El ple del Congrés va obrir ahir la porta a una proposició de Llei del PDeCAT que reclama que es declarin il·legítims els tribunals i jurats constituïts durant la guerra civil i el franquisme per «imposar condemnes o sancions de caràcter personal per motius polítics, ideològics o de creença religiosa» i que es considerin nul·les també les seves sentències.

A més del PDeCAT, van donar suport a la presa en consideració de la iniciativa PSOE, Podem, ERC, PNB i Bildu. Cs es va abstenir i el PP hi va votar en contra. L'encarregat de defensar la proposta va ser el diputat Jordi Xuclà, que va demanar als grups que passin «de la proposta política a la reforma legal» i va recordar que al Parlament es va aprovar per unanimitat una iniciativa molt similar.

La iniciativa proposa modificar l'article 3 de la Llei de la memòria històrica del 2007 amb aquesta finalitat i per deixar fora de la jurisprudència les sentències emeses pel Tribunal de Repressió de la Maçoneria i el Comunisme, el Tribunal d'Ordre Públic i els Tribunals de Responsabilitats Polítiques i Consells de Guerra.