Catalunya ha entrat avui en el nivell d'alerta del Pla de Sequera en situar-se els pantans de les conques internes al voltant del 49% de la seva capacitat, ha informat a Efe l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que ha augmentat la producció de les dessalinitzadores per alentir el consum dels embassaments.

Segons dades de l'ACA, el global de les conques internes està al voltant del 49% (340 hm3) i el sistema Ter-Llobregat, al 51% (311 hm3), unes reserves inferiors a les que havia l'any passat per les mateixes dates, quan els embassaments estaven al 51%.

Aquesta situació i la previsió d'absència de pluges els pròxims dies ha provocat que l'última setmana s'hagi incrementat el règim de funcionament de la dessalinitzadora del Llobregat fins al 50%, cosa que equival a produir 120.000 m3/dia.

En situacions d'abundància de recursos hídrics als embassaments la planta dessalinitzadora només funciona al 10% de la seva capacitat.

Segons l'ACA, la previsió és incrementar la producció de la dessalinitzadora fins al 60% en una o dues setmanes.

Davant la perspectiva d'absència de pluges i un descens de les reserves d'aigua, l'ACA ha fet als últims dies diverses proves de funcionament en la conducció que transcorre entre la dessalinitzadora de Tordera, situada a Blanes (Selva), fins a la potabilitzadora de Cardedeu (Vallès Oriental), i des d'ahir aquesta conducció està activa.

Aquesta planta produeix un total de 30.000 m3/dia, 15.000 destinats al proveïment de la zona (nord del Maresme i sud de la Selva) i els 15.000 restants es deriven a l'àrea metropolitana de Barcelona.

En cas de persistir l'actual situació de sequera, l'ACA també preveu incrementar la producció en aquesta dessalinitzadora.

Amb l'aportació de les dessalinitzadores, l'ACA ha evitat evitat extreure uns 50 hm3 dels embassaments de les conques del Ter-Llobregat.

En el cas que els embassaments baixessin del 25% de la seva capacitat, es decretaria el nivell d'Emergència del Pla de Sequera i es començaria a produir aigua regenerada al tram final del Llobregat per incrementar el cabal del riu i disposar així de més aigua per potabilitzar.