El papa Francesc va seguir els consells de no referir-se directament a la minoria dels Rohingyes en el seu discurs d'ahir a les autoritats birmanes, però sota la mirada de la consellera d'Estat, Aung San Suu Kyi, va demanar el respecte per cada grup ètnic que «senten com una llar al país».

En la segona jornada del seu viatge a Birmània, Francesc va viatjar a Naipyido, una fantasmagòrica ciutat enmig del no-res, per reunir-se amb el president birmà, Htin Kyaw, i la Premi Nobel de la Pau i cap de facto del Govern, Suu Kyi. El pontífex es va reunir privadament i per separat amb tots dos amb el teló de fons de la crisi dels rohingyes musulmans, els quals Birmània no considera ciutadans del país i que davant l'última ter-rible ofensiva de l'exèrcit a l'estat d'Arakan han fugit massivament cap a Bangladesh.

Res va transcendir de les converses privades, però, en el posterior discurs a les autoritats i davant la presència de Suu Kyi, Francesc va llançar un missatge clar i directe sobre les minories. Va afirmar que «el futur de Myanmar ha de ser la pau, una pau basada en el respecte de la dignitat i dels drets de cada membre de la societat, en el respecte per cada grup ètnic i la seva identitat». No hi va haver paraules sobre l'èxode dels 620.000 rohingyes i les atrocitats comeses per l'exèrcit, com expliquen els supervivents, però sí la crida de Francesc al «respecte per l'Estat de dret i un ordre democràtic que permeti a cada individu i a cada grup oferir la seva contribució legítima al bé comú».