El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha calculat en uns 1.000 milions d'euros el cost econòmic de la crisi política a Catalunya. En una entrevista que va concedir ahir a la Cadena Ser, De Guindos va argumentar que en el quart trimestre del 2017 el creixement econòmic de Catalunya s'ha desaccelerat «de manera important», i ha passat del 0,91% trimestral al 0,4-0,5%.

Així doncs, segons els càlculs del ministre d'Economia, aquestes quatre o cinc dècimes del PIB que s'han perdut corresponen a uns 1.000 milions d'euros, tenint en compte que cada dècima suposa uns 200 milions. De Guindos va lamentar que Catalunya, un dels «motors fonamentals de l'evolució econòmica de la recuperació espanyola», s'hagi convertit en un «llast» en el quart trimestre del 2017. Una situació que, segons ell, posa de manifest l'«enorme incertesa, inquietud i desconfiança que van generar les decisions de l'anterior govern de la Generalitat».

De Guindos va assegurar que el quart trimestre ja ha estat castigat pel «tema del plantejament independentista». El ministre va confiar que el nou govern de la Generalitat sigui conscient dels «costos» que té la via unilateral i que l'aparqui de manera definitiva. En cas que es modifiqui aquesta política, De Guindos preveu que aquests 1.000 milions d'euros que calcula que s'han perdut es recuperaran en termes de llocs de treball.

La negociació dels pressupostos

Pel que fa als pressupostos de l'Estat, el ministre es va mostrar convençut que quan hi hagi govern a Catalunya el PNB estarà disposat a negociar els pressupostos. «Ens interessa a tots, els interessa a ells, interessa al govern espanyol, interessa a Ciutadans. És un senyal molt positiu tenir pressupostos», va argumentar. En aquest sentit, De Guindos va afegir que hi ha les bases per fer el text dels pressupostos.

Preguntat pel resultat del PP a les eleccions del 21-D, el ministre va atribuir els quatre escons a la «polarització del vot» i al «vot útil», que va beneficiar Ciutadans. Tot i això, va defensar que el candidat Xavier García Albiol és «sòlid» i va emmarcar els resultats en unes «circumstàncies molt específiques».

Pel que fa a l'atur juvenil, el ministre va reconèixer que és «extremadament cruel», tot i que va mostrar-se segur que «continuarà caient de forma molt intensa en els propers mesos».