La representant dels Estats Units davant les Nacions Unides, Nikki Haley, ha anunciat que el seu país ha decidit retirar-se del Pacte Mundial de l'ONU sobre protecció de migrants i refugiats per considerar que la política migratòria del país ha d'estar en mans «només» dels nord-americans .

«Els Estats Units estan orgullosos de la seva herència migratòria i del nostre lideratge moral durador a donar suport als migrants i als refugiats a tot el món. Però les nostres decisions en política migratòria han de ser preses sempre per nord-americans i només per nord-americans», va assenyalar Haley dissabte al seu compte de Twitter.

Els Estats Units es van unir al pacte el 2016, sota el mandat de l'expresident Barack Obama (2009-2017), en signar la Declaració de Nova York sobre migració.

No obstant això, l'actual president, Donald Trump, considera que «nombrosos punts» d'aquest document «són contraris» a les polítiques sobre migració i refugiats, va assenyalar la missió nord-americana davant l'ONU en un comunicat.

Per aquest motiu, segons la nota, el president Trump «ha decidit» retirar-se d'un acord amb el qual aspirava a arribar a un consens unànime en l'organisme internacional el proper any.

El control fronterer ha estat marcat en vermell a l'agenda de l'actual president des de la campanya electoral i des que ocupa la Casa Blanca ha intentat fins a tres vegades implementar un veto migratori, la primera versió del qual va ser proclamada el dia 27 de gener.

Després d'un gran caos als aeroports i nombrosos revesos judicials, Trump va proclamar el mes de març la seva segona iniciativa contra refugiats i països de majoria musulmana, que va entrar en vigor el mateix març.