Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han afrontat de forma força similar la seva compareixença davant del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, una trobada durant la qual tots tres han afirmat que renuncien a la via unilateral per aconseguir la independència de Catalunya. En el cas de Sànchez i Forn, han assegurat al jutge que, en cas que el nou Parlament incorri en il·legalitats, ells deixaran l'escó. Precisament una de les peticions de la fiscalia és que tant Forn com els Jordis acatin clarament la Constitució i renunciïn explícitament a la via unilateral.

La compareixença de tots tres ha estat a petició de les seves defenses, per intentar aconseguir que Llarena revoqui la presó provisional a la que estan sotmesos per la causa oberta al Suprem per rebel·lió, sedició i malversació. A diferència de la vista de la setmana passada d'Oriol Junqueras, tots tres han declarat davant del jutge instructor i no davant la sala d'apel·lacions per resoldre un recurs. Les defenses de tots tres han demanat el seu alliberament. Aquest tràmit es pot fer durant la vista però també l'endemà. Forn és a la presó des del 2 de novembre i els 'Jordis' des del 16 d'octubre.

Llarena ja va tombar la sortida dels presos el passat 4 de desembre, quan va deixar en llibertat la resta de consellers empresonats sota fiança de 100.000 euros. En canvi, en el seu cas considerava que existia risc de reiteració delictiva i que, si sortien, es podien "reproduir actes amb greus, immediates i irreparables conseqüències per a la comunitat".

18.30 h

Les defenses de Forn, Sànchez i Cuixart presentaran escrits davant el Suprem per sol·licitar la llibertat

Les defenses de Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart presentaran escrits davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena per demanar la seva llibertat. Els lletrats aprofitaran el contingut de les declaracions d'aquest dijous per argumentar per escrit per què consideren que el jutge ha d'aixecar la mesura cautelar de presó preventiva. En el cas de Sànchez i Forn, els lletrats presentaran l'escrit entre aquesta tarda (via telemàtica) o divendres matí. En el cas de Cuixart, la seva defensa ho farà en els propers dies i aportarà més documentació i vídeos sobretot centrats en els fets del 20 de setembre. A les declaracions també hi era present el lletrat de l'acusació popular, exercida pel partit d'ultradreta VOX. A la sortida, Javier Ortega ja ha avançat que demanarà al jutge que els mantingui a presó. Un cop les defenses registrin els escrits, la fiscalia també haurà de fixar la seva posició abans que el jutge Llarena resolgui. Per tant, la decisió del Suprem no es coneixerà fins d'aquí a alguns dies.

17.00 h

Forn nega davant del Suprem passivitat dels Mossos i diu que deixarà l'escó si s'incorre en la il·legalitat

El conseller d'Interior destituït Joaquim Forn ha negat aquest dijous al migdia davant del magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena que els Mossos d'Esquadra actuessin amb passivitat durant els dies previs i el mateix dia del referèndum de l'1 d'octubre. Així mateix, ha dit, igual que Jordi Sànchez, que deixaria el seu escó al Parlament si s'incorre en la via unilateral, segons ha explicat el seu advocat, Daniel Pérez-Esque, en sortir d'una declaració que ha durat més de dues hores i en la qual ha respost les preguntes de totes les parts, inclosa l'acusació popular VOX. Amb aquesta postura, Forn s'afegeix a l'estratègia processal de Sànchez i Jordi Cuixart per intentar sortir de presó el més aviat possible.

Segons el lletrat, Forn ha dit que entre les seves funcions com a conseller d'Interior no hi havia la d'articular dispositius policials ni el 20 de setembre ni l'1-O, i ha explicat la "dissociació" entre el seu "compromís polític" de celebrar el referèndum i "l'obligació com a conseller" d'assegurar-se que els Mossos complien el mandat judicial. Segons el conseller destituït, la policia catalana va fer "tot allò que havia de fer".

Pel que fa a la independència de Catalunya, Pérez-Esque ha dit que el seu client ha expressat el compromís de revisar les estratègies i que l'objectiu d'aconseguir la independència serà per les vies que preveu la pròpia Constitució espanyola. En aquest sentit, l'advocat ha recordat que la via unilateral no apareix al programa de Junts per Catalunya i Forn ha manifestat clarament que "actualment no contemple cap altra via que no sigui la reforma de la Constitució per les vies previstes per la Constitució". Si el seu partit optés per la via unilateral, Forn "baixaria del tren".

