El comissari europeu per a la Planificació Financera i Pressupostos, l'alemany Günther Oettinger, considera que la crisi de Catalunya podria resoldre's atorgant més competències a la comunitat.

«Des de la perspectiva alema-nya em permeto aconsellar, amb absoluta modèstia, que es fixin en sistemes de govern europeus en què les regions tenen una Constitució pròpia i una bona part de responsabilitat en matèria de pressupostos, justícia i educació», va apuntr ahir Oettinger en declaracions al setmanari Der Spiegel, una de les publicacions d'informació general més importants d'Alemanya.

L'eurocomissari, de la formació conservadora Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera Angela Merkel, al·ludeix al model d'Alemanya i Àustria, amb els quals afirma que s'han obtingut «bones experiències» a través d'un «debat constructiu».

La publicació, que surt a la venda avui però la redacció de la qual va avançar ahir part dels seus continguts, recorda que formalment la Comissió Europea (CE) s'ha mantingut al marge de la qüestió de Catalunya, per considerar-la un assumpte intern d'Espanya.

«Partim de la base que el cap del Govern espanyol (Mariano Rajoy) és prou hàbil per reprendre els fils del diàleg amb Barcelona després de les eleccions», apunta Oettinger en relació amb els comicis del 21-D.

Günter Oettinger va ser primer ministre de l'Estat federat de Baden-Württemberg durant el període 2005-2010. Des del 2010 ha ocupat diversos càrrecs en la Comissió Europea. Del 2010 al 2014, va ser el màxim responsable de les polítiques d'energia. Del 2014 al gener del 2017, va ser comissari europeu de l'Agenda Digital. Des de fa un any té la cartera de Planificació Financera i Pressupostos.