El diputat electe de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, va descartar ahir aconseguir que el seu diputat electe José María Espejo-Saavedra presideixi el Parlament en aquesta nova legislatura i que la seva diputada electa i líder de files, Inés Arrimadas, governi la Generalitat després del «cop de porta» transmès per CatECP sobre aquest tema.

Ho va dir en una roda de premsa celebrada ahir a la tarda a la cambra catalana després d'una reunió amb la diputada electa de CatECP al Parlament Elisenda Alamany, en la qual els comuns «han tancat la porta al canvi definitivament».

Ara Ciutadans es marca nous objectius. La formació taronja pretén continuar creixent a Catalunya i, després d'analitzar la campanya de les últimes eleccions autonòmiques i els resultats electorals, s'ha marcat tres objectius per aconseguir-ho: augmentar la seva presència en zones rurals i en petits municipis, potenciar les propostes socials i impulsar una nova llei electoral.

Carrizosa es va mostrar contundent en explicar que no veu possibilitat d'aconseguir situar els seus candidats al capdavant de les institucions, ja que necessita el suport de PP, PSC i de CatComú, i les absències d'almenys cinc diputats independentistes, cosa que podria succeir perquè vuit són a la presó o a Brussel·les.

Possible investidura telemàtica

La formació taronja tampoc veu de bon ull la proposta del president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, de ser investit telemàticament.

Els lletrats del Parlament tenen previst celebrar una reunió per fixar una posició consensuada i col·legiada respecte d'aquest trema, que molt probablement tindran llesta aquesta setmana. Fonts dels serveis jurídics de la cambra asseguren que l'assumpte és complex i no volen posar la cambra en una situació compromesa davant un intent d'investidura a distància i amb el candidat a Brussel·les.

Per això, els lletrats prefereixen tenir preparat un dictamen sense que, de moment, ningú hagi demanat formalment un informe. Està previst que pròximament es reuneixi la Junta de Lletrats de la Cambra i serà en aquesta trobada on es fixarà la posició sobre si s'ha de pronunciar sobre aquest assumpte.

Els lletrats del Parlament són de nou al focus de la política catalana. El debat el va obrir dilluns ERC, quan el seu diputat electe Roger Torrent va deixar en mans dels lletrats de la cambra que es pronunciessin sobre les qüestions «tècnico-jurídiques» que suscita la possible investidura a distància de Puigdemont.

Ahir el Partit Popular també va abordar el tema per deixar clar que s'oposen a aquesta investidura a distància, però el seu secretari general, Santi Rodríguez, es va mostrar disposat a «escoltar» l'opinió dels juristes del Parlament i va plantejar que en facin un informe. Dilluns, el PP ja va anunciar que en el cas que hi hagi una investidura a distància, presentarà recurs davant els tribunals.