El Tribunal de Comptes dóna per coberta la fiança de 5,2 milions d'euros fixada per a Artur Mas per les despeses del 9-N. Segons va informar ahir la Cadena Ser, l'organisme va dur a terme aquest pas en comprovar el valor de la taxació dels habitatges que van aportar cinc dels acusats, l'expresident Artur Mas, els exconsellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, i l'exsecretari de presidència Jordi Vilajoana.

L'objectiu de la denúncia contra la consulta que es va celebrar el 9 de novembre del 2014, que va ser suspesa pel Tribunal Constitucional, era precisament el reintegrament dels fons públics que es van fer servir en el referèndum celebrat el 2014 i organitzat per la Generalitat que llavors presidia Artur Mas.

En aquest sentit, el Tribunal de Comptes té la potestat d'afermar en la fase prèvia del procediment per assegurar el pagament en cas de condemna per irregularitat comptable.

L'organisme ja ha donat trasllat als registres civils perquè facin l'embargament de les seves cases i ha remès als lletrats la conformitat de la fiança provisional, en total 5,2 milions d'euros, dels quals 2,9 milions van ser ingressats en efectiu per les organitzacions independentistes ANC i Òmnium Cultural, i la resta, més de dos milions d'euros, ha estat aportat en immobles.

Què passarà a partir d'ara

A partir d'ara, segons informa l'emissora, després de l'embargament preventiu de la fiança, comença el procediment ordinari. El Tribunal de Comptes donarà oportunitat a les parts per presentar les corresponents demandes. El previsible és que presentin denúncia Societat Civil Catalana (els primers a denunciar davant del tribunal les despeses) i el ministeri fiscal, davant la previsible absència de denúncia de la Generalitat.

Segons fonts del tribunal, l'habitual és que sigui la institució qui denunciï el cas com a perjudicada, encara que en aquest cas estan exercint pràcticament com a defensa dels acusats.

Després de les demandes, s'obrirà el termini d'al·legacions a les parts, que tindran un termini de vint dies per respondre al tribunal. La primera vista oral serà a càrrec de la secció d'enjudiciament del Departament Segon del Tribunal de Comptes, amb la magistrada Margarita Mariscal al capdavant.

Un cop hi hagi sentència es pot recórrer davant la sala presidida per Álvarez de Miranda, el president de la secció d'Enjudiciament, el conseller Felip García Ortíz i dos consellers.

Tot i que no hi ha un termini marcat, és probable que en uns sis mesos l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els membres del seu antic Govern tinguin la primera sentència que dicti quines despeses de la consulta del 9-N han de pagar de la seva butxaca, si és finalment aquest el seu cas.