L'evolució de vot de CiU (o les formacions que l'han rellevat, en les últimes eleccions al Parlament JxCat) és negativa en aquest segle XXI, mentre que la d'ERC continua creixent, i la formació presenta els millors resultats des del tombant de segle a les comarques de la Catalunya Central. Malgrat aquesta tendència, però, el que no ha aconseguit Esquerra és passar per davant de CiU o JxCat.

En contra del que podria semblar, CiU, el 2010, abans que s'iniciés el procés independentista, tenia uns resultats electorals espectaculars, amb suports d'entre el 45 i el 50 % segons les comarques (menys al Bages i més a les que estan més al nord). Aquests bons resultats dels convergents coincideixen amb el moment més baix d'ERC, que aquest any té uns resultats nefastos, també amb molta repercussió al territori del centre del país. Les crisis internes li estaven passant factura.

Els republicans van remuntar a l'inici d'aquesta dècada, sobretot per l'efecte que va tenir sobre les bases la feina del que era el seu nou líder, Oriol Junqueras.

Tot i que el president de la formació ara és a la presó i les especials circumstàncies, el resultat de dijous posa de manifest que la formació ha crescut respecte del 2012. Entre el 12 i el 17 va aparèixer Junts pel Sí, però el resultat, sumat CiU i ERC, va ser pitjor que el 2010.