El president de l'entitat Catalunya Acció, Santiago Espot, va reconèixer ahir en la vista oral del judici que va promoure el manifest per a la xiulada a l'himne d'Espanya a la final de la Copa del Rei celebrada l'any 2015 al Camp Nou de Barcelona per «llibertat ideològica» com a independentista i «sense valoració personal» contra el rei. Aquella final va enfrontar el FC Barcelona amb l'Athletic de Bilbao.

En la vista celebrada ahir al Jutjat Central Penal de l'Audiència Nacional, la fiscal del cas va demanar que Espot sigui condemnat a pagar una multa de 14.400 euros com a autor dels delictes d'injúries al rei i ultratge als símbols d'Espanya, en aquest cas l'himne nacional. Alternativament, en el cas que sigui absolt, la fiscal va demanar que es comuniqui la sentència a les autoritats corresponents perquè es reobri el procediment administratiu sancionador que va iniciar en el seu moment a la Comissió Estatal contra la Violència a l'Esport.

Per la seva banda, la defensa d'Espot va sol·licitar-ne l'absolució en estimar que els fets no constitueixen els esmentats delictes, ja que Espot va exercir la seva llibertat d'expressió i ideològica i, a més a més, va reclamar que en el cas de ser condemnat, s'ajusti la multa a la seva capacitat econòmica.