Almenys nou persones han mort des de principi de setmana a la província d'Isfahan durant les protestes antigovernamentals que des de dijous passat succeeixen en diferents ciutats del país i que suposen la contestació més seriosa contra l'estament religiós que controla el país des del 2009.

Segons la televisió estatal, sis persones van morir a la localitat central d'Qahderijan i una altra, a Khomeini Shahr. A més, un membre de la milícia basij i un oficial de la Policia van ser assassinats a Najaf Abad. En total, almenys 21 persones haurien mort durant les protestes, d'acord amb els balanços oferts pels mitjans estatals. Aquest dilluns, la televisió estatal havia informat de deu morts a Teheran el diumenge.

El Govern iranià va assegurar ahir que s'ha restablert la calma i l'ordre en bona part de les ciutats del país on s'han registrat en els últims dies protestes antigovernamentals, en algunes de les quals s'han produït disturbis que han ocasionat danys materials i víctimes mortals.

El viceministre de l'Interior, Mohammad Hussein Zolfaqari, va indicar que «en gran part del país la situació ha tornat a la normalitat i, amb la cooperació dels ciutadans i els esforços de les forces de seguretat, la resta d'inestabilitat en algunes regions aviat acabarà», segons informa l'agència de notícies Mehr.

El líder suprem de l'Iran, l'aiatol·là Ali Khamenei, ha atribuït a l'actuació dels «enemics de l'Iran» l'onada de protestes antigovernamentals. «En els últims dies, els enemics de l'Iran s'han aliat i han fet servir els diversos mitjans que posseeixen, inclòs diners, armes, política i serveis d'Intel·ligència, per generar problemes a la República Islàmica», va denunciar Khamenei en la seva primera reacció als últims esdeveniments al país.

«L'enemic sempre està buscant una oportunitat i qualsevol fissura per infiltrar-se i colpejar la nació iraniana», va afegir en un missatge durant un acte públic i que ha publicat al seu compte de Twitter.

Així doncs, Ali Khamenei va avançar que parlarà a la nació «quan sigui el moment adequat» per fer-ho, ja que té «alguna cosa a dir sobre aquests esdeveniments».