02 de desembre de 2017
02.12.2017
40 Años
40 Años

Obren judici contra el PP i la seva tresorera per esborrar els ordinadors de Bárcenas

El fiscal va demanar el sobreseïment de la causa però el judici ja atès la petició de les nombroses acusacions populars

02.12.2017 | 00:30
Bárcenas a la comissió sobre el finançament il·legal del PP, el mes de juny passat

El Jutjat d'Instrucció número 32 de Madrid ha acordat l'obertura de judici contra el PP i la seva tresorera, Carmen Navarro, per suposat delicte de danys informàtics en l'esborrament dels discos durs dels ordinadors de l'extresorer del partit Luis Bárcenas.

Així ho acorda en un acte en què a més obre judici oral respecte a Alberto Durán Ruiz d'Huidobro, assessor jurídic del partit, i José Manuel Moreno Alarcón, director del sistema d'informàtica del PP, que, igual que Carmen Navarro, també estan investigats per delicte d'encobriment.

La jutgessa Rosa Maria Freire dóna tres dies al fiscal perquè formuli el seu escrit d'acusació i emplaça tots els investigats a presentar en un termini de deu dies hàbils els seus escrits de defensa proposant si s'escau les proves de les quals intentin valer-se.

El Jutjat recorda que el fiscal va sol·licitar sobreseure aquest cas però van sol·licitar obertura de judici les accions populars de l'Associació d'Advocats Demòcrates per Europa, l'Observatori Drets Humans i l'exercida conjuntament per Esquerra Unida, l'Associació Justícia i Sociedade i la Federació Els verds, Els verds, Berdeak, Us verds.

Per la seva banda, el PP va al·legar que, atès que l'única acusació particular que estava personada en el seu moment, la del mateix Luis Bárcenas, havia desistit de seguir exercint-la, i que el delicte de danys informàtics és de caràcter privat, era d'aplicació la coneguda com a «doctrina Botín «per arxivar el cas. Quant a l'encobriment atribuït a Carmen Navarro, el PP entenia que també procedia l'arxivament per l ' «estreta relació que hi ha entre tots dos delictes».

La jutge entén que de moment no es pot estimar que es tracti d'un delicte de naturalesa estrictament privada per aplicar la «doctrina Botín» ja que suposadament «es va impedir amb l'esborrament de les dades» dels ordinadors de Bárcenas «la realització d'una diligència considerada rellevant en una causa criminal d'indubtable transcendència».

Afegeix que així ho va assenyalar l'Audiència Provincial de Madrid quan el 3 de novembre passat va confirmar la seva diligència declarant conclosa la fase d'instrucció i acordant la continuació del procediment per suposats delictes de danys informàtics i encobriment.

De totes maneres la magistrada aclareix que serà en el seu moment l'òrgan d'enjudiciament qui resoldrà sobre si és procedent l'aplicació d'aquesta doctrina en aquest cas si així se li planteja.

En la resolució esmentada del mes passat l'Audiència apuntava els dubtes que hi ha sobre la titularitat dels equips destruïts (és a dir, si són del PP o de Bárcenas), però, a banda d'això, va posar l'accent sobre el seu contingut.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18