L'expresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els 5 exconselleres que es troben empresonats a la presó d'Estremera han arribat al voltant de les 9.00 hores als calabossos de l'Audiència Nacional, des d'on van sent traslladats de dos en dos al Tribunal Suprem per declarar.

Han estat els últims a arribar, ja que els líders independentistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i les exconselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs ho havien fet cap a les 8.30 hores als calabossos procedents de les presons de Soto del Real i Alcalá Meco, respectivament.

Des de l'Audiència Nacional, a escassos 100 metres del Suprem, seran traslladats de dos en dos fins a l'alt tribunal per declarar davant del jutge Pablo Llarena, que els investiga pels delictes de rebel·lió, sedició i malversació en relació amb el procés independentista de Catalunya.

A més, alguns advocats dels investigats, entre els quals hi havia el dels exconsellers d'ERC, Andreu Van der Eynde, ja són al Suprem, on els seus representats estan citats a les 9.30 hores.

Els exconsellers i els líders de les associacions independentistes van demanar comparèixer davant el magistrat per sol·licitar la seva sortida de la presó un cop aquest va assumir la causa que fins aleshores instruïa la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela.

Aquestes compareixences podrien ser un pas cap a la llibertat amb fiança dels investigats, que tenen previst acollir-se a l'anomenada "via Forcadell" amb l'argument que han acatat l'article 155 de la Constitució, que va suposar el seu cessament i la convocatòria d'eleccions a Catalunya.