La directora de la Fundació Rosa Oriol, la monja dominica Lucía Caram, va expressar ahir «tot el seu suport a les amigues incondicionals» Pilar Rahola i Helena Rakosnik després que dimarts els propietaris de la joieria manresana Tous decidissin rellevar-les com a patrones de la fundació per evitar el boicot anticatalà als seus productes.

L'empresa de joies ha decidit rellevar de la Fundació Rosa Oriol la tertuliana Pilar Rahola i Helena Rakosnik, esposa de l'expresident de la Generalitat Artur Mas, amb l'objectiu de «protegir» la «reputació» de l'entitat i «evitar que se'n ressenteixi per motius ideològics i polítics». Amb tot, l'empresa ha assegurat a aquest diari que de moment la crida al boicot als seus productes que s'ha escampat per les xarxes socials i per Whatsapp no ha tingut cap repercussió econòmica en l'evolució de l'empresa manresana.

La vicepresidenta de Tous, Rosa Tous, va enviar una carta a la directora de la Fundació Rosa Oriol, sor Lucía Caram, en la qual justificava la necessitat de renovar el patronat per fer-lo «apolític i transversal».

Lucía Caram, que també s'ha significat públicament a favor de les polítiques sobiranistes que defensa Artur Mas, va expressar ahir al seu compte de Twitter: «Tot el meu suport a les meves amigues incondicionals Pilar Rahola i Helena Rakosnik».

«Gràcies infinites»

«Amb vosaltres hem construït un projecte al servei dels més pobres. Aquesta causa i l'amistat fidel ens mantindrà sempre unides. Gràcies infinites», va escriure Caram.

El relleu de Rahola i Rakosnik es va produir després que Tous hagi rebut crides al boicot a través de xarxes socials pels seus suposats vincles personals amb el sobiranisme.

«Com a presidenta de la fundació, he de protegir la seva reputació i evitar que se'n ressenteixi per motius ideològics i polítics», explica en la carta Rosa Tous, filla dels fundadors de la companyia i presidenta del patronat, que afegeix que la família mai ha volgut que l'organització «fos utilitzada com una arma ideològica o política». L'empresària remarca que se sent orgullosa de ser «espanyola i catalana» i que no pot permetre que membres del patronat siguin qüestionats pel seu posicionament polític o de confrontació.

Està previst que el cessament de Rakosnik (vicepresidenta del patronat) i Rahola (vocal) es formalitzi en la reunió del patronat de la Fundació Rosa Oriol del proper 20 de desembre.

Aquesta entitat va néixer gràcies a l'impuls de la Plataforma Ciutadana de Solidaritat, creada al convent de Santa Clara de Manresa a l'abril del 2009 per la monja Lucía Caram.

Letícia porta arracades Tous

Amb l'empresa en ple debat sobre la seva suposada implicació amb l'independentisme, aquesta setmana la reina Letícia ha lluït unes arracades Tous. Segons explicava ahir elnacional.cat, la reina ha mostrat unes arracades de quars hidrotermal blau i ambre, encara que no portava el característic osset de la firma manresana.

D'altra banda, el fundador de la xenòfoba Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, va mostrar el seu suport a l'expulsió de Rahola de la fundació. «Em sembla encertadíssima la decisió que la fundació Tous prescindeixi de la independentista Pilar Rahola...», va dir Anglada a través de Twitter.