El president del Govern espa-nyol, Mariano Rajoy, va subratllar ahir que el vot «útil» a Catalunya és el dirigit al seu partit, el PP, perquè és a més un «vot segur» que no està subjecte a «cap permuta» ni es posarà al servei de «cap causa» de la qual ningú es pugui després «penedir». En un dinar-míting celebrat a Lleida, Rajoy va defensar, una vegada més, la seva tesi que el PP és l'únic partit que ha deixat clara la destinació dels seus vots a favor de l'opció espanyolista i per evitar que els independentistes governin. També va recordar que van ser ells els que van frenar «en sec» els «deliris independentistes» amb l'aplicació de l'article 155 i suspenent el Govern català.

Rajoy es va mostrar convençut que les forces espanyolistes guanyaran les eleccions del 21 de desembre, però va insistir a distingir el PP dels socialistes i de Ciutadans. Segons Rajoy, el suport als populars és «un vot segur, no subjecte a cap permuta».

El líder del PP va afegir que el suport al seu partit servirà per començar una «nova etapa» centrada a resoldre els problemes dels ciutadans i a «deixar de banda els somnis i quimeres» dels independentistes.

Rajoy, doncs, va insistir que el PP donarà «bon ús» als suports que rebi, que aniran «a favor de la convivència, de la normalitat, de la tranquil·litat, de la democràcia i els valors constitucionals i europeus», així com de la «consolidació de la recuperació» econòmica, «amenaçada per la incertesa que alguns han generat».

Rajoy, a més, va aprofitar el seu discurs a Lleida per recordar que en aquesta província el PP va recuperar el juny del 2016 l'escó al Congrés que havia perdut sis mesos abans. Per això, va demanar als afiliats i simpatitzants de la província el mateix esforç, o fins i tot més gran, que el que van fer llavors per recuperar aquell diputat. Els populars també tenen només un diputat per Lleida al Parlament, i confien mantenir-lo encara que alguns sondejos el donin per perdut.

Rajoy va recordar també els efectes negatius que el «procés» ha tingut en l'economia a Catalunya, amb exemples com la caiguda de les reserves hoteleres o la marxa d'empreses, que també han alentit la recuperació del conjunt d'Espanya. Per això, va reiterar que si «hi ha un mínim de certesa i seguretat», la previsió de creixement del PIB a Espanya pot passar del 2,3% actual al 3%.

D'altra banda, el cap de l'executiu va tornar a defensar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya, que ha servit, va subratllar, per recuperar la legalitat. A més, va assegurar que la Generalitat -en mans de l'executiu central- s'està «governant amb normalitat», ha «millorat la confiança» i «s'ha asserenat la vida política malgrat els esforços d'alguns per seguir enredant».