Carles Puigdemont i la número dos d'ERC, Marta Rovira, intervindran demà amb dos discursos al final de la manifestació independentista organitzada per les organitzacions independentistes ANC i Òmnium Cultural, que recorrerà el barri europeu de Brussel·les.

"Desperta, Europa" és el lema d'una marxa que, segons els organitzadors, serà "massiva" i el major acte de campanya previst per ara en què pugui participar físicament Puigdemont, que segueix a Bèlgica després que el Tribunal Suprem hagi retirat les euroordres contra ell i els exconsellers Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Toni Comín, amb els quals va fugir a Brussel·les fa poc més d'un mes.

"Serà una molt, molt gran manifestació (...) la més gran que s'ha vist mai a Brussel·les", ha dit el número dos d'ANC, Agustín Alcoberro, que avui ha explicat a la premsa a Brussel·les detalls de la manifestació amb el representant d'Òmnium, Marcel Mauri, i el coordinador internacional de les organitzacions Francesc Bellavista.

Sense voler donar xifres estimades de participació, sí que van dir que esperen superar els 20.000 assistents.

"Demanem en un principi permís per a 10.000 participants però hem hagut de revisar amb la Policia el permís per a assistents diverses vegades", ha dit Alcoberro, que ha opinat que aquest nombre "es multiplicarà".

La marxa partirà de la gran esplanada del Parc del Cinquantenari amb l'avinguda Tervuren, una zona amb escultures i plaques commemoratives de la independència de Bèlgica.

Els participants estan convocats a partir de les 10.30 hores i una hora després està previst que parteixi la manifestació per dues altres cèntrics carrers del barri europeu, per transcórrer després per la zona de Malbeek i acabar a la plaça Jean Rey.

Bellavista ha reconegut que el recorregut ha estat "revisat diverses vegades" per la Policia belga, i que el desig inicial d'ANC i Òmnium era que pogués acabar a la plaça de Schuman, l'epicentre de les institucions comunitàries.

Segons l'opinió de Mauri, amb aquesta manifestació pretenen que Europa "reaccioni davant la vulneració de drets i valors europeus a Catalunya, i per tant vulneració de drets en la Unió Europea".

En aquest sentit, els representants de les dues organitzacions independentistes van indicar que havien demanat reunir-se amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, per denunciar l'estada a la presó dels presidents de sengles organitzacions, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, investigats per presumptes delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons.

"Hem demanat una reunió amb el president Juncker i estem pendents de resposta", ha explicat Alcoberro.

Els organitzadors han confirmat la presència de diversos eurodiputats i personalitats polítiques de diverses nacionalitats.

Igualment fonts del PDeCAT han explicat que en la marxa s'espera l'expresident català Artur Mas, així com altres polítics catalans com el diputat Gabriel Rufián (ERC).

A més, els organitzadors han assegurat que l'acte tindrà caràcter festiu i que hi haurà "folklore català", en paraules del líder d'ANC, com música i "castellers".

Segons ANC i Òmnium, a més dels vols comercials i els vehicles particulars, s'han mobilitzat 250 autocars i almenys 5 vols xàrter per facilitar el trasllat dels manifestants a Brussel·les.