L'exconseller d'Afers Estrangers i número tres a la llista d'ERC per Barcelona, Raül Romeva, va considerar ahir «immoral, indigne i intolerable» que als independentistes empresonats i als alliberats amb fiança se'ls acusi de promoure revoltes violentes. En un acte al Centre Cultural de Valls va acusar el Govern central i el bloc del 155 de «construir un relat fals», traslladat als tribunals per intentar justificar «l'empresonament de bones persones» amb idees polítiques diferents a les seves.

Romeva, que va sortir de la presó dilluns i ahir va fer el seu primer acte electoral acompanyat de la seva dona, va ser ovacionat pel públic assistent i va subratllar que «menteixen» els qui diuen que «anem de banderes o de diners». «La lluita per a una república catalana no va ni de banderes ni d'interessos econòmics, això va fonamentalment de memòria i de dignitat», va dir.

Romeva, que va reivindicar «un projecte de país digne en què es respectin les llibertats bàsiques», va explicar sobre la seva estada a la presó que «en tot moment» es van «sentir acompanyats en la soledat de les cel·les pel suport de molts catalans», per la qual cosa «en uns ambients hostils» mai es van «sentir sols». De l'exconseller Joaquim Forn, que era el seu company de cel·la, va dir que «és una gran persona» i va retreure que l'exconseller d'Interior, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, i els Jordis segueixin a la presó és «inadmissible en un estat democràtic».

El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va declarar que ERC «mai ha legitimat una Constitució espanyola» que, va dir, «fa prevaler la llengua castellana, no permet federar els països catalans, no permet el dret d'autodeterminació i, sobretot, que ens van endossar els Borbons i el dictador». Segons Tardà, els catalans han «proclamat la república» però no l'han «implementat», i ara toca «tenir cultura de poder, que s'aconsegueix guanyant eleccions i aplicant polítiques progressistes que permetin acumular forces». «Cal enterrar els dogmatismes -va afegir- i no renunciem a fer que ens entenguin perquè compartim objectius amb les classes populars d'altres pobles de l'Estat i hem de convèncer-les que la república és la millor forma d'aconseguir una societat més justa». Tardà va indicar que ara tocarà «desobeir i patir», però també «obrir-nos a altres forces no independentistes però favorables al dret a decidir», amb la qual cosa va donar a entendre que aposta per un govern d'esquerres o una aliança entre les esquerres catalanes. «Hem arribat fins on no havíem arribat mai, però ara toca parar-nos i adquirir cultura de poder i de Govern, perquè en aquesta nova fase hi calen noves polítiques progressistes i suports», va afirmar Tardà.

Al matí, la número dos de la llista per Barcelona, Marta Rovira, havia afirmat que la Constitució «imposa un model d'Estat uniformitzador» que «ofega» pobles com el de Catalunya, al qual segons el seu parer «cada dia que passa se li prenen drets». En un acte al CCCB davant unes 200 persones amb el lema «La diversitat al Parlament», Marta Rovira es va referir a la celebració del Dia de la Constitució i es va mostrar molt crítica amb la Carta Magna i amb la interpretació que s'ha fet sobre ella. Segons la republicana, «el model d'Estat que imposa la Constitució espanyola i els que la interpreten és uniformitzador, amb un article 2 que obliga a la unitat, però no des de la diversitat nacional, sinó des de la voluntat d'uniformitzar-ho tot». En contrast, Rovira va apuntar que «nosaltres anem en sentit totalment oposat, sobretot perquè som un partit republicà que creu en el republicanisme, i el republicanisme implica generar una comunitat de drets i treballar de forma efectiva per a la igualtat d'oportunitats i la cohesió social».