06 de desembre de 2017
06.12.2017
40 Años
40 Años

Un jutjat anul·la el protocol que impedeix tallar la llum a les persones més desfavorides

La magistrada ha estimat el recurs d'Endesa contra la normativa

06.12.2017 | 00:12
Manifestació contra la pobresa energètica a Manresa

Una jutge de Barcelona ha anul·lat el protocol de la Generalitat que impedeix a les empreses tallar la llum a les persones vulnerables sense un informe previ dels serveis socials, en entendre que no està previst en cap norma ni reglament ni ha estat subscrit per les companyies subministradores.

En la sentència, el jutjat contenciós administratiu número 2 de Barcelona estima el recurs d'Endesa contra el protocol de pobresa energètica aprovat el 2015 per l'Agència Catalana del Consum, així com per l'Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya.

El protocol, suspès des de fa un any per ordre judicial, pretenia impedir els talls de subministraments, en aplicació de la Llei de Pobresa Energètica que la Generalitat va aprovar el 2015, diversos dels preceptes de la qual van ser suspesos pel Constitucional.

La magistrada sosté en la seva sentència, que és recurrible, que la prohibició d'interrompre els subministraments no pot ser establerta per un protocol que fixa «ex novo» obligacions per a les empreses «no previstes en cap norma legal ni reglamentària» i sense que, a més, aquestes companyies les hagin complert.

«Aquesta jutge no desconeix la greu situació en què es troben les persones en risc residencial», afegeix la magistrada, però insisteix que cada administració «ha d'actuar en l'exercici de les seves competències». Per aquest motiu, manté que la Generalitat i els Ajuntaments poden aprovar ajudes per a les famílies vulnerables amb risc de tall de subministrament elèctric, però no acordar mesures que afectin competències estatals.

En aquest sentit, la sentència retreu la «defectuosa tècnica legislativa» amb la qual es va confeccionar el protocol de pobresa energètica i adverteix que no es pot «redactar confusament un precepte legal» per evitar la seva impugnació a través d'un recurs d'inconstitucionalitat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18