Sant Joan no ha oblidat els fets de l'1 d'octubre, les dues entrades violentes de la Guàrdia Civil en centres educatius de la vila, plens de gent, que estaven votant en el referèndum. La unitat d'acció dels partits independentistes després del 21-D i el treball per recuperar el nivell d'autogovern que hi havia abans de la destitució del president i els consellers, de l'aplicació de l'article 155, de l'exili de Carles Puigdemont i de l'empresonament de mig executiu més són dos punts fonamentals en què va estar d'acord la taula d'ahir.

El Comitè de Defensa de la República va convidar ahir a parlar del que està vivint el país Beatriz Talegón, una política madrilenya, reconeguda tertuliana, no independentista, que està al costat del procés en tant que dinamitzador d'un canvi per arribar a la república, i la va posar al costat de Ramir de Porrata, empresari del Cercle Català de Negocis, que té fixat entre cella i cella que la independència és el millor per a Catalunya per no quedar engolida en els «greus» problemes econòmics que té l'Estat, sobretot pel deute i les decisions que ha pres en relació amb la reserva de les pensions. I, també, amb Jordi Rich, de Procés Constituent, que va destacar el paper com a organització de base que estan duent a terme ara els Comitès de Defensa de la República. La taula va ser moderada pel cap de societat de Regió7 i president del Col·legi de Periodistes a la Catalunya Central, Enric Badia.

L'acte gairebé va reunir un centenar de persones que van escoltar durant dues hores els membres de la taula, que van aplaudir l'entusiasme de la crítica i de les propostes de futur de Ramir de Porrata, i que es van emocionar amb Beatriz Talegón quan els ulls se li van humitejar i la veu se li va trencar en recordar la pressió amb què viu, insultada de manera constant a les xarxes.