La Comissió Europea i el Regne Unit van arribar ahir a la matinada a un acord per passar a la segona fase de negociació del Brexit, després de constatar «avenços suficients» sobre els drets dels ciutadans, la factura de sortida i la frontera nord-irlandesa.

La Comissió Europea (CE) va recomanar tot seguit avui passar a la fase següent de les negociacions sobre la marxa del Regne Unit de la Unió Europea.

«La Comissió Europea ha decidit formalment recomanar al Consell Europeu que s'han fet els progressos suficients en els tres termes del divorci per poder entrar en la segona fase de la negociació», va indicar el president de la CE, Jean-Claude Juncker, en una roda de premsa al costat de la primera ministra britànica, la conservadora Theresa May.

Per iniciar les converses sobre la futura relació entre Londres i Brussel·les, encara és necessari el vistiplau dels caps d'Estat i de Govern dels vint-i-països que romandran al club comunitari després del Brexit durant la reunió del 15 desembre.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que la Unió està disposada a negociar amb el Regne Unit un període de transició per a la seva sortida, però amb «condicions», com que el país acati en aquest temps «la totalitat» de la legislació comunitària i la supervisió judicial. Al seu torn, May va demanar treballar en una transició que doni «certesa», i es va declarar «optimista sobre les negociacions que queden pendents».

El Regne Unit ha sol·licitat una transició d'uns dos anys, «mentre segueix sent part del mercat únic i de la unió duanera», però Brussel·les encara no ha precisat quina seria la seva durada. En tot cas, la comissària de Comerç, Cecilia Malmström, va declarar ahir que el mateix dia que Londres surti de la Unió, «també sortirà de tots els acords comercials que la UE té amb tercers països».

El negociador en cap del club comunitari per al Brexit, Michel Barnier, va reconèixer que les condicions d'aquest període de transició es debatran durant els primers mesos de l'any que ve i també va precisar que l'acord definitiu de retirada haurà d'estar acabat a l'octubre del 2018.

Malgrat admetre els progressos suficients aconseguits en la primera etapa de les converses entre Brussel·les i Londres, l'excomissari francès va destacar que encara queden pendents «una sèrie de qüestions».

«Deixin-me ser clar, encara hi ha feina i negociació per fer en una sèrie de qüestions com la governança del nostre acord o, per exemple, (l') Euratom» (Comunitat Europea d'Energia Atòmica), va assenyalar, a més de destacar que en la segona etapa de les negociacions se seguirà abordant la frontera entre la República d'Irlanda i Irlanda del Nord. May i Barnier van reiterar que no hi haurà una frontera «dura» a l'illa.

«Llevat que es trobi una altra solució, el Regne Unit està fermament d'acord que Irlanda del Nord mantingui una total consonància amb les normes del mercat únic de la UE i la unió duanera», va assegurar Barnier.

El Govern de Dublín va celebrar la seva victòria diplomàtica per mantenir oberta la frontera amb Irlanda del Nord després del Brexit, fruit d'una dura negociació en la qual estava en joc l'economia de l'illa i el procés de pau. Amb un discurs triomfalista, el primer ministre irlandès, el democristià Leo Varadkar, va assegurar que l'acord sobre la primera fase del Brexit compleix «totes» les demandes plantejades pel seu executiu, la fermesa del qual respecte a la qüestió ha tensat les relacions amb Londres.

Va assegurar que es protegirà l'Acord de pau del Divendres Sant, que els residents d'Irlanda del Nord amb nacionalitat irlandesa mantindran els drets que tenen com a ciutadans comunitaris, i que l'àrea de viatge comú no desapareixerà.

El líder del Partit Laborista britànic, Jeremy Corbyn, va demanar ahir «més claredat» sobre els termes del principi d'acord entre la Comissió Europea i el Regne Unit que els permetrà passar a la segona fase de negociació del Brexit, mentre que la ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, va advertir que «el diable està en el detall».