El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena escoltarà de nou dijous que ve, 11 de gener, l'exconseller d'Interior de la Generalitat Joaquim Forn i els líders de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart. Els tres van demanar declarar de nou davant del jutge que els investiga pels fets que van culminar en la Declaració Unilateral d'Independència (DIU) de Catalunya amb l'objectiu d'aconseguir la seva excarceració.

A Forn, a la presó des del dia 2 de novembre, se li imputen rebel·lió, malversació de fons públics i sedició, mentre que als líders socials, que compleixen presó des del 16 d'octubre, únicament se'ls acusa d'aquest últim delicte.

La possibilitat que aquestes noves declaracions davant del jutge puguin comportar la sortida de la presó semblen, no obstant això, escasses, després de conèixer-se el contingut de la interlocutòria per la qual divendres passat la Sala penal de l'alt tribunal va avalar les tesis de Llarena i va rebutjar el recurs d'apel·lació que havia presentat l'exvicepresident i actual diputat electe Oriol Junqueras.

En aquesta interlocutòria, i respecte als actes comesos el dia 20 de setembre davant la conselleria d'Economia, la responsabilitat de la qual s'atribueix a Forn i als Jordis, s'assenyala expressament que «constitueix una conducta d'extraordinària gravetat incitar diversos milions de ciutadans al fet que assisteixin a votar il·legalment sabent que es trobaran necessàriament amb l'oposició física dels agents policials, que actuaran amb l'únic fi d'assegurar el compliment de les seves normes més elementals i de les sentències del Tribunal Constitucional».

Afegien els magistrats del tribunal d'apel·lacions que pretendre la declaració d'independència fora de qualsevol via de Dret i anunciant la ferma voluntat d'incomplir les decisions del Tribunal Constitucional, incitant, al costat de la resta de partícips en el pla, els seus partidaris a mobilitzar-se al carrer i forçar l'Estat a acceptar la independència, va suposar assumir i acceptar «previsibles i altament probables episodis de violència per aconseguir la finalitat proposada».

Forn, Junqueras i els Jordis són els únics quatre investigats en aquesta causa que continuen a la presó preventiva, ja que el jutge Llarena sí que va accedir a acordar la llibertat sota fiança de 100.000 euros per als altres set exconsellers.