Els treballadors públics de les delegacions de la Generalitat a l'exterior han estat acomiadats, segons ha pogut saber l'ACN, que ha pogut veure una de les cartes d'acomiadament. El personal de les delegacions de París, Londres, Berlín, Lisboa, Viena, Washington, Copenhagen i Roma perdran la seva feina, tot i que en la majoria dels casos tenien contractes indefinits, de caràcter local -és a dir, d'acord amb la legislació britànica, francesa o italiana-, i havien participat en un concurs públic per accedir a les seves places. Tot i que no eren funcionaris, els de les delegacions sí que eren treballadors públics i són per ara els únics sense rang directiu acomiadats pel 155. De fet, tots tenien feines de caràcter "tècnic" i han estat acomiadats de forma "fulminant", segons han explicat fonts coneixedores de la situació a l'ACN. Els treballadors van rebre dijous a la tarda un correu electrònic notificant-los que perdien la feina en data 30 de novembre, és a dir, aquell mateix dia, tot i que ara cal que rebin formalment, i no només de forma electrònica, la carta d'acomiadament. A cada delegació hi quedarà una sola persona dedicada a tasques administratives de liquidació de les oficines, i que perdrà la feina a finals de desembre.

La carta d'acomiadament, que va signada pel Secretari General d'Exteriors Aleix Villatoro, diu que "en compliment de les instruccions del Ministerio de Exteriores (MAEC)" els contractes laborals queden "extingits" per aplicació del Decret 945/2017 que regula el 155. "He rebut instruccions explícites del MAEC", diu Villatoro, "sobre la necessitat de procedir a l'acomiadament, amb data 30 de novembre, de tot el personal que presta serveis a les Delegacions del Govern a l'exterior". A la carta, es notifica als treballadors que se'ls "indemnitzarà d'acord amb la normativa aplicable".

Segons ha pogut saber l'ACN, el 9 de novembre el ministeri d'Exteriors va autoritzar els treballadors a reincorporar-se als seus llocs de feina per fer "gestió interna i administrativa", però en cap cas "cap acte institucional", ja que les delegacions es consideraven "tancades". El Departament d'Exteriors de la Generalitat va dir-los que volia "explorar" la possibilitat de traslladar-los a d'altres organismes públics dins del seu àmbit geogràfic, i els va demanar les seves preferències, però finalment no s'ha fet i s'ha procedit al seu acomiadament.

Segons ha pogut saber l'ACN, una trentena de persones perdran la seva feina arran del 155, que suposa el desmantellament de totes les oficines de la Generalitat a l'exterior, excepte la de Brussel·les. Amb tot, el procediment d'acomiadament pot ser complicat i pot variar segons els casos, ja que els treballadors tenen contractes locals basats en la legislació dels països on resideixen -el Regne Unit, França, Itàlia o Dinamarca, per exemple- i les indemnitzacions o avisos hauran de cenyir-se a aquesta legislació, i no a l'espanyola. De fet, segons ha pogut saber l'ACN de fonts properes als treballadors, els acomiadaments es consideraran "improcedents" i molts creuen que s'estan vulnerant els seus drets laborals.

El personal acomiadat, de fet, és tot de caràcter tècnic, i en cap cas hi ha treballadors o càrrecs "de confiança" del govern destituït. Molts pensaven, segons ha pogut saber l'ACN, que la seva situació laboral quedaria en suspens a l'espera dels resultats de les eleccions del 21-D, i han quedat sorpresos per aquests acomiadaments "fulminants". L'obertura de delegacions a l'exterior és, de fet, un dret reconegut a l'Estatut i les seves tasques no són exclusivament de caràcter polític, sinó que el personal fa molts informes tècnics sobre els desenvolupaments en matèria econòmica, social o mediambiental en els seus països.

Des de l'aplicació del 155, el 27 d'octubre, les delegacions a l'exterior han estat tancades, tot i que a primers de novembre, i d'acord amb un correu electrònic a tot el personal laboral que ha pogut veure l'ACN, es va donar la instrucció als treballadors d'accedir als seus llocs de feina per "realitzar tasques de gestió i administració interna". Amb tot, es va matisar que quedava "anul·lada tota activitat institucional" i que se'ls permetia accedir al lloc de feina a l'espera de rebre "instruccions més concretes".

El Departament d'Exteriors els va comunicar que caldria "valorar les possibilitats futures i tenir plans de contingència" dins de "les possibilitats actuals" i per això els va expressar la "voluntat d'oferir a tots els treballadors amb contracte laboral vigent interessats noves funcions a entitats de la Generalitat, sempre que sigui necessari". En tot cas, es tractava d'oferir llocs de feina "als organismes vinculats o dependents de la Generalitat" dins de "l'àrea geogràfica de la delegació". És a dir, per un treballadors de la delegació de Roma, es buscaria una plaça dins d'un altre ens públic de la Generalitat a Itàlia. El pla, però, no s'ha tirat endavant i, per imposició del 155, el Departament ha començat a notificar els acomiadaments.