El jutge del Suprem Pablo Llarena ha demanat a la Guàrdia Civil informes sobre un ampli grup de dirigents integrats al Comitè estratègic per la independència, entre ells la dirigent d'ERC i candidata a les eleccions catalanes Marta Rovira, Artur Mas i Marta Pascal, del PDeCat, i Anna Gabriel, de la CUP. Llarena planeja estudiar, un cop tingui els resultats, si imputa aquestes persones dins la causa que té oberta per rebel·lió.

El Comitè estratègic per la independència és un grup de persones sobre el qual s'ha recolzat tot el procés independentista. Els seus membres surten llistats en el document EnfoCat, en el qual es determinava el full de ruta a seguir després de la declaració unilateral d'independència (DUI). En ell hi figuren el president i vicepresident del Govern, membres de grups parlamentaris i partits independentistes (com els seus portaveus, presidents o secretaris generals) i els presidents i vicepresidents de l'ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI).

Llarena també demana que s'investigui si PDeCAT, ERC i CUP van posar-se d'acord amb les entitats sobiranistes (AMI, ANC i Òmnium) per organitzar mobilitzacions "per aconseguir o facilitar la declaració d'independència". D'aquesta manera, polítics com Artur Mas i Marta Pascal, com a president i coordinadora general del PDeCAT, o Anna Gabriel, com a portaveu i dirigent de la CUP, podrien veure's afectats.

A ells podrien arribar algunes de les instruccions donades per la Guàrdia Civil que el jutge detalla en la seva providència d'avui, com per exemple la que assenyala que s'aportin dades objectives del "posicionament d'elogi, tolerància o rebuig que hagin pogut mantenir sobre" qualsevol fet violent ocorregut a Catalunya en relació amb el procés secessionista "les persones que integren el suposat Comitè Estratègic referit en el document Enfocat". I afegeix que se'ls investigui "tant per la seva presència al lloc dels fets, com per declaracions prèvies o posteriors que facin referència als fets concrets".

També vol saber si es van desviar fons púbics, que s'identifiquin els responsables dels comitès de defensa de la república i del referèndum i també que s'informi de tots els actes "d'agressió, danys o greu resistència". A les diligències també reclama nombrosa informació al jutjat 13 de Barcelona i no es cita a declarar ningú.