L'ANC farà el 21-D un recompte paral·lel dels resultats electorals per evitar que l'Estat pugui acabar «manipulant-los». L'entitat mostra la seva desconfiança en els «mecanismes» d'escrutini de l'Estat i vol disposar de voluntaris que facin «d'apoderats a cada mesa». Per aconseguir-ho tenen el suport de la CUP, d'ERC i de JxCat. També formen part del projecte voluntaris de l'ANC i dels Comitès en Defensa de la República (CDR). Jordi Peiró, del Secretariat Nacional de l'ANC, va explicar que la «manca de garanties democràtiques» de les eleccions del 21-D fan necessari aquest recompte paral·lel de la campanya «Tu votes, tu comptes». «Les eleccions estan convocades fora del que és normal i hi ha molta desconfiança cap a un estat que s'ha convertit en repressor», va assegurar.

Peiró va considerar que el recompte per part del Govern espanyol no serà «fiable» i que podria dur a terme «algun tipus d'acció perquè el resultat legitimés tot el que està fent l'Estat». Des de l'ANC, van assegurar, traslladen la confiança del recompte «en la gent del carrer» i no és un Estat que «va a la contra». Per fer possible la iniciativa, l'ANC ha cridat a la ciutadania a apuntar-se com a apoderats de qualsevol dels tres partits independentistes per poder tenir ulls «a cada mesa» en el moment del recompte de les paperetes. La informació es traslladarà mesa per mesa a través d'un aplicatiu informàtic a un centre de dades que realitzarà l'escrutini. Els resultats es transmetran a temps real a través d'una pàgina web. A més, l'ANC muntarà un escenari a la plaça Universitat de Barcelona per seguir la nit electoral.

Una portaveu dels CDR, Maria Morante, que participarà amb voluntaris a fer possible l'escrutini popular, va fer una crida a «tornar a posar en pràctica la mobilització de l'1-O» per «participar i gua-nyar» les eleccions i que no es puguin «manipular» els resultats.

També hi participaran els tres partits independentistes, tot i que amb diferent implicació. L'ANC va lamentar que les dinàmiques internes d'ERC i JxCat no possibilitin una implicació més directa dels seus membres, tot i que sí que participaran de manera coordinada amb els organitzadors del recompte. Qui sí que posarà tots els seus apoderats i col·laborarà també en aspectes tècnics i logístics és la CUP.