El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va desestimar ahir el recurs presentat per Espanya i va avalar la multa de 18,93 milions d'euros que li va imposar el Consell de la UE per la manipulació de les estadístiques del dèficit de la Comunitat Valenciana el 2011 i 2012.

La cort va descartar en la seva sentència les al·legacions presentades per Espanya, que defensava que es va vulnerar el seu dret a la defensa i el dret a una bona administració, que no existia infracció i que la sanció era desproporcionada, ha indicat el servei de premsa del tribunal. Espanya ja va abonar el 2016 a la Comissió Europea la quantia de la sanció, que serà repercutida a la Comunitat Valenciana.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, va assegurar que la ratificació de la multa és l'«herència que mai s'acaba, la situació a la qual ens va portar el PP amb unes polítiques fora de qualsevol marc jurídic raonable».

Després de reunir-se al Palau amb representants d'associacions en defensa de la sanitat universal, Puig va declarar que ja han pagat la multa per la «necessitat peremptòria de la justícia», però «seria bo» que el Ministeri d'Hisenda «tornés els diners» , ja que a qui se li ha imposat és al Regne d'Espanya i l'hauria de pagar el Govern.

Segons Puig, «desgraciadament hem estat l'única regió europea que ha estat condemnada directament per falsificar les xifres i malauradament ara hem pagat aquests 19 milions en conseqüència».