Seguint l'exemple del violoncel·lista Pau Casals el 1971 a la seu de les Nacions Unides, una veïna de Sant Fruitós de Bages, Anna Ortega, ha engegat la iniciativa de tocar cada dia, a les 9 del vespre, El cant dels ocellsper demanar la llibertat dels presos polítics. Ja hi ha una vintena de localitats de tot el país que s'han sumat a la iniciativa de la bagenca, que s'ha batejat com Música per la llibertat, Música per la llibertati cada dia hi ha més pobles que clamen amb música per l'alliberament dels consellers catalans i dels líders d'Òmnium i l'ANC.

Ortega va començar a tocar la flauta travessera, que feia 25 anys que tenia aparcada, l'1 de novembre a la plaça de l'Ajuntament de Sant Fruitós, ella sola amb els seus fills, «i l'endemà ja érem tres», diu. Han arribat a ser una dotzena. I així cada dia. Fins que surtin.

La santfruitosenca va engegar la iniciativa amb l'objectiu d'arribar a tots els pobles de Catalunyai, «si pot ser», a Europa. La idea inicial era aconseguir que es fes al davant de cada ajuntament a les 9 del vespre, tal com es fa a Sant Fruitós, però cada poble s'organitza com vol. Per exemple, a Sallent es toca a la plaça de la Pau, a les 7 de la tarda. «Cadascú que s'ho munti com pugui, la qüestió és que cada dia soni la música pels presos», apunta Ortega.

A Manresa, també

A Manresa la iniciativa també ha estat ben rebuda i, cada vespre, a la plaça Major de Manresa, El cant dels ocells sona cada dia sota els porxos de l'Ajuntament de Manresa, quan són les set del vespre.

A través de WhatsApp, Facebook (Música per la llibertat) i Twitter (@llibertatmusica) la iniciativa s'ha anat estenent i ja hi una vintena de municipis que s'hi han sumat, entre els quals hi ha les localitats bagenques de Manresa, Santpedor, Artés i Sallent i altres punts com Agramunt, Vilafranca del Penedès, Igualada, Sabadell, o, fins i tot, Palma de Mallorca.

Per tal de donar a conèixer els indrets que s'han sumat a la proposta s'ha elaborat un mapa que es pot consultar a les xarxes socials. Ortega vol deixar clar que es tracta «d'una reivindicació ciutadana» que va més enllà de la política. «Nosaltres toquem per defensar els drets i la democràcia», assegura.

La iniciativa és oberta a totes les persones que toquin algun instrument, ja siguin professionals, estudiants o aficionats. Però tothom qui vulgui es pot sumar a la reivindicació acompanyant els músics. A Sant Fruitós, a banda de la interpretació del cant, molts dies també es llegeixen poemes.

Ortega vol anar més enllà i portar la reivindicació de l'alliberament dels presos fins a Brussel·les. «Pel camí, a cada poble on parem aniré tocant», perquè «que al segle XXI passi això és molt gros i hem de fer obrir els ulls a la gent d'Europa». El discurs de Pau Casals a l'ONU en defensa de la pau i la llibertat és, per a la bagenca, «totalment vigent avui en dia». Per aquest motiu, s'ha fet seu aquest clam i vol portar El cant dels ocells, cada nit, a carrers i places d'arreu del país.