El lletrat ha dit que properament presentaran un escrit demanant la llibertat de Forn, i si fos denegada demanarien permís per poder acudir als plens del Parlament.

15.00 h

El president d'Òmnium defensa que les concentracions a la Conselleria d'Economia no buscaven "coaccionar" l'Estat

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha declarat durant hora i mitja davant de la jutge instructor Pablo Llarena i, segons fonts presenta a la compareixença, ha manifestat que l'únic referèndum d'independència serà el que convoqui el govern espanyol. Ha declarat que les vies per assolir la independència han d'estar d'acord a la llei i la Constitució, ha manifestat les seves "profundes conviccions pacifistes" i ha argumentat que les concentracions a la Conselleria d'Economia del passat 20 de setembre no buscaven "coaccionar" l'Estat sinó que eren una expressió de l'opinió de la societat. Davant del jutge ha afirmat que no és polític i que no vol participar de la vida política i ha reconegut que amb les vies usades fins ara no s'aconseguirà la independència. La seva defensa ha aportat gravacions del dia de la concentració on es veu Cuixart fent crides a la calma. La lletrada Marina Roig preveu presentar un escrit en els propers dies per sol·licitar l'alliberament. Després de Cuixart, ha començat la declaració del conseller destituït Joaquim Forn.

13.39 h

Jordi Sànchez diu al Suprem que deixarà l'escó si s'incorre en la via unilateral

L'expresident de l'ANC Jordi Sànchez ha declarat davant del magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena durant prop de dues hores i mitja, i ha afirmat que no és partidari de la via unilateral cap a la independència. Si el Parlament i el Govern escollissin aquesta via, Sànchez s'ha compromès a deixar l'escó de diputat a la cambra catalana. Fonts jurídiques han explicat que Sànchez hauria reconegut que el referèndum de l'1-O no va seguir la legalitat espanyola i que tot i que no hi va haver actes violents aquells dies, sí que hi hauria hagut incidents de vandalisme. També ha explicat que des del febrer del 2015 hi havia un full de ruta compartit per ANC, Òmnium, ERC i CDC. Preguntat sobre la declaració unilateral d'independència ha dit que opina el mateix de sempre.

Segons algunes fonts, l'estratègia compartida de Sànchez, Cuixart i Forn és que en la seva declaració explicitin la seva aposta per la via dialogada i negociada cap a la independència, l'acatament de la Constitució i dir que no són partidaris de la via unilateral. L'advocat de Sànchez, Jordi Pina, preveu presentar un escrit demanant la seva llibertat provisional entre aquest dijous a la tarda i aquest divendres al matí.

Després de Sànchez, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha començat a declarar cap a les 12.30 hores. Més tard ho farà el conseller d'Interior destituït Joaquim Forn.

12.37 h

Llarena cita com a testimonis els exconsellers Jané, Munté, Ruiz i Baiget, Pérez de los Cobos i l'exdirector dels Mossos

El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha demanat noves diligències relacionades amb la causa oberta per rebel·lió, sedició i malversació contra el Govern, la Mesa del Parlament i els 'Jordis'. Llarena ha citat com a testimonis els dies 30 i 31 de gener i 1 de febrer el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos -coordinador de totes les forces policials l'1-O-, els exconsellers que van dimitir al juliol Neus Munté, Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Jordi Baiget i l'exdirector dels Mossos, Albert Batlle (que també va dimitir al juliol). A més, demana a la Guàrdia Civil que investigui tres transferències bancàries per valor de 139.700 euros fetes des d'un compte obert per la Delegació de Catalunya davant la Unió Europea a un banc a Brussel·les. El jutge vol saber si són transferències que es van fer esquivant el control de les finances que el govern espanyol va aprovar el 15 de setembre.

