Ciutadans va desembarcar ahir a Manresa enmig d'unes visibles i estrictes mesures de seguretat a dins i a fora del teatre Kursaal, on va celebrar l'acte central de campanya a la ciutat amb la intervenció de la candidata a la presidència de la Generalitat, Inés Arrimadas. El partit no va escatimar esforços en la seva visita: pantalla gegant al mig del Passeig per seguir la intervenció en directe amb estufes portàtils per combatre el fred, i també bufandes i mantes. De color taronja, naturalment. És l'únic acte programat per Ciutadans a les comarques centrals.

A dins, la Sala Petita era plena. La meitat, de periodistes, membres de l'equip de Cs i personal de seguretat. L'altra meitat, 180, seguidors incondicionals d'Arrimadas, que va ser rebuda amb crits de «presidenta, presidenta».

«Tinc una bona notícia», va començar dient la candidata, «queden 8 dies per posar fi al procés», va dir. «S'ha convertit en un malson insuportable que l'únic que ha aconseguit és generar confrontació». A partir d'aquí, el procés va ser pràcticament el monotema de la intervenció de la candidata de Ciutadans, que va assegurar en diverses ocasions que el vot a Cs és el de la unió de tots els catalans i la reconciliació.

Va assegurar que no és una utopia que el 21-D es faci visible que no hi ha una majoria social a favor de la independència i, en canvi, sí de les forces polítiques constitucionalistes. Va alertar, però, de la possibilitat que el PSC es decanti per reeditar un govern tripartit. «Iceta ja demana indults», va fer notar. «No s'estarà preparant el tripartit?», es va preguntar.

El procés, va afirmar, ha estat un fracàs. «No ha estat bo per a ningú, però és que no han governat ni per als independentistes. De l'estelada no es menja». A continuació va advertir que les forces independentistes no tenen cap mena de projecte per a Catalunya que no sigui repetir el mateix dels últims anys. «No saben què faran i no surten del bucle del 155 i el victimisme».

Davant aquesta perspectiva, va anunciar que si arriben al Govern de la Generalitat, faran una auditoria per saber les despeses de la Generalitat. «Aixecarem catifes i obrirem finestres perquè hi fa falta aire fresc». També va anunciar que prioritzaran les polítiques socials i econòmiques, i que una de les primeres mesures que es prendran serà fer un pla perquè tornin les empreses que han deixat Catalunya. «S'han perdut empreses, inversions i oportunitats, i això es comença a notar en les dades de l'atur, que torna a nivells del principi de la crisi». Aquí va aparèixer Carles Puigdemont per primera vegada: «ell ho té fàcil. Si té problemes, se'n va a Brussel·les».

El va tornar a esmentar més endavant quan va dir que «ningú no ens farà callar. Contestarem a les amenaces i insults el 21-D amb vots a les urnes. Fins i tot Puigdemont ho sentirà des de Brussel·les».

Arrimadas va fer tota la seva intervenció en castellà tret de l'última frase. «Ara sí, votarem». En acabat, l'esperaven a fora simpatitzants de la formació que no havien pogut entrar a la sala.