del Suprem Pablo Llarena ha demanat un informe a la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela com a pas previ abans d'assumir la causa que se segueix contra els membres del Govern de Catalunya i els 'Jordis' responsables d'ANC i Òmnium a l'Audiència Nacional.

Llarena investiga en el Suprem el 'procés' cap a la declaració unilateral d'independència de Catalunya en el que afecta la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i altres membres de la Mesa del legislatiu autonòmic. En aquest context, ha interrogat aquells imputats i els ha deixat en llibertat amb fiança.

La jutge de l'Audiència Nacional, pel seu costat, segueix la mateixa causa contra membres del Govern, entre ells Oriol Junqueras, i contra responsables de les organitzacions independentistes ANC i Òmnium, per als qui va ordenar presó preventiva sense fiança.

Aquesta és la principal qüestió al voltant de la qual, a efectes immediats almenys, gira la decisió del jutge del Suprem d'acumular a les seves mans les dues causes, també en allò relatiu als exmembres del Govern: podria deixar-los en llibertat amb fiança, com ha fet amb Forcadell i altres, a diferència d'allò decidit per Lamela.

El pas que ha fet avui el jutge del Suprem és el primer abans de, precisament, assumir la causa que se segueix contra el Govern a l'Audiència Nacional. Per a això ha sol·licitat a la jutge Carmen Lamela que en el termini de 5 dies l'informi sobre els aspectes fàctics, processals i investigatius dels dos procediments.

A més, Lamela preguntarà al fiscal i als advocats dels imputats sobre quina és la seva posició sobre la possibilitat d'acumular els dos procediments en el Suprem i els comminarà que facin arribar els seus escrits a l'alt tribunal.

De fet la defensa de Forcadell i de la membre de la Mesa Ana Simó, exercida pel mateix advocat que defensa a Junqueras, Andreu Van Der Eynde, ja ha demanat al Suprem que acumuli les dues causes.

La setmana passada, Llarena va dictar una altra providència en la qual reclamava al TSJ de Catalunya la investigació sobre Forcadell i els altres membres de la Mesa, un primer pas al que podria suposar l'acumulació de tots els procediments sobre la independència de Catalunya en un de sol.