12.07 h

Tardà, a les portes del Suprem: "Tant de bo m'equivoqui però sóc pessimista, volen tenir presos ostatges polítics"

El número dos d'ERC al Congrés, Joan Tardà, s'ha mostrat pessimista davant la possibilitat que el conseller destituït Joaquim Forn; el número dos de JxCat, Jordi Sànchez; i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, siguin alliberats després de declarar davant del jutge del Tribunal Suprem (TS), Pablo Llarena. A les portes del TS, aquest dijous al matí, Tardà ha sentenciat que tot i que li agradaria equivocar-se, no sap "per quina raó" excarcerarien ara els tres dirigents si la setmana passada el mateix tribunal va decidir mantenir el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a la presó. "Han demostrat que a la figura del pres polític li afegien la figura del pres ostatge polític", ha lamentat Tardà. D'altra banda, i sobre les negociacions entre les forces independentistes, el dirigent republicà s'ha mostrat convençut que hi haurà acord per formar Govern perquè, si no, es trairia la victòria del 21-D.

Tardà també ha constatat que l'Estat vol tenir "ostatges" per espantar, atemorir i condicionar l'actitud de la societat catalana, tot i que ha asseverat que l'independentisme no deixarà d'aspirar a anhelar la independència. "Al final sempre caldrà negociar, raó per la qual sempre ens hem preguntat com és d'absurd que ens facin patir", ha subratllat el diputat d'Esquerra. Pel que fa a les negociacions, Tardà ha insistit que l'independentisme té el "bé superior" a preservar de la victòria de les urnes, i ha qualificat de "ridícul" i "impresentable" que no hi hagués acord per formar un executiu sobiranista. "Paraula d'ERC que hi haurà Govern", ha conclòs.

11.20 h

Pascal demana que es faci justícia i que imperi el sentit comú per alliberar Forn i els 'Jordis'

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha demanat que es faci justícia i que imperi el sentit comú per alliberar el conseller d'Interior destituït i diputat electe per JxCat, Joaquim Forn; el número dos de la candidatura, Jordi Sànchez; i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. A les portes del Tribunal Suprem -durant les declaracions dels tres dirigents previstes per aquest dijous davant del jutge Pablo Llarena-, Pascal ha afegit en un contacte amb la premsa que espera que tant Forn com els 'Jordis' puguin assistir la setmana que ve al ple que ha de constituir el Parlament i la Mesa. A més, la dirigent nacionalista ha qualificat d'"estrany" i "injust" que hi hagi "presos polítics" en ple segle XXI, i ha sentenciat que és un "sense sentit absolut" que tant Forn com Cuixart i Sànchez estiguin empresonats. A la vegada, Pascal ha recordat que juristes de "reconegut prestigi" del sistema judicial espanyol diuen que no hi ha causa ni delictes pels que se'ls imputa.

10.43 h

Cuixart aportarà vídeos al Suprem per demostrar que va fer crides a la calma el 20 de setembre

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, aportarà vídeos en la seva declaració davant del jutge del Suprem Pablo Llarena per demostrar que durant la concentració del 20 de setembre davant del Departament d'Economia va fer crides a la calma i va demanar aïllar comportaments violents, i que es dissolgués la concentració, segons ha explicat el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri. En la seva declaració, Cuixart farà una aposta pel diàleg, la pau i la via negociada i bilateral, en la línia del que va afirmar la setmana passada Oriol Junqueras davant la sala d'apel·lacions del Suprem, segons fonts d'Òmnium. La defensa de Cuixart no té previst presentar un escrit per demanar la seva llibertat fins la setmana que ve. El líder d'Òmnium és l'únic dels tres empresonats que declaren aquest dijous que no és diputat electe. Per tant, la defensa no té la urgència del 17 de gener, dia de la Constitució del Parlament, i vol argumentar bé l'escrit en base a la compareixença.

10.22 h

Jordi Sànchez, el primer en declarar

Jordi Sànchez ha obert aquest dijous les declaracions previstes per aquest dijous davant del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. Posteriorment, serà el torn de Jordi Cuixart i de Joaquim Forn, tot i que de moment no ha transcendit en quin ordre. Tots tres han estat traslladats per la Guàrdia Civil des de les presons d'Estremera (Forn) i Soto del Real (Sànchez i Cuixart) als calabossos de l'Audiència Nacional, des d'on van sent traslladats al Suprem d'un en un. Forn, Sànchez i Cuixart han demanat declarar davant Llarena sobre el fons de la causa i, previsiblement, les seves defenses en demanaran l'alliberament, tràmit que es pot fer durant la vista però també l'endemà. Els 'Jordis' estan a la presó des del 16 d'octubre i Forn des del 2 de novembre.

