JxCat i ERC han arribat a un acord per investir Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i, per tant, descarten el bloqueig de la constitució del Parlament, segons van avançar ahir Catalunya Ràdio i Rac 1 i va confirmar l'ACN. Segons fonts pròximes a les negociacions, Puigdemont proposa una investidura telemàtica o bé delegar en un altre diputat la lectura del seu discurs i programa electoral. L'acord també inclou que es garanteixi la majoria independentista a la mesa del Parlament, per tant, es descarta l'entrada dels comuns. ERC assegura que estudiarà amb els seus serveis jurídics la viabilitat de la proposta. Encara està en suspens qui presidirà el Parlament.

L'acord es va tancar dimarts a la nit a Brussel·les. La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, va viatjar a la capital belga per reunir-se i sopar amb Carles Puigdemont. Va ser en aquest context que es van polir els detalls d'aquest primer acord entre JxCat i els republicans de cara a la investidura i la Mesa del Parlament.

L'acord arribava tres dies abans que demà se celebri una reunió de Puigdemont a la capital belga amb la majoria dels diputats electes de JxCat. El president destituït centrarà la trobada a perfilar una proposta concreta sobre la nova mesa del Parlament, tan sols cinc dies abans del ple del dia 17 de gener que ha de constituir la cambra de la dotzena legislatura. Així, Puigdemont i els electes de JxCat podran tancar els serrells d'una proposició que PDeCAT, Esquer-ra i la CUP haurien de validar aquest cap de setmana, quan reuneixen les seves bases i executives.

Per la seva banda, ERC té pendent encara decidir si Carme Forcadell serà qui presideixi el Parlament o fa una altra proposta per a aquesta majoria independentista de la mesa que s'ha assegurat amb el pacte tancat a Brussel·les. A més, dilluns mateix, els republicans van avisar que la investidura telemàtica i a distància de Puigdemont quedaria pendent també del criteri que puguin establir els lletrats del Parlament. Tot i això, l'acord tancat a Bèlgica centra el focus en la investidura de Puigdemont. A més, els republicans també mantenen que aquesta és la seva primera opció de cara a escollir president de la Generalitat, després que el 21-D JxCat aconseguís 34 diputats i ERC, 32.

La CUP «no serà obstacle»

Per la seva banda, els diputats electes de la CUP van assegurar ahir que no pretenen ser «cap obstacle ni impediment» per a la configuració de la mesa ni la investidura a la presidència de la Generalitat, de caire «republicà». Els cupaires també avisen que cal garantir que «es materialitza la república» a partir d'ara. De fet, avisen que «existeix el risc» de «tornar a una pantalla autonòmica i d'obediència constitucional». I «la CUP de cap manera ho acceptarà», va advertir el diputat electe Carles Riera. En aquest context emplaça ERC i JxCAT a comprometre's amb la unilateralitat per tirar endavant una república. «Si ens expliquen com es pot fer de manera no unilateral, ens sorprendran molt», va afegir. Riera també va explicar que han rebut ofertes per ser a la mesa i per poder-se constituir en grup propi però mentre esperen conèixer «el programa» dels altres partits, aquests aspectes són per als cupaires «secundaris». «I no seran moneda de canvi», va afegir.

Els contactes multilaterals entre les forces del Parlament de cara a la constitució de la cambra havia fet planejar la idea que ERC cedís un dels seus dos membres a la mesa a Catalunya en Comú-Podem per reflectir més pluralisme en aquest òrgan. Per la seva banda, Cs també estava reclamant a les forces no independentistes suports per intentar presidir el Parlament i tancar un pacte amb ells. L'acord de Brussel·les entre Puigdemont i Rovira també barra el pas a aquestes dues possibilitats.

Puigdemont, decebut amb la UE

El candidat de Junts per Catalu-nya, Carles Puigdemont, vaticina que alguns líders europeus «continuaran mantenint el silenci davant d'un govern [l'espanyol] que aparentment no accepta els resultats d'unes eleccions». En un article publicat ahir a Politico, Puigdemont reconeix no estar «sorprès» però sí «decebut» amb l'actitud d'alguns líders a Europa i defensa que el suport «incondicional» a Rajoy des de la UE no ajuda a resoldre un problema «que és real». També apunta que el problema «està escalant i no marxarà amb cops de porra, empresonaments, exilis i prohibicions». Puigdemont diu que negociar «no és un signe de feblesa o covardia sinó una forta prova de democràcia» i diu que «ja és hora que algú» digui a Madrid que cal «diàleg».

D'altra banda, el Tribunal Constitucional va admetre ahir a tràmit el recurs presentat per Podem contra l'aplicació del 155 a Catalunya. El ple de l'alt tribunal, reunit en sessió ordinària, va fer aquest primer tràmit que no comporta, però, cap decisió sobre el fons del recurs. Ara, un cop admès a tràmit, els magistrats hauran d'estudiar els arguments de Podem i fixar el seu posicionament en una sentència posterior.