La cap de llista d'ERC per Girona el 21-D, Dolors Bassa, va rebre l'escalf del seu poble natal després de sortir de la presó d'Alcalá-Meco. A Torroella de Montgrí, més de 600 persones la van rebre amb aplaudiments i crits de «llibertat!». La consellera, destituïda en aplicació de l'article 155, va voler agrair les mostres de suport que ha rebut durant aquests 33 dies que ha estat empresonada. «M'han privat de llibertat, però el que més m'ha dolgut és que m'han allunyat de tot allò que estimo», va dir davant l'auditori.

Bassa va assegurar que aquesta campanya electoral que ara comença «va de democràcia, no de poder engarjolar sentiments ni emocions». Al seu parlament, la cap de llista també va revelar quina resposta va donar al jutge del Suprem Pablo Llarena quan li va demanar per quin partit es presentava al 21-D. «Sóc militant d'ERC, un partit legal, legítim i amb l'ideal de la independència», va dir la cap de llista per Girona.

Per part seva, la número dos d'ERC, Marta Rovira, va afirmar que si Esquerra no guanya les eleccions «vindran dies molt foscos i terribles» per a Catalunya perquè implicaria, va dir, que «el bloc del 155 queda legitimat per destrossar els consensos socials aconseguits durant molts anys».

En un acte celebrat ahir al Club Natació de Tàrrega davant unes 250 persones, Marta Rovira va criticar amb duresa que tant el líder d'ERC, Oriol Junqueras, com la consellera d'Agricultura destituïda i cap de llista per Lleida, Meritxell Serret (que és ara a Brussel·les), no puguin fer campanya electoral «en igualtat de condicions» que altres partits.

«Els del bloc del 155, PP, Cs i PSC, de debò creien que practicant la repressió ens aturarien, que renunciaríem a les nostres aspiracions, que no lluitaríem per guanyar les eleccions? Doncs estaven molt equivocats, guanyarem», va dir. Segons Marta Rovira, no hi ha alternativa possible a la victòria d'ERC, perquè si no gua-nya el seu partit «voldria dir que ho fan els partits del bloc del 155».