El judici pel cas dels ERO va començar ahir a l'Audiència de Sevilla, després de set anys d'instrucció, amb els expresidents socialistes Manuel Chaves i José Antonio Griñán a la banqueta dels acusats, en una sessió en què es van llegir els escrits d'acusació de la Fiscalia i del PP.

Enmig d'una gran expectació mediàtica, els processats -Chaves, Griñán i una vintena de membres dels seus governs a la Junta d'Andalusia- van escoltar els fets que se'ls imputen en la primera de les peces de la macrocausa que arriba a judici, la coneguda com a «peça política». S'enfronten a peticions d'entre dos i deu anys de presó pels delictes de prevaricació, malversació i associació il·lícita que presumptament van cometre en crear o mantenir un «procediment específic» pel que entre 2001 i 2011 es van repartir 854 milions d'euros en ajudes públiques sociolaborals de manera «arbitrària» i «sense control».

Aquest procediment va permetre que part dels ajuts (la Fiscalia xifra el frau en 741.590.000) acabés en mans «d'entitats i persones que no reunien els criteris» i «en quantia improcedent».

Hi havia expectació per escoltar Chaves i Griñán -tots dos exministres i expresidents del PSOE- o els set exconsellers i altres excàrrecs del Govern socialista andalús processats, però ni van fer declaracions a l'entrada dels jutjats, on van anar arribant de forma esglaonada, ni a la sortida.

A la sala de vistes de l'Audiència de Sevilla pràcticament només es va escoltar la veu del lletrat de l'administració de justícia Rafael Castro, encarregat de llegir els dos escrits d'acusació durant les quatre hores de sessió.

El magistrat president del tribunal, Juan Antonio del Carrer, va donar pas a les 10.50 hores a la lectura dels 44 folis de l'escrit de la Fiscalia Anticorrupció, en el qual es demana entre 6 i 8 anys de presó i 30 d'inhabilitació per a 15 acusats (entre ells Griñán) per prevaricació i malversació i 10 anys d'inhabilitació per a set més(entre ells Chaves), als quals només acusa de prevaricació.

Després de la seva lectura, que va durar fins a 2/4 d'1, el tribunal va fer un recés de 15 minuts durant el qual als passadissos de l'Audiència de Sevilla acusats i advocats van departir entre ells, abans de dirimir si l'acusació popular que exerceix el PP renunciaria o no a la lectura del seu escrit de 107 folis (Mans Netes sí que ho ha fet en coincidir amb el del fiscal).

Finalment, els lletrats del PP, Luis García Navarro i Lourdes Fuster van demanar que es llegís prescindint de 58 pàgines que reprodueixen documentació de la causa, cosa que no va agradar gens els acusats i els seus defenses, algunes de les quals van expressar al tribunal el seu desacord, com l'advocat de l'exviceconseller d'Ocupació Agustín Barberá, Pedro Apalategui, per considerar que totes les parts ja estan assabentades dels delictes pels quals són jutjats.

El PP acusa els 22 processats d'un tercer delicte, associació il·lícita, pel qual demana dos anys de presó, i en acabar el lletrat la lectura va alertar que s'havia saltat un paràgraf «important» -que finalment va llegir- en el qual argumenta que els acusats formen part d'una «conspiració» que va usar les ajudes per teixir una «xarxa clientelar».

La lectura en sala dels escrits que les parts remeten al tribunal prèviament en obrir-se judici oral és un dret al qual poden renunciar i, encara que és un ús habitual que el jutge es limiti a preguntar si es donen per assabentats dels fets que s'enjudicien o es llegeixi només el del fiscal, el tribunal va optar per ser «garantista», en paraules del lletrat Juan Carlos Alferes que representa l'exdirector d'IDEA Jacinto Cañete.