El cap de llista de la CUP a les eleccions del 21D, Carles Riera, va dir ahir que la «materialització» de la «república» catalana haurà de dur-se a terme «en un escenari de conflicte permanent amb l'Estat» que podrà durar «uns quants anys».

En una roda de premsa organitzada per l'ACN, Riera va afirmar que construir «unilateralment» una «legalitat republicana» no serà «un escenari fàcil i absent de repressió i conflicte», i va indicar que fins ara «hi ha hagut molts somriures, però no sempre serà així». Riera va apostar per exercir una «desobediència civil no violenta a escala social i institucional» i va considerar que l'anterior Govern i les forces polítiques que el configuraven van cometre un «error de diagnosi» perquè «van preveure un Estat més dialogant i una Unió Europea menys demofòbica». El cap de llista de la CUP va insistir que «l'única via possible» per construir una república de forma «tangible i no declarativa» és la unilateral.

Donada la «naturalesa» de l'Estat -«neofranquista» i «violent»-, en què «tot està lligat i ben lligat» i en el qual «la possibilitat d'un referèndum pactat és impossible», la unilateralitat és «per pragmatisme» l'única sortida. Riera va dir que la CUP no apostarà després del 21D per l'«estabilitat», sinó per un «canvi disruptiu per trencar amb el pacte del 78», i va afegir que donarà suport a un govern, i fins i tot podria participar-hi, si aposta per la república, però no si l'ajorna a un horitzó indefinit» i pretén «gestionar l'autonomia».