El cap polític del moviment islamista Hamàs, Ismaïl Hania, va fer una crida ahir als palestins a començar avui una tercera intifada, després del reconeixement ahir pel president nord-americà, Donald Trump, de Jerusalem com a capital israeliana.

Avui «serà un dia de la ira i el començament d'una nova intifada anomenada l'alliberament de Jerusalem», va dir el líder islamista en una roda de premsa a Gaza capital, on també va demanar que se suspengui la coordinació de seguretat i la cooperació «amb l'ocupació israeliana». Per a Haniyeh, «la decisió de Trump marca el final d'una fase política» i significa «un punt d'inflexió històrica per a la causa palestina».

«Afirmem que Jerusalem està unida, no és oriental ni occidental, i seguirà sent la capital de Palestina, de tot Palestina», va declarar el dirigent de Hamàs, que va dir que «Trump es penedirà de la seva decisió».

Segons el líder islamista, l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) davant la declaració de Trump «ha de sortir del túnel d'Oslo, que va proporcionar a l'ocupació la legitimitat per existir». Haniyeh va cridar a la celebració d'una reunió entre totes les parts palestines per discutir sobre la situació actual i acordar les mesures polítiques a seguir davant els esdeveniments.

«Hem de prendre decisions, formular polítiques i desenvolupar una estratègia per oposar-nos al nou complot a Jerusalem i Palestina», va declarar. D'altra banda, segons va declarar en una conferència de premsa el primer ministre palestí, Rami Hamdala, que va arribar a Gaza ahir al matí, «Jerusalem és la capital de Palestina», i, segons ell, aquest fet és més important que qualsevol acció o decisió que es pugui prendre des dels Estats Units. Des d'aquesta declaració de Trump, l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP) ha rebutjat acceptar els Estats Units com a mediador per al procés de pau. Hamdala es va dirigir al president nord-americà en la roda de premsa d'ahir declarant que, «des de Gaza, ens oposarem (a la decisió de Trump) amb unitat nacional». Segons el primer ministre, «Palestina tornarà a les fronteres del 1967 amb Jerusalem com a capital».

Indignació al món musulmà

Els ciutadans i governs dels països àrabs van mostrar ahir la seva indignació per la decisió del president nord-americà, Donald Trump, de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel i traslladar la seva ambaixada a aquesta ciutat. A la capital de Jordània, desenes de persones es van concentrar davant de l'ambaixada dels EUA a Amman per protestar contra aquest pas, tot i les fortes mesures de seguretat a la zona i després que la legació diplomàtica anunciés ahir que suspenia els seus serveis rutinaris per les concentracions, va constatar Efe.

Els participants van corejar consignes i van aixecar pancartes en què denunciaven aquesta mesura i afirmaven que la Ciutat Santa era la «capital eterna de Palestina». A Egipte, que, juntament amb Jordània, són els dos països àrabs que han signat tractats de pau amb Israel, diversos centenars de persones es van concentrar al Col·legi de Periodistes, al Caire, davant de grans mesures de seguretat, segons va constatar Efe.

«No tinc cap respecte pels règims àrabs, pels governs àrabs que han donat prioritat a crear una forta relació amb el senyor Trump per sobre de qualsevol cosa», va assegurar a Efe el secretari general del partit opositor egipci Al-Dustur, Jaled Daud, present en les protestes.

Per la seva banda, els presidents de Rússia, Vladímir Putin, i Turquia, Recep Tayyip Erdogan, van mantenir una conversa telefònica en què es van mostrar molt preocupats per la decisió de Trump. «Les dues parts van expressar la seva profunda preocupació per la decisió dels EUA de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel i els seus plans de traslladar l'ambaixada des de Tel Aviv a aquesta ciutat», va informar el Kremlin en un comunicat.