L'estat de les obres d'art que aquest dilluns van tornar al monestir de Sixena ha obert un nou capítol en el conflicte. Ahir, el president d'Aragó, Javier Lambán, va anunciar que demanarà responsabilitats per la pèrdua de tres dels béns de Sixena que haurien d'haver tornat al monestir d'Osca des de Catalunya d'un conjunt d'obres que, en algun cas, va arribar en un estat «bastant lamentable», segons Lambán. Per la seva banda, la directora del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), Àngels Solé, va respondre que el deteriorament de les obres de Sixena «vénen d'origen», és a dir, «del molt de temps en què van estar sota l'administració aragonesa».

La directora del CRBMC, centre que ha intervingut en la restauració d'algunes d'aquestes peces els últims anys, va assegurar també que el trasllat «va contravenir» els informes que havien estat enviats des de Catalunya, que advertien dels riscos que comportava el desplaçament per l'estat d'aquestes peces, que «van viatjar amuntegades», va denunciar.

Segons Lambán, el Govern d'Aragó estudiarà les accions que pot desenvolupar davant l'«evident negligència» d'algunes institucions que han perdut béns «pel camí o permès que es deterioressin de manera absolutament culpable», va dir Lambán. «Vist allò vist, lliçons sobre conservació de patrimoni dels conservadors de Catalunya» no pot acceptar-ne «cap», va dir.

«No ens acostuma a passar que se'ns perdin peces pel camí; de les que van sortir d'aquí, almenys tres no han tornat i haurem de demanar responsabilitats a algú», va apuntar, encara que ha deixat clar que serà «els pròxims dies», perquè avui és una jornada de «celebració», ja que han tornat «a casa» unes peces que «mai n'haurien d'haver sortit».

Per a Lambán, és un dia de celebració també perquè el Govern d'Aragó ha complert «un deure», l'exigència del compliment d'una sentència, fins i tot si comportava la intervenció de les forces de seguretat de l'Estat, i ha reconegut que li hauria agradat «no arribar a aquest recurs», però ateses les circumstàncies no ha quedat cap altre remei.

D'altra banda, Lambán va anunciar que el Govern i l'Ajuntament de Vilanova de Sixena continuaran la tasca de recuperar el monestir «en el seu conjunt» -per la qual cosa està pendent el retorn de les pintures murals de la sala capitular, avui al MNAC, en el procés judicial del qual persistiran- perquè les visites al cenobi es puguin produir «de forma més regular», per facilitar a la ciutadania el gaudi que suposarà «veure aquest tresor recuperat».

Lambán va subratllar que el retorn dels béns de Sixena no s'ha plantejat «mai» en l'àmbit d'una relació «bel·ligerant» amb Catalunya, a la qual uneixen molts llaços, però ha dit que l'esperit de concòrdia no pot portar-lo a renunciar «als seus legítims interessos». Tot i això, Aragó no ha reclamat obres del mateix monestir que estan en altres punts de l'Estat espanyol. Aquest conflicte, ha insistit el president d'Aragó, no ha de determinar les relacions entre les dues comunitats, que desitja que siguin «fraternals».