El Govern central retirarà el recurs de reposició presentat per la Generalitat contra el trasllat dels béns de Sixena des de Catalunya a Aragó, que es va dur a terme el dia 11 en compliment d'una sentència provisional de l'Audiència Provincial d'Osca.

El portaveu del Govern i ministre d'Educació, Cultura i Esports va explicar, després de la reunió del Consell de Ministres, que aquest recurs s'havia presentat «sense el seu consentiment i sense el seu coneixement», i que va demanar que es retiri ja que «és una cosa passada perquè els béns ja han estat traslladats».

Méndez de Vigo va fer aquest anunci després que el Govern d'Aragó l'acusés de ser «còmplice» de «l'espoliació» que la Generalitat «ha exercit des de fa temps» i de «plegar-se» als interessos del PP en considerar que és el responsable de la conselleria de Cultura de la Generalitat en aplicació de l'article 155 de la Constitució.

En el recurs, la Generalitat reclama la nul·litat de la providència dictada pel jutge que autoritzava l'entrada al Museu Diocesà de Lleida «fins i tot amb la força pública», executada finalment entre la matinada i el matí de dilluns passat, i demana retrotreure les actuacions i la devolució de les peces traslladades. Argumenta que la mesura judicial acordada va ser «injusta i desproporcionada» ja que «res justificava l'esmentada extraordinària actuació».

El ministre de Cultura, en anunciar la retirada d'aquest recurs, va precisar que si els serveis jurídics de la Generalitat estimen que és «necessari» recórrer en cassació, ell autoritzarà que ho facin, perquè, segons va dir, estan en el seu dret i, d'altra manera, s'incorreria en «indefensió». «Al final serà el Tribunal Suprem el que decideixi», va remarcar. «El que hem sabut, i que a alguns els ha posat molt nerviosos -va indicar Méndez de Vigo- és que hi ha hagut un recurs de reposició dels serveis jurídics de la Generalitat per la providència del jutge que autoritzava l'ús de la força per al trasllat dels béns. Això és el que s'ha sabut, i jo també ho he sabut aquest matí». «És una controvèrsia entre dues comunitats autònomes molt estimades que podria haver-se resolt i hauria d'haver-se resolt amistosament. S'ha resolt jurídicament i, per tant, s'ha complert la sentència», va afegir.

La consellera de Cultura del Govern d'Aragó, Mayte Pérez, va assegurar als periodistes que des que Méndez de Vigo és responsable de la conselleria de Cultura de la Generalitat, en aplicació de l'article 155, han passat per «la sorpresa, el cabreig i la indignació».

Els «va cabrejar» conèixer hores abans de recollir els béns a Lleida que s'havia plantejat un primer recurs i els ha «indignat» que el ministre, «a més d'incomplir la legalitat i riure's dels aragonesos», sigui «còmplice» de l'«espoliació» amb el segon recurs.

Va criticar que no s'hagi posat en contacte amb ella ni amb el president d'Aragó, Javier Lambán, des de l'1 de desembre.