Els líders musulmans van demanar ahir a la comunitat internacional que reconegui Jerusalem Est com a capital de l'Estat palestí, segons s'indica en la Declaració final de la cimera extraordinària de l'Organització per a la Cooperació Islàmica (OCI), celebrada a Istanbul.

La posició de l'OCI, així com la convocatòria de la cimera extraordinària, respon a la decisió presa el dia 6 de desembre pel president dels Estats Units, Donald Trump, de reconèixer Jerusalem com a capital d'Israel i traslladar-hi l'ambaixada nord-americana, actualment a Tel-Aviv. La cimera, presidida per Turquia, va consensuar una declaració final molt crítica amb Israel i els EUA però sense anunciar cap mesura diplomàtica concreta. El text de la Declaració d'Istanbul queda lluny d'adoptar mesures dràstiques, com la ruptura de les relacions amb Israel, que el mateix president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, va insinuar la setmana passada com a possible resultat de la trobada. El comunicat reafirma el compromís amb la solució dels dos estats, «amb Jerusalem Est com a capital de Palestina, d'acord amb les normes reconegudes internacionalment i la Iniciativa de Pau Àrab del 2002», després ratificada en la cimera de la Lliga Àrab celebrada a Riad el 2007. L'OCI, que agrupa 57 estats de majoria musulmana, reconeix des de la seva fundació el 1969 a Palestina com a membre ple, amb capital a Jerusalem.

Un dels paràgrafs més severs atribueix als EUA «la plena responsabilitat de totes les conseqüències de la seva decisió il·legal» que considera «un anunci del Govern nord-americà que es retira del seu rol com a patrocinador de la pau». A més, considera que Washington «anima així Israel, potència ocupant, a continuar les seves polítiques de colonialisme, assentaments, apartheid i neteja ètnica que practica en els territoris palestins ocupats des del 1967, i especialment a Jerusalem».

El president palestí, Mahmud Abbàs, va anunciar canvis en l'actitud del seu Govern, en donar per cancel·lats els Acords d'Oslo del 1993 i que van establir el reconeixement mutu entre Israel i l'Organització per a l'Alliberament de Palestina i van suposar el primer pas per a la creació de l'autonomia palestina com a embrió d'un futur estat.