A les declaracions hi són presents, per part de la Fiscalia, Fidel Cadena i Javier Moreno, mentre que els advocats dels tres investigats són Jordi Pina, que representa Jordi Sànchez, Marina Roig, que defensa Jordi Cuixart, i Daniel Pérez-Esque, que és l'advocat defensor de Joaquim Forn.

En el cas de Sànchez i Cuixart, l'Audiència Nacional ja havia tombat el passat 3 de novembre els recursos presentats pels seus advocats. Dies més tard, la causa va passar a mans del Suprem.

En la interlocutòria del 4 de desembre, Llarena considerava que el "perill" de reiteració no desapareixia amb una "afirmació formal de la seva estratègia d'actuació" i recollia que calia constatar que la possibilitat de nous atacs havia "desaparegut efectivament o que paulatinament es vagi confirmant que el canvi de voluntat és veritable i real".

En aquesta ocasió, Forn, Sànchez i Cuixart declararan sobre el fons de la causa i, per tant, no es tracta només d'argumentar a l'entorn de la mesura cautelar de presó preventiva.

En aquell moment, el jutge també expressava que el risc de reiteració delictiva anava "expressament unit" a les responsabilitats públiques dels investigats. Llavors encara no s'havien celebrat les eleccions i ara Sànchez i Forn tornen a declarar davant de Llarena com a diputats electes al Parlament per Junts per Catalunya. Cuixart, en canvi, no formava part de cap candidatura del 21-D.

9.56 h

Suport a les portes del Suprem

A les portes del Suprem ja s'han començat a veure alguns dirigents polítiques que s'hi han desplaçat per donar suport als tres empresonats. Al llarg d'aquest dijous, està previst que per part del PDeCAT hi hagi la coordinadora general del partit, Marta Pascal, i diputats al Congrés com Carles Campuzano, Jordi Xuclà o Ferran Bel, i senadors, entre ells Josep Lluís Cleries. Per part d'ERC, està prevista la presència dels diputats a Madrid Joan Tardà, Ester Capella o Teresa Jordà, i també representants del Senat.

9.33 h

Sànchez, Cuixart i Forn arriben als calabossos de l'Audiència

Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart ja han arribat als calabossos de l'Audiència Nacional, des d'on seran traslladats un a un al Tribunal Suprem perquè declarin davant del jutge instructor de la causa, Pablo Llarena. Tots tres han estat traslladats des de les presons d'Estremera (Forn) i Soto del Real (Sàchez i Cuixart) per la Guàrdia Civil. El conseller destituït ha estat el primer en arribar quan faltaven pocs per a les 9h, mentre que l'expresident de l'ANC i el president d'Òmnium Cultural ho han fet a les 9.20h hores. Tots tres han demanat declarar davant de Llarena sobre el fons de la causa. Previsiblement, les defenses de tots tres demanaran el seu alliberament, tràmit que es pot fer durant la vista però també l'endemà. Forn està a la presó des del 2 de novembre i els 'Jordis' des del 16 d'octubre.

Llarena ja va tombar la sortida de la presó de tots ells el passat 4 de desembre, quan va deixar en llibertat la resta de consellers empresonats sota fiança de 100.000 euros. En el seu cas, però, considerava que existia risc de reiteració delictiva i, per tant, si sortien es podien "reproduir actes amb greus, immediates i irreparables conseqüències per a la comunitat". Un dels elements que valorarà la fiscalia és si acaten clarament la Constitució i renuncien explícitament a la via unilateral.

En base a l'article 400 de la Llei d'enjudicialment criminal, les seves defenses han demanat que els investigats declarin sobre el fons de la qüestió, ja que poden fer-ho tantes vegades com vulguin. Dos d'ells, a més, Forn i Sànchez, declararan amb la condició de diputats electes del Parlament, ja que formaven part de les llistes de Junts per Catalunya (JxCat). És la primera vegada que tots tres declaren al Suprem sobre el fons de la causa, ja que la vista anterior va ser per revisar la mesura cautelar de presó.