La Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera alemanya, Angela Merkel, va deixar ahir la decisió de «negociar seriosament» una altra gran coalició als socialdemòcrates de Martin Schulz, dividits pel dilema de donar suport a un nou Govern sota el lideratge conservador o passar a l'oposició. La reunió mantinguda dijous a la nit entre Merkel, Schulz i el líder bavarès Horst Seehofer, a invitació del president Frank Walter Steinmeier, va tenir lloc amb el compromís de confidencialitat ja que tota decisió quedava supeditada a consultes internes dels partits, però ahir hi va haver filtracions.

D'una banda, el Bild -tradicional mitjà afí al bloc conservador- va informar d'una suposada «disposició» de Schulz a proposar al seu partit obrir negociacions per a una gran coalició, al que va seguir un irat desmentiment del líder socialdemòcrata qualificant la informació de «simplement falsa».

Gairebé en paral·lel, Der Spiegel va avançar que serien condicions prèvies de Schulz a una aliança, formulades a aquest mitjà pel mateix líder de l'SPD i que van des d'una profunda reforma de la UE i del sistema social alemany, a manera de «resposta positiva» a les propostes del president francès, Emmanuel Macron.

«La CDU està disposada a entaular una negociació seriosa amb l'SPD, sense condicions prèvies», va apuntar la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel el seu secretari d'organització, Klaus Schüler, única veu autoritzada del partit per informar de la reunió als líders de dijous.

El sí o el no a negociar una nova gran coalició -després de les que va liderar Merkel en la seva primera i en la seva tercera legislatura- correspon a l'SPD, va ser el missatge del representant de la CDU, que proposava una nova ronda consultiva entre els partits implicats els dies 10 i 11 de desembre.

La declaració de Schüler va seguir a la compareixença de Schulz, visiblement enutjat contra la filtració de Bild sobre un suposat llum verd per la seva part a la gran coalició.

Aquestes informacions són «interessades», «inacceptables» i procedeixen sens dubte de la CDU, va afirmar Schulz, que va dir que havia parlat per telèfon amb la cancellera per transmetre-li el seu malestar pel que havia passat després de la trobada de dijous a quatre bandes -inclòs el president- i amb el compromís de confidencialitat.