La decisió presa per la Sala d'Apel·lacions del Tribunal Suprem (TS) de mantenir la presó preventiva al líder d'ERC, Oriol Junqueras, condicionarà les negociacions per constituir la Mesa del Parlament i per investir un president de la Generalitat.

La permanència de Junqueras a la presó l'obligarà a demanar permís al jutge per assistir als plens, el primer dels quals està programat per al 17 de gener, quan es triarà el nou president de la cambra. La presència d'altres set diputats electes independentistes en aquest ple també està a l'aire: Joaquim Forn i Jordi Sànchez també són a la presó, i Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Ser-ret són a Bèlgica.

Forn i Sànchez són els únics que tenen alguna possibilitat més d'asistir al ple del dia 17: l'11 de gener tornen a comparèixer davant el jutge -també Jordi Cuixart, que no és diputat- per demanar que els aixequi la mesura de presó preventiva. Això significa que no està assegurada la majoria de 70 diputats independentistes -dos per sobre de la majoria absoluta- perquè, d'aquests 70, són 62 els que tenen assegurada la seva presència al ple.

Membres d'ERC, com Gabriel Rufián, havien postulat Junqueras com a proper president de la Generalitat si Puigdemont no tornava de Bèlgica, però la permanència de Junqueras a la presó complica aquest pla.

L'advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, va assegurar que el líder podria ser president mentre és a la presó, encara que va admetre que només podria sortir del centre per anar als plens, fet que dependria de la decisió del jutge.

Per la seva banda, Junts per Cattalunya insisteix que l'únic candidat possible a la presidència és Puigdemont, però no aclareix com pensa investir-lo, ja que viu a Bèlgica i el reglament de la cambra no contempla una investidura a distància. JxCat, ERC i la CUP han celebrat ja els primers contactes per enfocar la legislatura, però ara com ara no han dit qui és el seu candidat a presidir el Parlament ni com investir Puigdemont sense que torni.

La decisió del Suprem sobre Junqueras també és un senyal per a Puigdemont en cas que tornés, ja que sobre ell pesa una ordre de detenció i, si torna, amb gairebé tota probabilitat podria acabar a la presó.

Renunciar a l'acta?

La solució més fàcil per als vuit diputats electes que es troben en aquesta situació excepcional seria renunciar a l'acta de diputat, ja que aquests escons anirien a parar a altres candidats de les seves llistes sense problemes judicials, però ningú ha fet un pas en aquest sentit.

La llei exigeix tenir acta de diputat per ser president de la Generalitat i president del Parlament, encara que no ho exigeix per ser membre del Govern o conseller.